Η παιδεία μας φαίνεται ακόμα και στα σχόλια που αφήνουμε

  • Παρασκευή, 12 Μάιος 2017 18:48
  • Ελίνα Λαγουδάκη
  • Σκέψεις

Η μουσική, συνήθως, ενώνει το κόσμο. Κάθε άνθρωπος που ακούει μια μελωδία και ένα στίχο, το μεταφράζει όπως εκείνος επιθυμεί.

Της Ελίνας Λαγουδάκη

 

Η μουσική μπήκε στα σπίτια από το ραδιόφωνο και έπειτα από εκείνους τους, συλλεκτικούς πλέον, δίσκους βινυλίου. Ήρθαν οι κασέτες, που παλεύαμε μαζί με τα στυλό για να φτιάξουμε την κορδέλα, μετά οι δίσκοι βινυλίου έγιναν πιο μικροί και άλλαξαν μορφή. Ήρθαν τα CD.

Τώρα πλέον, η μουσική ταυτίστηκε με τα κινητά και γενικότερα με τις συσκευές που συνδέονται στο ίντερνετ.

Μπαίνει λοιπόν, κάποιος να ακούσει ένα τραγούδι που του αρέσει και αν κάνει το λάθος να κατεβάσει την οθόνη και να πάει στα σχόλια, 99 στις 100 φορές θα κλείσει το βίντεο βρίζοντας.

Όχι, κύριοι και κυρίες, ο άνθρωπος αυτός δεν έχει προσωπικά θέματα και δεν νευριάζει με το παραμικρό. Αντιθέτως, θέλει να ακούσει την μουσική που του αρέσει και να την απολαύσει.

Τι τον εμποδίζει; Αυτή η άτιμη ελευθερία και ανωνυμία που κυριαρχεί στο ίντερνετ. Δεν είναι λογικό κάτω από κάθε βίντεο ο κόσμος να βγάζει τα νεύρα και την κακία του. Ναι γράψε μια ανάμνηση ή μια σκέψη για το τραγούδι που ακούς, αλλά όχι, μην γράψεις για τον τραγουδιστή που μπορεί να σου είπε ο τριτοξάδερφος του κουμπάρου σου ότι έχει λεφτά σε τράπεζα στη Ζιμπάμπουε. Μην γράψεις ότι ένας άλλο καλλιτέχνης το λέει καλύτερα, μην κοροϊδέψεις όσοι ακούν αυτό το τραγούδι και τους αρέσει και προς Θεού, μην βγάζετε την κακία σας για τα κόμματα και τις ομάδες.

Είναι τραγικός ο διάλογος που δημιουργείτε από άτομα που δεν γνωρίζονται και μιλάνε μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο. Δεν νομίζει πως σε κανένα ψυχικά υγιή άνθρωπο δεν αρέσει να διαβάζει σχόλια για μανάδες, θείες, Παναγίες και Αγίους.

Η μουσική είναι επιλογή του καθενός και τον διαμορφώνει σαν άνθρωπο. Μην φέρεστε σαν ανεγκέφαλα ζώα που μετατρέπουν τα σχόλια στα τραγούδια σε ρίνκ για να βγάζουν τα απωθημένα τους.

Αν δεν σας αρέσει ένα τραγούδι ή ένας καλλιτέχνης, δεν σας υποχρεώνει κανείς να τον ακούτε. Και αν βρεθείτε τυχαία σε ένα βίντεο τέτοιο, υπάρχει ένα βελάκι που γράφει dislike. Μπορείτε να δείξετε έτσι την δυσαρέσκεια σας. Με σεβασμό και αξιοπρέπεια στους γύρω σας αλλά κυρίως σε εσάς.

Ελίνα Λαγουδάκη

Φοιτήτρια πληροφορικής και απόφοιτη σχολής δημιουργικής γραφής. Μήπως και μέσα από το γράψιμο καταφέρω να καταλάβω τον κόσμο και τους ανθρώπους.