Η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη μας ... στήνει το τσουκάλι - Φαγητά και γλυκά, απλά, οικονομικά και υγιεινά

Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε “Τι θα μαγειρέψουμε αύριο;”. Προφανώς άπειρες καθώς αποτελεί μια συνηθισμένη έκφραση στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Έναν τρόπο που μας “λύνει κυριολεκτικά τα χέρια” έρχεται να μας προτείνει η Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου Σουλαδάκη μηχανικός έργων στο επάγγελμα, αλλά παράλληλα σύζυγος, μάνα και νοικοκυρά με το νέο της βιβλίο : “Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε; θα σας πω εγώ ...”.

Της Μαρίας Καλλέργη 

Περιγράγφοντας στην cretewoman πως γεννήθηκε η ιδέα για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου η κ. Σουλαδάκη θα πει: “Θυμάμαι τη πεθερά μου στην Κρήτη να λέει “ήντα θα ψήσομε πάλι αύριο” και τη μάνα μου να αναρωτιέται το ίδιο στην Αρκαδία. Ζώντας την καθημερινότητα του φαγητού και την ανάγκη να έχουμε στο τραπέζι μας ένα εύκολο, γρήγορο, υγιεινό αλλά και, στις μέρες μας σημαντικό, οικονομικό φαγητό σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να καταθέσω την εμπειρία μου και να δημιουργήσω ένα χρήσιμο οδηγό μαγειρικής, διαφορετικό από τους συνηθισμένους”.

Όσον αφορά στους απλούς τρόπους μαγειρικής που προτείνει η κ.Σουλαδάκη θα αναφέρει: «Όλα αυτά τα χρόνια που μαγειρεύω για το σπίτι μου, διαπίστωσα μετά από πολλές και όμορφες συζητήσεις ότι τα φαγητά της καθημερινότητάς μας είναι απλά, με απλά υλικά που τα βρίσκεις εύκολα και επίσης πολύ απλά στην παρασκευή τους – αυτό δε που έχω επίσης διαπιστώσει είναι ότι στα χιλιάδες που κυκλοφορούν για την μαγειρική, βλέπεις ένα “περισπούδαστο” τρόπο για να κάνεις ένα φαγητό, τόσο “περισπούδαστο” που καμιά ή κανείς στο σπίτι του δεν θα κάνει, αν ληφθεί υπόψη η πίεση του χρόνου και η οικονομική στενότητα που υπάρχει.»

Γευστικές μνήμες και περιοχές

Μέσα από το βιβλίο της με απλές οδηγίες και αφηγήσεις η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη μας “ταξιδεύει”

στις παιδικές μας μνήμες που διανθίζονται από τις γευστικές μας αναμνήσεις, τότε που τα σπίτια μας μύριζαν νόστιμο “μαμαδίστικο” φαγητό. Με υλικά απλά και όσα η φύση έδινε στην εποχή τους αλλά κυρίως με ότι υπάρχει σε κάθε σπίτι.

Αποτελεί δε ένα κράμα γεύσεων από όλη την Ελλάδα αφού εκτός από την Αρκαδία τόπο καταγωγής της συγγραφέως και την Κρήτη τόπο καταγωγής του συζύγου, η κ. Σουλαδάκη ως κόρη αξιωματικού ταξίδεψε πολύ σε όλη την Ελλάδα και “εγκλώβισε” γεύσεις και μυρωδιές τις οποίες μας δίνει σε αυτό το βιβλίο. Έτσι θα βρούμε γεύσεις από την Αθήνα, τη Μακεδονία, την Αρκαδία, την Κρήτη, τον Έβρο αλλά δοσμένες με ένα τρόπο σύγχρονο και κυρίως προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες ζωής.

Γρήγορο όχι πρόχειρο

Συνολικά το βιβλίο περιλαμβάνει 100 συνταγές φαγητών αλλά και 50 γλυκών ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα γίνεται στα μενού εποχής, όπου όπως λέει η κ. Σουλαδάκη: “το να καταναλώνουμε τα τρόφιμα στην εποχή που παράγονται είναι υγιεινό και οικονομικό”.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η παρασκευή των συνταγών που προτείνει είναι γρήγορη η συγγραφέας θα επισημάνει: “αρκετές από αυτές, να είναι γρήγορες. Δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση πρόχειρες, αφού είναι μελετημένες ώστε να είναι και υγιεινές. Προκύπτουν μέσα από την εμπειρία μου και όλα τα φαγητά τα έχω μαγειρέψει πριν τα βάλω στο βιβλίο κι έχω φωτογραφήσει το κάθε πιάτο ξεχωριστά”.

Η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μηχανικός έργων Πολιτικού Μηχανικού Αρχιτέκτονα της Σχολής Δοξιάδη. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει, γράφει και ζωγραφίζει και φυσικά μαγειρεύει! Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Σουλαδάκη και έχει δυο κόρες, την Βασιλική και την Μαρία.