Μη νιώθετε ενοχές επειδή δεν είστε συνεχώς ευτυχισμένοι -Υπάρχει λύση

  • Τρίτη, 7 Απρίλιος 2020 09:18
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να είστε ευτυχισμένοι όλη την ώρα και δεν φταίτε εσείς για αυτό, υποστηρίζει ο γνωστός Αμερικανός ψυχολόγος Barton Goldsmith. Προτείνει μάλιστα και μια έξυπνη εναλλακτική

Ο Barton Goldsmith Ph.D. βραβευμένος ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας 7 βιβλίων, αλλά και αρθρογράφος αρκετών αμερικανικών εφημερίδων, επισημαίνει σε πρόσφατο κείμενό του τα ακόλουθα:

«Κάθε χρόνο, όλο και περισσότερα βιβλία για την ευτυχία εκδίδονται και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν σε κατάθλιψη, επειδή δεν θεωρούν τους εαυτούς τους τόσο ευτυχείς όσο οι άλλοι. Αισθάνονται ένοχοι, για το ότι δεν είναι τόσο ευτυχισμένοι όσο οι άλλοι τους λένε ότι πρέπει να είναι.
«Η απλή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος όλη την ώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να είναι λυπημένος, θυμωμένος ή καταθλιπτικός στον υπόλοιπο καιρό, αλλά ότι μπορεί να βρείτε τη μέση λύση που ονομάζεται ευχαρίστηση».

«Η ευχαρίστηση βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην ικανοποίηση και την ηρεμία. Είναι κάτι που μπορείτε να νιώθετε όταν πληρώνετε τους λογαριασμούς σας, όταν τακτοποιείται την αποθήκη σας ή όταν η δουλειά σας έχει αποτέλεσμα, όταν μπορείτε να απολαύσετε μια συζήτηση ή μια διαπροσωπική επαφή, όταν βλέπετε μια συγκινητική κοινωνική ταινία. Μπορεί να είναι ένας περίπατος, μπορεί να είναι η αυτοσυνειδησία ότι όλα είναι διαχειρίσιμα και ότι όλα θα πάνε καλά».

«Όλα αυτά προκαλούν ευχαρίστηση και από τη στιγμή που τα πράγματα γύρω μας εξακολουθούν να είναι λίγο μακριά από τον έλεγχό μας, είναι καλό να θυμόμαστε ότι η ευτυχία δεν είναι εφικτή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιλέγοντας την ικανοποίηση ως στάση ζωής θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε διάφορες προκλήσεις, αλλά θα αποφύγετε και να κάνετε τη ζωή σας δυσκολότερη από ό,τι είναι».

ygeiamou.gr