Πλωτός ναός της τέχνης στο Ηράκλειο - Διάσημο κρουζιερόπλοιο με έργα εκατομμυρίων - Φωτογραφίες

  • Δευτέρα, 10 Απρίλιος 2017 09:42
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Ένα κρουαζιερόπλοιο ναός της τέχνης και της αισθητικής επισκέφθηκε πριν από λίγες μέρες το λιμάνι του Ηρακλείου. Πρόκειται για το διάσημο εξαιτίας των αυθεντικών έργων τέχνης που φιλοξενεί , μεταξύ των οποίων κι ένας αστρολάβος που παρακολουθεί σε μόνιμα βάση τη γη αλλά .... και το σύμπαν, Ms Amsterdam. Το πλοίο με 1047 επιβάτες και 609 μέλη πληρώματος, προσέγγισε το Ηράκλειο εκτάκτως, προερχόμενο από Ναύπλιο και με επόμενο προορισμό τη Μύκονο. Το Ms Amsterdam είναι το τρίτο πλοίο που φέρει το όνομα της Ολλανδικής πρωτεύουσας στην ιστορία των 135 χρόνων της Holland America Lines. Κατασκευασμένο στα ναυπηγία Fincantieri στη Marghera στην Ιταλία, το ms Amsterdam συνδυάζει την προηγμένη ναυπηγική τεχνολογία με το μεράκι, τις προσωπικές πινελιές και το υψηλό service που έχουν κάνει την Holland America Lines , μια από τις κορυφαίες εταιρίες στον χώρο.

Για την ξενάγηση σε ένα πραγματικό ναό της τέχνης το μέλος του Δ.Σ του ΟΛΗ Γεωργία Στεφανάκη έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: “ είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο άνω των δεκαέξι ετών πλοίο ..και η περιέργεια- τουλάχιστον για εμένα -ήταν να δώ από κοντά τα πολλά και τεράστιας αξίας έργα τέχνης που ταξιδεύουν σ όλα τα μήκη και πλάτη της γης και που η ασφάλεια τους αγγίζει κάποια εκατομμύρια ευρώ ..To πλοίο αν και κατασκευής του 2000 , η αλήθεια είναι ότι υπερέχει αισθητά πολλών νέων -κατά τη δική μου γνώμη -αποπνέοντας την αίγλη αλλά και τη φιλοσοφία περασμένων εποχών. Το κλασσικό ύφος , τα αρτ ντεκό στοιχεία, οι αυθεντικές αντίκες, πίνακες και γλυπτά σε συνδυασμό με τις εξατομικευμένες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει το κρουαζιερόπλοιο στους επιβάτες του δικαιολογούν την επιλογή του "Άμστερνταμ" να είναι διαχρονικά υψηλή και για συγκεκριμένο προφίλ πελατών”.

Παρακολουθούν ... το σύμπαν

Στη καρδιά του πλοίου, σε τριώροφο αίθριο επιβλητικά δεσπόζει μια καλλιτεχνική δημιουργία του Ιταλού καλλιτέχνη Gilbert Lebigre ο οποίος απεβίωσε πέρυσι και είναι ευρύτερα γνωστός κύρια για τη συμβολή του στη γνωστοποίηση της τέχνης του χαρτιού mache( γλυπτική με πεπιεσμένο χαρτί), σημειώνει η κ.Στεφανάκη . Ο γλύπτης Gilbert Lebigre που για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με το ιταλικό ναυπηγείο Fincantieri κατασκεύασε μνημειακά γλυπτά τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε μεγάλα κρουαζιερόπλοια της εταιρείας Holland America Line.

Ένα από αυτά -ίσως το σημαντικότερο- είναι ο τεραστίων διαστάσεων αστρολάβος του με απίστευτες αναλογίες από μηχανισμούς ακριβείας ,όλος δουλεμένος στο χέρι και διακοσμημένος με εκλεπτυσμένες τεχνικές. Χαρακτητιστικά για τον αστρολάβο η κ.Στεφανάκη επισημαίνει: “ μόνο η σκέψη ότι όλη αυτή η δημιουργία βασίστηκε σε πεπιεσμένο χαρτί ..σου προκαλεί δέος..ο εκπληκτικός αστρολάβος παρακολουθεί τους αστερισμούς, τους πλανήτες, τη παγκόσμια ώρα και τη κάθε στιγμή στο πλοίο...Το γλυπτό του Gilbert Lebigre είναι εμπνευσμένο από το εξαιρετικό αστρονομικό όργανο που ανακάλυψε πρώτος ο Πτολεμαίος μας , απεικονίζει την ουράνια σφαίρα μετρά το γεωγραφικό μήκος και πλάτος των άστρων από οποιοδήποτε μέρος της γης και την απόσταση ήλιου-σελήνης...”

Προοπτική επιστροφής

Στα πλαίσια της καθιερωμένης εθιμοτυπικής επίσκεψης που έχει καθιερώσει ο Ο.Λ.Η σ όλα τα πλοία που για πρώτη φορά προσεγγίζουν το λιμάνι μας , στελέχη του Οργανισμού συναντήθηκαν με τον καπετάνιο και τον ευχαρίστησαν που επέλεξε το Ηράκλειο σε έκτακτη προσέγγιση και βεβαίως παρουσίασαν τις υποδομές και τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ηρακλείου.

Για τις εντυπώσεις του καπετάνιου η κ.Στεφανάκη ανέφερε: “Ο έμπειρος καπετάνιος δήλωσε ενθουσιασμένος από τις τεχνικές υπηρεσίες του λιμένα και γοητευμένος από την αίσθηση που του έδιδε η κρητική γη ο εξαιρετικός συνδυασμός των χιονισμένων βουνών και της υπέροχης καλοκαιρινής ατμόσφαιρας..ο ίδιος γνώστης και λάτρης της Ιστορίας και του πολιτισμού μας , έδωσε την ευκαιρία στον ίδιο αλλά και στο πλοίο μιας πρώτης επαφής με το νησί μας ενώ στις επόμενες διακοπές του σκέφτεται τη Κρήτη ως τον καταλληλότερο προορισμό”.