Eπτά πράγματα που χρησιμοποιείς καθημερινά και είναι βλαβερά για το περιβάλλον

  • Τετάρτη, 29 Απρίλιος 2020 08:10
  • Συντακτική Ομάδα
  • Από τη Φύση

Αν και καμία συνήθεια δεν είναι «κακή» από μόνη της, κάποιες έχουν περισσότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από άλλες, με αποτέλεσμα άθελά σου να επιβαρύνεις αρκετά τον πλανήτη. Προς έκπληξη πολλών, υπάρχουν δεκάδες προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναντι κάποιων άλλων.

Στην αρχή είναι σίγουρο πως θα αισθάνεσαι κάπως καταπιεσμένη, αλλά στη συνέχεια θα εξοικειωθείς με την ιδέα των eco-friendly προϊόντων. Κι όταν ο καθένας μας στοχεύει να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η ανθρώπινη δραστηριότητα στον πλανήτη, μπορεί να συμβούν μεγάλες αλλαγές.

Μόνο με λίγες τροποποιήσεις στην καθημερινή σου ρουτίνα, θα είσαι περιβαλλοντικός “υπερήρωας” σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μόνο η αγορά προϊόντων μίας χρήσης σου αφαιρεί μακροπρόθεσμα περισσότερα χρήματα στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Με μερικές απλές προσαρμογές στις καθημερινές σου συνήθειες, μπορείς να μειώσεις τον προσωπικό σου περιβαλλοντικό αντίκτυπο με σημαντικό τρόπο. Εδώ είναι επτά πράγματα “αντιπεριβαλλοντικά” που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά και τι μπορείς να επιλέξει αντ ‘αυτών.

1. Πλαστικές τσάντες αγορών

Περίπου 380 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες supermarket παράγονται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Sciencing. Είτε κάθονται σε χώρο υγειονομικής ταφής είτε επιπλέουν στους ωκεανούς μας, οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης μπορούν να “ζήσουν” έως και 1.000 χρόνια. Και δεδομένου ότι είναι κατασκευασμένα από πετρέλαιο, τοξικές χημικές ουσίες από τις σακούλες μπορούν να διατηρηθούν, για πολύ καιρό, αναλλοίωτες.

Eco-friendly επιλογή : Διατήρησε τις επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες αγορών στο πορτοφόλι ή στο αυτοκίνητό σου, όπου είναι ευκολότερο να τις θυμάσαι. Και αν έχεις μια πλαστική σακούλα, αποθηκεύσέ την για επαναχρησιμοποίηση.

2. Πλαστικά μιας χρήσης

Πλαστικά μίας χρήσης, όπως μαχαιροπίρουνα, καταστρέφουν το περιβάλλον μας. Σύμφωνα με το One Green Planet, 6 εκατομμύρια τόνοι «μη ανθεκτικών» πλαστικών πετιούνται κάθε χρόνο. Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα πλαστικά απόβλητα μίας χρήσης αποτελούν μεγάλη υπόθεση και θέτουν 700 εκατομμύρια θαλάσσια είδη σε κίνδυνο εξαφάνισης. Επομένως, την επόμενη φορά που θα προτιμήσεις κάποιο προϊόν μιας χρήσης, σκέψου τι κακό έχεις προκαλέσει στην πανίδα και χλωρίδα της Γης.

3. Χάρτινα φλιτζάνια καφέ

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποίησαν χάρτινα ποτήρια ή πιάτα το 2019. Όχι μόνο τα χάρτινα είδη χρειάζονται μεγάλο ποσοστό ενέργειας και πόρους για να παραχθούν, αλλά δεν είναι πάντα ανακυκλώσιμα.

Eco-friendly επιλογή : Το καλύτερο στοίχημά είναι να πάρεις ένα επαναχρησιμοποιήσιμο ποτήρι ή παγούρι (κι ορισμένα μέρη θα σου προσφέρουν μια έκπτωση στα ροφήματά τους, αν επιλέξεις αυτή την επιλογή)

4. Ταμπόν, μαντηλάκια και σερβιέτες

Περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ταμπόν, μαντηλάκια και άλλα εμμηνορροϊκά προϊόντα πετιούνται κάθε χρόνο. Πολλά από αυτά τα προϊόντα δεν είναι eco-friendly και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Eco-friendly επιλογή : Ξέρω τι σκέφτεσαι: Τι θα κάνω στην περίοδο μου; Λοιπόν, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές όσον αφορά τα εμμηνορροϊκά προϊόντα. Το εμμηνορροϊκό κύπελλο (menstrual cup) είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Είναι εύκολο στη χρήση, εύκολο στον καθαρισμό και μπορεί να σου διαρκέσει 1-2 χρόνια, ώστε να μειώσεις τα απόβλητα. Αλλά αν αυτό δεν σε βρίσκει σύμφωνη, θα μπορούσες πάντα να επιλέξεις eco-friendly ταμπόν και μαντηλάκια, έτσι ώστε να μπορείς να μειώσεις τις αρνητικές επιπτώσεις στον πλανήτη.

5. Πλαστικά μπουκάλια νερού

Όχι μόνο τα πλαστικά μπουκάλια νερού που περιέχουν BPA έχουν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία μας, σύμφωνα με το One Green Planet, είναι επίσης μια βάναυση επιλογή για το περιβάλλον μας. Σε όλο τον κόσμο, αγοράζονται περισσότερα από 1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια κάθε λεπτό. Επιπλέον, αυτά τα πώματα μπουκαλιών δεν είναι ανακυκλώσιμα και μπορούν να καταλήξουν στα στομάχια της θαλάσσιας ζωής. Όχι μόνο η διαδικασία κατασκευής πλαστικών απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, καθώς έχουν σαν βάση το πετρέλαιο,αλλά τα πλαστικά μπουκάλια νερού μπορούν να μολύνουν το έδαφος και το νερό καθώς διαλύονται.

Eco-friendly επιλογή : Κρατώντας ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι νερό στο χέρι μπορεί να σταματήσει αυτός ο κύκλος περιβαλλοντικής αυθάδειας.

6. Φελιζόλ

Το φελιζόλ είναι κακό τόσο για εμάς όσο και για το περιβάλλον, έγραψε ο Richard Bruno για το The Baltimore Sun το 2017. Η Γη, το νερό και η θαλάσσια ζωή είναι υπερφορτωμένα με πολλά πράγματα, τα οποία μπορεί να περιέχουν ουσίες που προκαλούν καρκίνο, δήλωσε ο Bruno.

Eco-friendly επιλογή : Ενώ ορισμένα εστιατόρια καταργούν τη χρήση τους, μπορείς επίσης να σταματήσεις την κατανάλωση φελιζόλ, αγοράζοντας επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία τροφίμων.

7. Δοχεία αλουμινίου

Η εξόρυξη, η διαδικασία εξευγενισμού και η τεράστια ποσότητα αλουμινίου που πετιούνται καθημερινά, επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον μας. Η διαδικασία διύλισης αλουμινίου απαιτεί πολύ ηλεκτρισμό και επίσης εξαλείφει τα δάση και διαταράσσει τις φυσικές πλωτές οδούς, λέει η Sciencing. Η χημική επεξεργασία που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή αλουμινίου κατά τη διαδικασία εξόρυξης δημιουργεί τοξικά υποπροϊόντα που μολύνουν το έδαφος και το νερό.

Eco-friendly επιλογή : Ευτυχώς, το αλουμίνιο είναι 100 τοις εκατό ανακυκλώσιμο. Έτσι, ενώ η ρίψη των αλουμινένιων δοχείων στον κάδο ανακύκλωσης είναι μια αξιοθαύμαστη πράξη, δεν είναι επίσης κακή ιδέα να μειώσεις την κατανάλωση τέτοιου είδους προϊόντων, όπου μπορείς. Επιπλέον, πολλές εταιρείες προσφέρουν ανακυκλωμένο αλουμινόχαρτο ως μια περιβαλλοντικά βιώσιμη επιλογή. (Απλά θυμήσου να ξεπλύνεις τα υπολείμματα τροφίμων πριν από την ανακύκλωση)

Η μείωση των επιπτώσεών σου στο περιβάλλον σημαίνει την υιοθέτηση ενός συνόλου συνηθειών που αυξάνονται με θετικούς τρόπους με την πάροδο του χρόνου. Εάν αισθάνεσαι υπερφορτωμένη με καινούργιες βιώσιμες συνήθειες, ξεκίνησε με μία ή δύο αλλαγές. Η ανταλλαγή πλαστικών μίας χρήσης και η επένδυση σε επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα όποτε είναι δυνατόν, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσεις. Μετά από λίγο, οι ολοένα και πιο φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες τρόπου ζωής σου, θα γίνουν δεύτερη φύση.

marieclaire.gr