Ψητό κουνουπίδι: Η λαχταριστή συνταγή με λίγες θερμίδες και τέλεια γεύση

  • Κυριακή, 5 Απρίλιος 2020 08:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Σπάνια θα συναντήσεις κάποιον που θα σου πει πως λατρεύει το κουνουπίδι.

Πολλοί όμως το τρώνε (συνήθως το βράζουν) καθώς έχει αδιαμφισβήτητη θρεπτική αξία. Παρόλο που έχει συνδεθεί με δίαιτες και διατροφές, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στη μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης. Το κουνουπίδι συγκαταλέγεται, αδιαμφισβήτητα, σε ένα από τα πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό μας λαχανικά. 

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μάς δείχνει τον τρόπο να μαγειρέψουμε το κουνουπίδι στον φούρνο και τα επιχειρήματά της είναι αρκετά δελεαστικά: «Θερμίδες τίποτα, προετοιμασία 0 και διατροφική αξία απεριόριστη».

Το ψητό κουνουπίδι είναι το νέο trend στην κουζίνα των vegan ανά τον κόσμο, σημειώνει η γνωστή σεφ στο προφίλ της στο Instagram. Η διαδικασία απαιτεί 10 λεπτά προετοιμασίας και 45 λεπτά ψησίματος στον φούρνο.

Ας δούμε τα υλικά και τον τρόπο εκτέλεσης:

Υλικά

1 κεφάλι κουνουπίδι καθαρισμένο
2 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.σ νερό
1 κ.σ πάστα κάρυ (ή σκόνη κάρυ)
1κ.σ πετιμέζι (ή κρέμα βαλσάμικου)
αλάτι

Για τη σως αβοκάντο:
1 ώριμο αβοκάντο
2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά τσίλι

1/2 ματσάκι κόλιανδρο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
λίγο αλάτι
το χυμό από 2 λάιμ
1 κ.γλ. μέλι (ή πετιμέζι)
1 κ.σ λάδι από αβοκάντο
2-3 κ.σ χυμό από πορτοκάλι (ή νερό

Εκτέλεση συνταγής:

Για το ολόκληρο ψητό κουνουπίδι στο φούρνο, καθαρίζουμε πρώτα το κουνουπίδι και αφαιρούμε το κοτσάνι. Το πλένουμε και το στραγγίζουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C. Στη βάση του φούρνου βάζουμε ένα ταψί με βραστό νερό για να δημιουργείται ατμός κατά το ψήσιμο. Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το νερό, το κάρυ, το γλυκαντικό, το νερό και τα ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται συμπληρώνουμε ανάλογα αλάτι γλύκα ή κάρυ.

Γυρνάμε ανάποδα το κουνουπίδι και ρίχνουμε το μίγμα μέσα στην καρδιά του κουνουπιδιού. Αφήνουμε να διατρέξει όλα τα κενά ανάμεσα στις φούντες του κουνουπιδιού για να δώσει ένταση των υλικών. Μετά το αναποδογυρίζουμε και το βάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Με ένα πινέλο το αλείφουμε ολόγυρα με όση σάλτσα έτρεξε από το εσωτερικό του.

Το σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα και το βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε το κουνουπίδι στο φούρνο για περίπου 40′ μέχρι με ένα μαχαίρι να ελέγξουμε την καρδιά του αν μαλάκωσε αρκετά. Αν σας αρέσει πολύ μαλακό, μπορείτε πριν το ψήσιμο να το βράσετε ολόκληρο για 10′ κει μετά να το αλείψετε και να το βάλετε στο φούρνο να ψηθεί.

Στα τελευταία 5′ ψησίματος αφαιρέστε τη λαδόκολλα κι αφήστε το να ροδίσει. Το σερβίρουμε σε πιατέλα με κινόα βρασμένη, ρόδι, μαϊντανό και τη σως αβοκάντο που υπάρχει παρακάτω.

Για τη σως αβοκάντο

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε μια κρέμα σαν αραιή μαγιονέζα. Προσθέτουμε λίγο νερό η χυμό πορτοκαλιού για να γίνει πιο ρευστή η σως αβοκάντο. Καλύτερα απολαύστε τη φρέσκια. Αν μείνει, διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες. Θα χάσει όμως το καταπράσινο χρώμα της.

argiro.gr