Η άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό και πως θα γίνει...

  • Πέμπτη, 16 Απρίλιος 2020 10:26
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ειδήσεις

Πάνω από 40 ημέρες που είναι κλειστή κυριολεκτικά η χώρα. όπως είναι φυσικό, η αγωνία της επόμενης μέρας φουντώνει. Οι προβλέψεις γαι την οικονομία είναι δυσοίωνες, η ανεργία καλπάζει και η ψυχολογία όλων είναι στο ναδίρ. Μόνη παρηγοριά ότι καταφέραμε να αποφύγουμε τουλα΄χιστον μέχρι τώρα τα χειρότερα. Τώρα, είναι μπροστά μας το επόμενο βήμα που δεν είναι α΄λλο από τη στρατηγική αποκλιμάκξωσης των μέτρων. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι τα Ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να συντονιστούν στη διαδικασία αποκλιμάκωσης και οι επιστήμονες μελετούν τρόπους για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να δημιουργηθεί κίνδυνος για ια επάνοδο της πανδημίας. 

Η επιστημονική κοινότητα πασχίζει να βρει πλήρως αποτελεσματικό φάρμακο και εμβόλιο ώστε να απαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος στο μέλλον. Ποτέ άλλοτε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν έχει τρέξει τόσο γρήγορα και τόσο συντονισμένα για την παρασκευή κάποιου φαρμάκου και εμβολίου για μαι ασθένεια. Εν τω μεταξύ, οι προτάσεις από διάφορες πλευρές ώστε το εμβόλιο να έχει δημόσιο χρακτήρα, να αποτελεί δηλαδή κτήμα της ανθρωπότητας αγοράζοντας το όλες οι κυβερνήσεις, δείχνουν ότι νέες ηθικές διαδικασίες θετικές οπωσδήποτε εξυφαίνονται στην παγκόσμια σκηνή.

όμως η αγωνία όλων είναι πως θα επιστρέψουμε σε μια κανονική ζωή. Πολλοί μιλούν ότι μια ζωή όπως ακριβώς ήταν προ κορωνοϊού, μάλλον είναι πια ανέφικτη. Όμως η οικονομία, η εργασία πρέπει αν κυλήσουν και ο παλνήτης να ξαναβρεί το ρυθμό του. Και το ερώτημα όλων είναι πως θα γίνει αυτό...

Το γενικότερο πλάνο, όπως φαίνεται θα στηριχτεί αφενός μεν στη δυνατότητα άμεσου ελέγχου ύποπτων κρουσμάτων και τον περιορισμό των χώρων και περιοχών που αυτά παρουσιάζονται και στη σταδιακή άρση των αποκλεισμών στις διάφορες οικονομικές δραστηριότητες. Προφανώς η διαδικασία θα ξεκινήσει από το εμπόριο και τις υπηρεσίες, κατόπιν θα ακολουθήσουν τα εσωτερικά ταξίδια, τα εστιατόρια και οι καφετέριες αλλά σε νέα βάση ώς προς τις αποστάσεις των πελατών μεταξύ τους, ενώ από ότι φαίνεται η...ζωή θα δείξει τι θα γίνει με τις διεθνείς μετακινήσεις και τον τουρισμό, αφού αφενός μεν πρέπει να συντονιστούν οι χώρες αποστολής και οι χώρες υποδοχής τόσο ως προς τον κίνδυνο παρουσίας κρουσμάτων  όσο και ως προς τις διαδικασίες ελέγχου στις αφιξοαναχωρήσεις...

Σε κάθε περίπτωση, το καλοκαίρι του 2020 θα είναι επηρεσμένο ούτω ή άλλως από την πανδημία, αλλά αναμένεται να δούμε πόση και σε ποια ένταση θα είναι η επίδραση.