Πως να χτίσεις καλύτερες σχέσεις από απόσταση

Με τα τόσα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πολλά άτομα απαγορεύεται να συναντήσουν την οικογένεια και τους φίλους τους. Όμως, πώς μπορούμε να κάνουμε πιο ουσιαστικές σχέσεις όταν πραγματοποιούμε τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις; Οι ειδικοί προσφέρουν μια σειρά από λύσεις.

Επικοινώνησε με τα αυτιά
Σε μια εποχή που θέλουμε να βλέπουμε τους φίλους μας, μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να κάνουμε πολλές βιντεοκλήσεις μέσα στην ημέρα. Όμως, μια έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είμαστε καλύτεροι στον εντοπισμό των συναισθημάτων κάποιου άλλου χωρίς οπτικές ενδείξεις.

Hacks:

1. Η δύναμη της σιωπής: Αυτό είναι δύσκολο σε μια βιντεοκλήση, καθώς οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η σιωπή μπορεί να είναι σημάδι ότι η γραμμή έχει πέσει. Αλλά η κοινή σιωπή μπορεί να μας επιτρέψει να νιώσουμε εσωτερική σχέση με το φίλο μας. Επίσης, το γεγονός ότι ακούμε υποστηρικτικά μπορεί να επιτρέψει στο συνομιλητή να έχει πολύ πιο πλούσιες δημιουργικές σκέψεις, ενώ σιωπάμε.

2. Ίδιος χρόνος μετάδοσης: Σε μια συνομιλία με έναν φίλο ή έναν γονέα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο χρόνος μοιράζεται εξίσου μεταξύ των δύο μερών. Δεν έχει αξία να καλέσεις τη μαμά σου και να της μιλήσεις για 30 λεπτά.

3. Άκουσε βαθιά: Η χρήση τεχνικών βαθιάς ακρόασης μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να αισθάνονται πραγματικά κατανοητοί. Αυτό περιλαμβάνει να δώσουμε όλη μας την προσοχή στον ομιλητή, να ακούσουμε με περιέργεια και χωρίς κρίση τα λόγια, τα συναισθήματά του και την υποκείμενη σημασία των σκέψεών του και στη συνέχεια να συνοψίσουμε τις απόψεις μας για να βεβαιωθούμε ότι είναι κατανοητό και από τις δύο πλευρές.

Σκέψεις του καθηγητή ψυχολογίας Christian van Nieuwerburgh, του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου και τον νευροεπιστήμονα David Eagleman με έδρα τις ΗΠΑ.

Επικοινώνησε με τα μάτια
“Οι έρευνες δείχνουν ότι η επαφή με τα μάτια δίνει μεγαλύτερη προσοχή στο συνομιλητή μας”, λέει ο καθηγητής Jeremy Bailenson, διευθυντής του Εργαστηρίου Εικονικής Ανθρώπινης Αλληλεπίδρασης του Πανεπιστημίου του Stanford.

Ωστόσο, οι βιντεοκλήσεις αποτελούν μια πρόκληση επειδή σε πολλές συσκευές η κάμερα είναι τοποθετημένη στο άκρο της οθόνης.

“Πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στο να κοιτάς κάποιον στο μάτι και να διαβάζεις μη λεκτικά μηνύματα, όπως ένα περίεργο πρόσωπο”, λέει ο καθηγητής Bailenson.

Ο καθηγητής επισημαίνει επίσης το “πρόβλημα καθυστέρησης” – την χρονική υστέρηση μεταξύ μιας ενέργειας και την προβολή της στην οθόνη, μεταξύ της φωνής και των κινήσεών.

Ενώ, ο Bridget Waller, καθηγητής της εξελικτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, λέει ότι οι εκφράσεις ανάγνωσης καθίστανται ιδιαίτερα δύσκολες όταν βρισκόμαστε σε ομαδική βιντεοσυνομιλία, καθώς δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε στα “βλέμματα”.

Hacks:

1. Σήκωσε το φορητό υπολογιστή σου: Αυτό σημαίνει ότι αν η κάμερα είναι συνδεδεμένη στον υπολογιστή σου, θα σε “πιάσει” στο επίπεδο των ματιών.

2. Σχεδίασε ένα πρόσωπο σε ένα αυτοκόλλητο: Βάλτο δίπλα στην κάμερα για να σου υπενθυμίζει να την κοιτάς.

3. Απόκρυψη του προσώπου σου: Αυτό διευκολύνει την επικοινωνία με ένα άλλο άτομο, επειδή δεν αποσπάσαι πια από το πρόσωπό σου.

4. Άλλαξε το εικονικό σου φόντο: Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ένα κοινόχρηστο στοιχείο, για παράδειγμα, όλοι οι συμμετέχοντες στην κλήση να έχουν φόντο έναν άσπρο τοίχο.

Σκέψεις του καθηγητή Jeremy Bailenson.

Επικοινώνησε χωρίς άγγιγμα
Ο Carey Jewitt, καθηγητής τεχνολογίας και επικοινωνίας στο University College του Λονδίνου, πιστεύει ότι η έλλειψη επαφής στις online συζητήσεις παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πρόκληση.

“Η αφή είναι η πρώτη μας αίσθηση, την αισθανόμαστε στη μήτρα και είναι το κλειδί για να δώσουμε και να λάβουμε πληροφορίες”, λέει.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα συναισθήματα και η επαφή σχετίζονται στενά. Και μάλιστα προς εξέλιξης του τρέχουντος προβλήματος, η ομάδα του Prof. Jewitt ερευνά τρόπους για να μπορούν οι άνθρωποι να αγγίζουν μέσω φορητής συσκευής άλλους ανθρώπους, στέλνοντας δονήσεις και πιέσεις.

Hacks:

1. Νιώσε την επικοικωνία: Τα μέτρα κατά του ιού μάς βρίσκουν όλους μας στην απομόνωση. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη κρίση στη μνήμη μας, στην οποία όλοι βιώνουμε κάτι μαζί. Έχουμε το χώρο να ασκήσουμε πραγματική ενσυναίσθηση.

2. Eπικοινώνησε ένα νέο σύνολο χειρονομιών: Για παράδειγμα, δοκίμασε να αγγίξεις την καρδιά σου και να αισθανθείς την ενέργεια εκεί για να μεταφέρεις δυνατά συναισθήματα πέρα ​​από τα λόγια και να βοηθήσεις να συνδεθείς με το συνομιλητή σου μέσω της οθόνης.

3. Δείξε ευπάθεια: Για να υπάρξει οικειότητα, πρέπει να είσαι ειλικρινής στη συζήτηση.

4. Δημιούργησε ένα μέρος ασφάλειας: Ειδικά σε μια στιγμή αβεβαιότητας,η επικοινωνία μετράει: “Αυτή η κλήση έχει διάρκεια 30 λεπτών, είναι μια ευκαιρία να πούμε πώς αισθανόμαστε.”, λέει ο καθηγητής

Πηγή: marieclaire.grσχέσ