Συζήτηση για το αεροδρόμιο Χανίων, προφανώς και δεν είναι όλοι ίδιοι!

  • Παρασκευή, 21 Απρίλιος 2017 17:05
  • Γιώργος Παπακωνσταντής
  • Editorial

Με αφορμή ένα κείμενο για την παραχώρηση του αεροδρομίου Χανίων που υπέγραψαν 37 γνωστοί ή λιγότερο γνωστοί πολίτες των χανίων, συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντα, έχει ενεργοποιηθεί μια συζήτηση τόσο στα social media, όσο και στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης των Χανίων και όχι μόνο.

Δυστυχώς φαίνεται ότι για άλλη μια φορά εύκολα βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος. Το αρχικό κείμενο των 37,   έκανε λόγο, ιδιαίτερα προσεκτικά θα έλεγα, για την εξέλιξη που είχε τελικά η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων στη Fraport αναφέροντας, επίσης ακροθιγώς, κάποια πράγματα για το ρόλο γενικά των ΜΜΕ, σε μια εποχή στην οποία επικρατούσε η γενικότερη αντίσταση του "όχι σε όλα".  Αρκετά Μέσα και αρκετοί δημοσιογράφοι ένιωσαν ότι θίγονται από αυτή τη γενικόλογη αναφορά, και ορισμένοι προέβησαν σε διάφορες αναφορές, αιτιάσεις, κριτική κλπ.

αρκετοί  έκαναν καλοπροαίρετη κριτκή και συνέβαλαν γόνιμα στο διάλογο.

Ως απάντηση, δημοσιεύτηκε ένα νέο κείμενο των 37, στο οποίο επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις σ αυτή την κριτική και το οποίο επίσης επέφερε κριτική, αιτιάσεις κλπ.

Προφανώς κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, αρκεί αυτή να είναι κριτική και όχι ύβρις. Εκείνο που έχει σημασία όμως δεν είναι ακριβώς ο ρόλος των ΜΜΕ σ αυτή τη διαδικασία. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε το ρόλο ορισμένων ΜΜΕ, άλλων λίγο και άλλων πολύ, στην καλιέργεια του λαϊκισμού, στο χάιδεμα των αυτιών, στην προβολή του εύκολου και απλοϊκού ως εφικτού, στη σύμπραξη τέλος πάντων στη γενικότερη πολιτκκή απάτη που συντάραξε τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας. Και δεν είναι μόνο τα αεροδρόμια. Κακά τα ψέματα, οι οργανωμένες μειοψηφίες, ακριβώς γιατί είναι οργανωμένες, προβάλλονται πολύ ευκολότερα και πολύ περισσότερο από τα ΜΜΕ, χωρίς να μπορεί να γίνει και διαφορετικά, δεδομένου ότι είναι ακριβώς οργανωμένες και μπορούν να εστιάσουν στην προβολή των θέσεών τους, κάτι που προφανώς διευκολύνει τα ΜΜΕ. Επίσης όλα τα ΜΜΕ και  όλοι οι δημοσιογράφοι δν είναι ίδιοι, όπως δεν είναι ίσιοι όλοι οι πολιτικοί, όλοι οι δικηγόροι, όλοι οι μηχανικοί κλπ.

Έχω προσωπική γνώση και μπορώ να βεβαιώσω ότι τουλάχιστον στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης της οποίας ήμουν Γενικός Διευθυντής, μέχρι τον Ιούνιο του 2016, υπήρξαν ρεπορτάζ από έγκριτους δημοσιογράφους που προσπάθησαν να παρουσιάσουν όλες τις πλευρές του ζητήματος, όμως από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι μόνο το μέσο τι θέλει να πει, αλλά είναι και ο πολίτης, τι θέλει να ακούσει ή να διαβάσει και κακά τα ψέματα, στην περίοδο της Κρίσης, υπήρξαν τεράστιες (αυτ)απάτες, σε σχέση με την πληροφόρηση, οι οποίες έπιασαν τόπο σε μεγάλες μερίδες του κόσμου, εξαιτίας πολλών και διάφορων παραγόντων και όχι μόνο εξαιτίας των ΜΜΕ. Να θυμηθούμε τους "αγανακτισμένους", τα χημικά της ...Συρίας, την προσέγγιση που έχει καλιεργηθεί απέναντι στις ΑΠΕ, και αρκετά άλλα.

Όμως, τελικά το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Σε καμία περίπτωση υπογράφοντας το κείμενο των 37 τόσο εγώ όσο και οι άλλοι συνυπογράφοντες νομίζω, δεν είχαμε σκοπό να θίξουμε τα Μέσα Ενημέρωσης και τον  τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα. Άλλωστε για να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων, πάλι τα ΜΜΕ θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο, ενημερώνοντας και προσφέροντας βήμα σε όλους, προκειμένου να υπάρχει πραγματική ενημέρωση. Ειδικά τα Μέσα Ενημέρωσης των Χανίων, διακρίνονται  για τη μαχητικότητά τους και την επικέντρωσή τους στην ενημέρωση. Άλλωστε τώρα με την κυριαρχία των social media, όλες οι απόψεις μπορούν να ακουστούν.

Όμως το μεγάλο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου, το οποίο επηρεάζει και τα ΜΜΕ,  είναι η κυριαρχία συχνά ιδεολογιών οι οποίες κινούνται στη σφαίρα της ουτοπίας, στη σφαίρα της κακώς ενοούμενης "αντίστασης" ενάντια σε κάθε καινοτομία και κάθε μορφής ανάπτυξη που θα χαλάει την από το κράτος παρεχόμενη ροή χρήματος έστω και αν προέρχεται από τα δανεικά. 

Το "όχι" σε κάθε μορφής επενδυτική προσπάθεια γιατί αυτή προσκρούει σε ιδεολογίες τύπου Μαδούρο Βενεζουέλας, αποτελεί τροχοπέδη για τον τόπο μας και τελικά τα ΜΜΕ, έχουμε καθήκον να βάζουμε πρώτα τον πλουραλισμό, τη λογική, την αγάπη για τον τόπο μας, τη διαφάνεια, την ανάπτυξη και την πρόοδο και θέλω να πιστεύω ότι αυτό κάνουμε.

Είναι ευχάριστο που υπάρχουν αντιδράσεις, που αρκετοί μπορούν να φωνάξουν "τι λέει ετούτος" που μπορούν να κρίνουν και να κατακρίνουν, αλλά δεν είναι ευχάριστο ούτε δημοκρατικό,  να υπάρχει μόνο μια ιδεολογία, αυτή του "οχι γενικώς", μόνο μια γραμμή, ή μόνο ένα θέσφατο. Όπως επίσης δεν είναι ευχάριστο κάποιοι επιτήδειοι να εκμεταλλεύονται την ευπιστία των πολιτών, οι οποίοι βεβαίως και οι ίδιοι δεν είναι άμοιροι  ευθύνης.

Ας θυμηθούμε ότι κάποτε κυρήτταμε τα Χανιά, "αποπυρηνικοποιημένη ζώνη" ή πόσα χρόνια κάναμε να καταργηθεί το καμποτάζ. Ας σκεφτούμε πόσα προβλήματα έχουμε άλυτα ακριβώς γιατί λείπουν οι πόροι και εκείνους που εχουμε δεν τους αξιοποιούμε ή γιατί πολλές επενδυτικές προσπάθειες προσκρούουν σε στερεότυπα και ιδεοληψίες και ας τολμήσουμε κάποια στιγμή, να ξεφύγουμε από την ασφάλεια των ιδεολογικών αξιωμάτων που κάποιοι επιτήδειοι χρησιμοποιούν για τη χειραγώγισή μας.

Παρακάτω παραθέτω αυτούσιο το κείμενο του δημοσιογράφου Παντελή Γιαϊτση, το οποίο επιβεβαιώνω για του λόγου το αληθές, αλλά επισημαίνω και πάλι ότι  το πρόβλημα δεν είναι αν και πόσο τα ΜΜΕ, συνέβαλαν στην αυταπάτη...

     

"Νέο κοινό κείμενο από τους «37» για το θέμα της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων και το «μονόπλευρο» ρόλο τοπικών μέσων ενημέρωσης. Επισημαίνουν ότι υπήρξε προβολή στοιχείων μόνο από την ΟΣΥΠΑ, αλλά όχι όμως και των ανακοινώσεων του ΤΑΙΠΕΔ για τη σύμβαση παραχώρησης, τα οικονομικά της στοιχεία και τα αεροναυτικά τέλη.

Αναλυτικά:

«Το κείμενο – παρέμβαση για την παραχώρηση χρήσης του αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης”, που συντάξαμε 37 πολίτες των Χανίων, συγκέντρωσε πολλές επιθέσεις τόσο από κάποια τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, όσο και από κάποιους μεμονωμένους πολίτες. Κανένα πρόβλημα, αφού η κριτική -καλόπιστη ή κακόπιστη- είναι δείγμα Δημοκρατίας.

Η κατηγορία όμως, ότι υποβαθμίζουμε τη συμβολή των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης (και μάλιστα κάποιων ιστορικών εφημερίδων), τόσο στις τοπικές υποθέσεις όσο και σε γενικότερα ζητήματα και ακόμα ότι επιδιώκουμε τη… φίμωση του Τύπου, μας αδικεί και μας ενόχλησε ιδιαίτερα.

Ασφαλώς και στις Δημοκρατίες όλοι ελέγχονται και ελέγχουν.

Η ανακοίνωσή μας εκφράζει την ανησυχία για τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας μας, όλη αυτή την περίοδο που η χώρα μας δοκιμάζεται από τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Κρίση την οποία όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε να ξεπεραστεί, όχι χωρίζοντας την κοινωνία σε πατριώτες και μη, αλλά συμβάλλοντας στην ενότητα – συνοχή της ακόμα και μέσα από τις διαφορετικές μας απόψεις, με επιχειρήματα και διάλογο.

Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τη διαπίστωση κάποιων, ότι “το κλίμα διαμορφώθηκε εδώ και τρία χρόνια πριν, για ξεπούλημα και εμείς τους πιστέψαμε τότε”. Κάποιοι θεωρούν προδοσία ότι οι κυβερνητικοί εταίροι και οι τοπικοί βουλευτές, έκαναν “γαργάρα” τις ιαχές για ξεπούλημα.

Κάποιοι άλλοι όμως (όπως εμείς) θεωρούμε πολιτικά ανήθικο ότι για να πάρουν την εξουσία, καλλιέργησαν και παρόξυναν αυτές ακριβώς τις στείρες αντιδράσεις -που τώρα βέβαια τις βρίσκουν μπροστά τους- ανακρούοντας πρύμνα σήμερα, χωρίς ποτέ να κάνουν μια κάποια αυτοκριτική.

Ο λαϊκισμός, το διάστημα που μεσολάβησε, γνώρισε τη μία μετά την άλλη του πολιτική ήττα, όπως και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της παραχώρησης της λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Νομίζουμε ότι για όλους ο αναστοχασμός είναι κάτι το αυτονόητο.

Σε αυτή την κατεύθυνση κρίναμε ότι υπήρξε μονόπλευρη ενημέρωση, με προβολή μόνο των στοιχείων που έδιναν οι συνδικαλιστές της ΟΣΥΠΑ και ιδιαίτερα από τον πρόεδρό της κ. Αλεβιζόπουλο που είχε κληθεί επανειλημμένα σε εκδηλώσεις της “Πρωτοβουλίας Πολιτών”, η οποία παρεμπιπτόντως υποστηρίχτηκε πολιτικά μόνο από ευρωβουλευτές ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου που είχε αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, τις ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ που αφορούσαν τη σύμβαση, τα οικονομικά της στοιχεία και τα αεροναυτικά τέλη, σχεδόν κανένα από τα τοπικά Μέσα δεν αναδημοσίευσε.

Θα θέλαμε ενδεικτικά να αναφέρουμε το δελτίο Τύπου 14/12/2015 του ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με τα αεροναυτικά τέλη τι ακριβώς αναφέρει σε σχέση με τη φιλολογία περί αυξήσεων του κόστους ανά επιβάτη: “Η σύμβαση παραχώρησης δεν προβλέπει ουσιαστικές αυξήσεις των αεροναυτικών τελών. Η συνολική μέγιστη χρέωση έχει οριοθετηθεί σε 13 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη…”. Τα ισχύοντα σήμερα στα περιφερειακά αεροδρόμια όπως αναφέρεται στο ίδιο δελτίο “… είναι 12,7 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη”.

Χανιά 21 Απριλίου 2017
Οι 37 που υπογράψαμε το κείμενο – παρέμβαση»

1 Αποστολάκη Νίκη
2 Aποστολάκης Γιάννης
3 Αρτεμάκης Μιχάλης
4 Γαροφαλάκη Ξανθίππη
5 Γκαζής Μανώλης
6 Γρυσπολάκης Ιωακείμ
7 Ερινάκης Δημήτρης
8 Καλογεράκης Νίκος
9 Καψαλάκης Αλέξανδρος
10 Κοντορούχας Γιώργος
11 Κούρτης Σπύρος
12  Κουτσομήτης Γιάννης
13 Λαδάκης Μανώλης
14 Λεμονής Δημήτρης
15 Μαργιολάκης Γιώργος
16 Μητριτσάκης Δημήτρης
17 Μποτωνάκη Αντωνία
18 Ντερμανάκη Χαρίκλεια
19 Παπαβασιλείου Μιχάλης
20 Παπαδάκης Αρτέμης
21 Παπακωνσταντής Γιώργος
22 Παπαφιλιπάκης Κώστας
23 Παυλίδου – Thoolen Έλενα
24 Ράμμος Νίκος
25 Σαρρής Γιάννης
26 Σπανουδάκης Μανώλης
27 Σταφυλαράκης Γιάννης
28 Στεφανάκη Φρίντα
29 Σχετάκης Αντώνης (π. δήμαρχος Κισσάμου)
30 Τζανάκη Αμαλία
31 Τσινταράκης Κώστας
32 Τσιριντάνη Καλλιόπη
33 Φραγκάκη Μαίρη
34 Φωτάκης Γιάννης
35 Χιωτάκη Άννα – Μαρία
36 Χρυσοφάκη Λίλιαν
37 Ψωματάκη Αγγελική

Μία υπενθύμιση από το Parakritika.gr

Αγαπητοί κύριοι,

Δεν θα πρέπει να βάζετε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στον ίδιο «μύλο» που ρίχνετε το «νερό» ΚΑΙ με το δεύτερο κείμενό σας, γιατί υπάρχουν κάποια γεγονότα που δυστυχώς σας διαψεύδουν!

Δεν θα μιλήσω για το πως έπραξαν άλλα μέσα ενημέρωσης (αν και θυμάμαι πολύ καλά ότι παρουσίασαν τα πάντα από όλες τις πλευρές), αλλά θα μιλήσω μόνο για το μέσο στο οποίο βρισκόμουν εγώ εκείνη την περίοδο στην οποία αναφέρεστε, στα μέσα Δεκεμβρίου 2015.

Από τη Νέα Τηλεόραση λοιπόν και τον ιστότοπο neatv.gr είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά το θέμα με τα αεροναυτικά τέλη και στο σύνολό της τη σύμβαση παραχώρησης. Τονίζαμε ότι η επιβάρρυνση θα είναι 13 ευρώ ανά επιβάτη, κάναμε αναφορές για τα οικονομικά στοιχεία και παρουσιάζαμε τη σύμβαση… κομμάτι-κομμάτι.

Θυμάμαι ότι τουλάχιστον στα δελτία ειδήσεων, αλλά και στις δύο ενημερωτικές εκπομπές (πρωινή και απογευματινή ζώνη που υπήρχαν τότε) είχε γίνει εκτενής παρουσίαση του θέματος.

Το αρχείο υπάρχει και μπορείτε -αν θέλετε- να το ψάξετε. Εξάλλου, ανάμεσα στις υπογραφές είναι και εκείνη του πρώην Γενικού Διευθυντή της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης, κ. Γιώργου Παπακωνσταντή, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τις εκπομπές και τις αναφορές που έγιναν εκείνη την περίοδο.

Ελπίζω, στο βωμό των όποιων εντυπώσεων, να μην κονταίνει τόσο πολύ η μνήμη!

Μετά τιμής,

Παντελής Γιαΐτσης
Δημοσιογράφος… ακόμη!

Γιώργος Παπακωνσταντής

Διδάκτορας εγκληματολογίας, "εγκληματεί" καθημερινά στην προσπάθειά του να βελτιώσει λίγο τα πράγματα.