Σημάδια της ευφυίας σας που... ίσως δεν βλέπετε - Συνήθειες, κραιπάλες και ικανότητες

  • Κυριακή, 29 Μάρτιος 2020 08:50
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Οι ανόητοι άνθρωποι έχουν την τάση να υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους, ενώ οι έξυπνοι τείνουν να μην παίρνουν και πολύ στα σοβαρά τον εαυτό τους. Μάλιστα, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι αν δεν είστε και πολύ σίγουροι για το μυαλό σας, αυτό μάλλον είναι σημάδι ότι είστε πολύ έξυπνοι. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια άλλα έμμεσα σημάδια που μπορούν να πουν πολλά για το δείκτη ευφυίας σας.

Τα μαθήματα μουσικής.

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική βοηθά το μυαλό των παιδιών να αναπτυχθεί με διάφορους τρόπους. Μία μελέτη του 2011 έδειξε ότι τα αποτελέσματα τεστ σε παιδιά 4 έως 6 ετών βελτιώθηκαν, αφού είχαν κάνει ένα μόνο μήνα μαθήματα μουσικής.


Αν είστε το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας.

Συνήθως, τα μεγάλα παιδιά είναι πιο έξυπνα από τα μικρότερα, όμως δεν είναι γενετικό το θέμα, σύμφωνα με έρευνες. Επιστήμονες από τη Νορβηγία χρησιμοποίησαν αρχεία του στρατού για να εξετάσουν τη σειρά γέννησης, την κατάσταση της υγείας και το δείκτη νοημοσύνης 250.000 ανδρών από 18 έως 19 ετών, που είχαν γεννηθεί μεταξύ του 1967 και του 1976. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μέσο IQ του πρωτότοκου είναι 103 σε σύγκριση με 100 για το δεύτερο παιδί και 99 για το τρίτο. Επίσης, τα πρώτα παιδιά τείνουν να είναι πιο επιτυχημένα από τα δεύτερα, αλλά όχι με μεγάλη διαφορά.


Αν είστε αδύνατος.

Από έρευνα που έγινε το 2006 μεταξύ 2.200 ενηλίκων και διήρκησε πέντε χρόνια προκύπτει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η περιφέρεια της μέσης, τόσο μικρότερη είναι η ικανότητα αντίληψης. Από άλλη έρευνα σε παιδιά 11 ετών προέκυψε ότι όσοι κατέγραψαν τα χαμηλότερα σκορ σε τεστ νοημοσύνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι έως τα 40 τους. Οι συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης επισήμαναν ότι τα πιο έξυπνα παιδιά αναζήτησαν καλύτερη εκπαίδευση και κατέληξαν να έχουν καλύτερες δουλειές και πιο καλά πληρωμένες, με αποτέλεσμα να προσέχουν περισσότερο τον εαυτό τους από τα λιγότερο έξυπνα παιδιά.


Αν έχετε γάτα.

Από μία μελέτη που έγινε το 2014 μεταξύ φοιτητών του Πανεπιστημίου, προέκυψε ότι όσοι αγαπούν τα σκυλιά είναι πιο εξωστρεφείς από αυτούς που αγαπούν τις γάτες. Ωστόσο, οι δεύτεροι είχαν υψηλότερες βαθμολογίες στα τεστ αντίληψης.


Ο θηλασμός.

Έρευνα του 2007 έδειξε ότι τα μωρά που θήλασαν είναι πιθανό να γίνουν πιο έξυπνοι ενήλικες. Σε άλλες μελέτες μεταξύ χιλιάδων παιδιών βρέθηκε ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει είχαν υψηλότερο IQ από αυτά που δεν είχαν θηλάσει ως νεογνά.


Περιστασιακή χρήση ναρκωτικών.

Παλαιότερες έρευνες έχουν βρει σχέση μεταξύ του υψηλού δείκτη νοημοσύνης και της χρήσης ναρκωτικών για ψυχαγωγικούς σκοπούς.


Αν είστε αριστερόχειρας.

Η αριστεροχειρία έχει συνδεθεί με την εγκληματικότητα, ωστόσο οι ερευνητές ακόμα δεν έχουν καταλάβει γιατί υπάρχουν περισσότεροι αριστερόχειρες μεταξύ των εγκληματιών. Πιο πρόσφατες μελέτες όμως έχουν βρει σχέση της αριστεροχειρίας με τη «διαφορετική σκέψη» και μία μορφή δημιουργικότητας που φέρνει καινοτόμες ιδέες – ειδικά στους άντρες.


Το ύψος.

Μία έρευνα το 2008 στο Πανεπιστήμιο του Πρίστον μεταξύ χιλιάδων ανθρώπων έδειξε ότι οι πιο ψηλοί τα πήγαιναν καλύτερα στα τεστ νοημοσύνης και έβγαζαν περισσότερα χρήματα ως ενήλικες. Στα αποτελέσματα της έρευνας έγραφαν ότι «από την ηλικία των 3 – πριν ακόμα το παιδί πάει σχολείο και παίξει και αυτό ρόλο – και σε όλη την παιδική ηλικία, τα ψηλότερα παιδιά έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα πιο κοντά».

Τακτική κατανάλωση αλκοόλ.

Ψυχολόγοι έκαναν έρευνες σε Βρετανούς και Αμερικανούς και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έπιναν τακτικά αλκοόλ ως ενήλικες είχαν υψηλότερα σκορ σε τεστ νοημοσύνης ως παιδιά.


Αν μάθατε να διαβάζετε από νωρίς.

Το 2012, επιστήμονες έκαναν έρευνα σε 2.000 ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων στη Μεγάλη Βρετανία και βρήκαν ότι όσοι έμαθαν νωρίς να διαβάζουν είχαν καλύτερα σκορ στα τεστ αντίληψης. Το διάβασμα από μικρή ηλικία βελτιώνει την προφορική ικανότητα, αλλά και τη σκέψη.


Αν ανησυχείτε πολύ.

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες τείνουν να πιστέψουν ότι οι άνθρωποι που έχουν πολύ άγχος είναι εξυπνότεροι από άλλους.


Το χιούμορ.

Από έρευνα που έγινε μεταξύ 400 φοιτητών διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν υψηλά σκορ σε τεστ νοημοσύνης ήταν πιο αστείοι από τους άλλους.


Η περιέργεια.

Καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου έγραψε στην επιθεώρηση του Χάρβαρντ το πώς η περιέργεια για να καθημερινά πράγματα και το «πεινασμένο» μυαλό κάνει κάποιον πιο έξυπνο.


Η ακαταστασία.

Σειρά μελετών έχουν υποστηρίξει ότι κάποιος που εργάζεται σε έναν ακατάστατο χώρο αυξάνει τη δημιουργικότητά του. Οπότε, αν κάποιος σας κατηγορήσει ότι είστε ακατάστατος επειδή στο γραφείο σας υπάρχουν στοίβες με χαρτιά, τότε απαντήστε του ότι απλά δίνετε ώθηση στη δημιουργικότητά σας – και στη δική του.


Η έναρξη της σεξουαλικής ζωής.

Από έρευνα που έγινε σε χιλιάδες παιδιά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο προέκυψε ότι οι έφηβοι που είχαν υψηλότερο IQ έτειναν να είναι παρθένοι τελειώνοντας το σχολείο και να ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή μετά.


Αν είστε νυχτερινός τύπος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αφού λάβει κανείς υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες, τότε οι άνθρωποι που προτιμούν τις «νυχτερινές δραστηριότητες» τείνουν να είναι πιο έξυπνοι από τους πρωινούς τύπους.


Δε χρειάζεται να προσπαθήσετε πολύ για να πετύχετε κάτι.

Αυτή η παράμετρος δε σημαίνει τεμπελιά, απλά οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε γενικές γραμμές καταφέρνουν τα ίδια αποτελέσματα με λιγότερο κόπο από τους ανθρώπους που δεν είναι τόσο έξυπνοι.

economistas.gr