Η πιο μοναχική πριγκίπισσα στον κόσμο -Δεν μπορεί να παντρευτεί, ούτε να κυβερνήσει τη χώρα της

  • Τρίτη, 7 Απρίλιος 2020 08:48
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Πολλά μικρά κορίτσια ονειρεύονται να γίνουν πριγκίπισσες. Αλλά για την πριγκίπισσα Τόσι της Ιαπωνίας, η πραγματικότητα του να γεννηθεί γαλαζοαίματη, είναι κάτι πολύ μοναχικό.


Η πριγκίπισσα Τόσι, γνωστή και ως πριγκίπισσα Αΐκο, είναι το μοναδικό παιδί του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο, ο οποίος ανέβηκε στον «Θρόνο των Χρυσανθέμων» πέρυσι, στα 59 του χρόνια.

 

Ήταν μια στιγμή που περίμενε όλη του τη ζωή, αλλά για την κόρη του, η οποία είναι τώρα 18 ετών, αυτό σφράγισε τη μοναχική μοίρα της. Η πριγκίπισσα Τόσι, δεν θα ανέβει ποτέ στον «Θρόνο των Χρυσανθέμων» για να γίνει ο επόμενος αυτοκράτορας.

Ακόμα και την ημέρα της ενθρόνισης του πατέρα της, η πριγκίπισσα Τόσι, δεν μπορούσε να είναι στο πλευρό του, καθώς οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να βλέπουν τη στέψη ενός Ιάπωνα αυτοκράτορα, που είναι η παλαιότερη μοναρχία του κόσμου, ξεκινώντας από το 660 π.Χ.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή των περιορισμών που τίθενται τώρα στην κόρη του αυτοκράτορα, η οποία απαγορεύεται να παντρευτεί έναν κοινό θνητό, ή αν το κάνει, κινδυνεύει να χάσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων και της περιουσίας της. Και αυτό σημαίνει ότι η πριγκίπισσα Τόσι δεν μπορεί ποτέ να παντρευτεί, καθώς επιτρέπεται μόνο να παντρευτεί έναν ευγενή. Στην Ιαπωνία όμως, δεν έχουν απομείνει πλέον ευγενείς.

Όχι μόνο αυτό, αλλά η πριγκίπισσα δεν μπορεί να ανέβει ποτέ στο θρόνο, αφού μόνο οι άνδρες μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα.


Η πριγκίπισσα Τόσι δυσκολευόταν πάντα με τη ζωή της, ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, ακόμα και πριν ο πατέρας της γίνει αυτοκράτορας.

Όταν ήταν μόλις οκτώ ετών, η πριγκίπισσα αρνήθηκε να πάει στο σχολείο επειδή είπε ότι είχε πέσει θύμα εκφοβισμού. Τελικά πείστηκε να επιστρέψει στην τάξη, αλλά μόνο εάν η μητέρα της, Μασάκο, μπορούσε να πάει μαζί της. Της πήρε αρκετό χρόνο, μέχρι να αισθανθεί ξανά σίγουρη για να πάει στο σχολείο μόνη της.


Οι γονείς της πριγκίπισσας Τόσι προσπάθησαν να τη βοηθήσουν, προσκαλώντας τακτικά τους συμμαθητές της σε πλούσιες συγκεντρώσεις στο παλάτι. Σύμφωνα με τη Mirror, μια έρευνα αποκάλυψε ότι είχε υποστεί «βίαια πράγματα» από αγόρια σε άλλη τάξη. Το σχολείο, ωστόσο, εξήγησε το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι δύο αγόρια τυχαία συγκρούστηκαν μαζί της, «κάτι που τη φόβισε».


Τον Οκτώβριο του 2016, υπήρχαν περισσότερες ανησυχίες για την πριγκίπισσα, όταν έχασε σχεδόν δύο μήνες από το σχολείο λόγω μιας μη καθορισμένης ασθένειας.

Οι αξιωματούχοι του παλατιού επιβεβαίωσαν ότι η έφηβη πριγκίπισσα είχε παραπονεθεί για προβλήματα στο στομάχι και ζάλη, τα οποία απέδωσαν στη μελέτη που έκανε για εξετάσεις, καθώς και στην έντονη προετοιμασία σωματικής άσκησης για τη συμμετοχή της σε ένα αθλητικό γεγονός.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν δημοσιοποιήθηκαν επίσημες φωτογραφίες για να γιορτάσουν τα 15α γενέθλιά της, ο λαός της Ιαπωνίας σοκαρίστηκε με το πόσο λεπτή και εύθραυστη έμοιαζε, οδηγώντας πολλούς να υποθέσουν ότι έπασχε από διατροφική διαταραχή.

Τα τελευταία χρόνια η πριγκίπισσα, που αγαπά να παίζει τσέλο, συνοδεύει τους γονείς της σε βασιλικά καθήκοντα και λέγεται ότι σχεδιάζει να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο.


Ίδια μοίρα και για άλλες γυναίκες συγγενείς της
Ωστόσο, καθώς η πριγκίπισσα ωριμάζει και μπαίνει στην ενήλικη ζωή, φαίνεται πως δεν υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία μπορεί να προσβλέπει, όπως έχουν ήδη βιώσει αρκετές ηλικιωμένες συγγενείς της.

Το 2005, η θεία της, πριγκίπισσα Σαγιάκο, παντρεύτηκε έναν κοινό θνητό, με καλεσμένους μόλις 300 ανθρώπους. Δεν είχε άλλη επιλογή παρά να παραιτηθεί από τον τίτλο της και να απομακρυνθεί από το Αυτοκρατορικό Παλάτι σε ένα κανονικό διαμέρισμα του Τόκιο.


Της δόθηκε μια προίκα ύψους μόλις 1,3 εκατομμυρίων λιρών στερλινών, ενώ το παλάτι ζει με 289 εκατομμύρια λίρες το χρόνο. Για να την προετοιμαστεί για τη νέα της ζωή ως κοινή θνητή, έπρεπε να διδαχθεί πώς να οδηγεί και πήγε σε σούπερ μάρκετ για να μάθει πώς να ψωνίζει.

Πέρυσι, η ξαδέλφη της Τόσι, η πριγκίπισσα Αγιάκο, έχασε επίσης τον τίτλο και τα προνόμιά της αφού παντρεύτηκε τον φίλο της Κέι Μοράγια, ο οποίος εργάζεται για ναυτιλιακή εταιρεία.

Η πλούσια ζωή της πριγκίπισσας
Από τότε που γεννήθηκε, η πριγκίπισσα Τόσι, περιβάλλεται από «τρελό» πλούτο. Υπάρχει μια στρατιά υπαλλήλων έτοιμη να εκπληρώσει κάθε ξαφνική επιθυμία της και τα χρήματα δεν αποτελούν πρόβλημα σε ό, τι θέλει.

Ποτέ δεν έπρεπε να κάνει τίποτα μόνη της για τον εαυτό της και ο πατέρας της, ο αυτοκράτορας, λέγεται ότι είναι έκπληκτος για το πόσο χαλαρή είναι η βρετανική βασιλική οικογένεια. Λένε επίσης, πως σοκάρεται που η ίδια η βασίλισσα βάζει μόνη το τσάι της στο φλιτζάνι και σερβίρει τα δικά της σάντουιτς, κάτι που δε θα έκανε ποτέ η ιαπωνική βασιλική οικογένεια.


Η πριγκίπισσα σε ηλικία 5 χρονών με παραδοσιακά ρούχα της Ιαπωνίας / Φωτογραφία: AP Photo/Koji Sasahara
Τώρα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας στην Ιαπωνία, έτσι ώστε οι γυναίκες να μπορούν να κυβερνούν και να παντρεύονται άνδρες που δεν ανήκουν στον αυτοκρατορικό κύκλο.

Οι κληρονόμοι του ιαπωνικού θρόνου
Στην Ιαπωνία υπάρχουν μόνο τρεις κληρονόμοι του θρόνου: ο μικρότερος αδελφός του αυτοκράτορα Ναρουχίτο, ο 53χρονος Αρασίνο, ο γιος του, ο 12χρονος πρίγκιπας Χισαχίτο, και ο 83χρονος θείος του αυτοκράτορα, πρίγκιπας Χιτάτσι.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η βασιλική σειρά διαδοχής, θα μπορούσε να εξαφανιστεί τελείως αν δεν αναθεωρηθεί ο νόμος. Το 2005, μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ζήτησε την αναγνώριση της κληρονομικής διαδοχής από την πλευρά της μητέρας και την αναθεώρηση του νόμου, ώστε να επιτρέπεται στο πρώτο παιδί του αυτοκράτορα, ανεξάρτητα από το φύλο, να ανέβει στο θρόνο.

Αυτό όμως σταμάτησε με τη γέννηση του πρίγκιπα Χισαχίτο το 2006. Ήταν το πρώτο ανδρικό μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας που γεννήθηκε μετά από σχεδόν 41 χρόνια.

Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι η απαγόρευση των γυναικών να παντρεύονται μη ευγενείς, υποχρεώνοντάς τους να εγκαταλείψουν την βασιλική οικογένεια εάν επιλέξουν τελικά να παντρευτούν, σημαίνει ότι το πολυάσχολο πρόγραμμα των επίσημων καθηκόντων μειώνεται σε όλο και λιγότερους ανθρώπους. Από τα σημερινά 18 μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, που δεν εκτελούν πλέον επίσημα καθήκοντα, τα 13 είναι γυναίκες.

Οι Ιάπωνες δέχονται σε μεγάλο ποσοστό τη χαλάρωση των κανόνων, με το 84% των ανθρώπων να υποστηρίζουν τις γυναίκες στο να γίνονται αυτοκράτορες. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, φέρεται να μην επιτρέπει στις γυναίκες να κυβερνούν, πιστεύοντας ότι επειδή ο θρόνος έχει μεταφερθεί σταθερά μέσα από την αρσενική διαδοχή, θα πρέπει να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο.

Στο μεταξύ, η πριγκίπισσα Τόσι έχει μείνει μετέωρη και αντιμετωπίζει ένα σκληρό, μοναχικό μέλλον.
Πηγή: iefimerida.gr