Επτά κόλπα για να κάνετε το ξεκαθάρισμα της ντουλάπας σας πολύ πιο εύκολο

  • Σάββατο, 21 Μάρτιος 2020 10:52
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Με το ξέσπασμα του κορονοϊού να μας έχει αναγκάσει σε απομόνωση, ίσως είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ένα καλό ξεκαθάρισμα στην ντουλάπα μας έτσι ώστε να νιώσουμε παραγωγικές και να εκμεταλλευτούμε τις ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες της οργάνωσης και της τακτοποίησης.

Αν λοιπόν σε ενδιαφέρει να ξεκινήσεις παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές που αν έχεις στο μυαλό σου κατά τη διάρκεια του ξεκαθαρίσματος θα γίνει η διαδικασία πολύ πιο εύκολη.

powered by Rubicon Project

Κράτησε μόνο τα κομμάτια που σε κάνουν να νιώθεις καλά αυτή τη στιγμή

Όταν ξεκαθαρίζεις την ντουλάπα σου αξίζει να δώσεις προτεραιότητα σε εκείνα τα κομμάτια που απλά σε κάνουν να νιώθεις καλά φορώντας τα. Και ναι, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να ξεφορτωθείς αυτό το τζιν που ελπίζεις να σου κάνει μια μέρα ή το φόρεμα που η μητέρα σου σε ανάγκασε να αγοράσεις. Τι φοράς όταν θέλεις να νιώσεις όμορφη; Αυτά θα κρατήσεις.

Εφάρμοσε τον κανόνα των 3 ετών

Εντάξει, ξέρουμε ότι η συμβουλή συνήθως λέει να απομακρύνεις ό,τι δεν έχεις φορέσει τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά από την εμπειρία μας υπάρχουν μερικά κομμάτια που μπορεί να δεις με άλλο μάτι και να αγαπήσεις ξανά μετά από μια σύντομη (ή όχι και τόσο σύντομη) παύση. Οι τάσεις σχεδόν πάντοτε επανέρχονται, άλλωστε. Ωστόσο, αν υπάρχει κάτι που δεν έχεις φορέσει μέσα σε 3 χρόνια τότε είναι πολύ πιο πιθανό να μην το ξαναφορέσεις ποτέ.

Αξιοποίησε στο έπακρο την αποθήκευση

Με όλα τα παραπάνω στο μυαλό, μπορεί να υπάρχουν κάποια κομμάτια που δεν μοιάζουν σωστά για την τρέχουσα σεζόν, αλλά δεν θέλεις να τα αποχωριστείς ακόμα. Θα συνιστούσαμε να τα συσκευάσεις προσεκτικά σε λεπτό χαρτί ή σε συσκευασία κενού αέρα για να τα ανασύρεις αργότερα.

Μην πετάξεις τα ανεπιθύμητα κομμάτια

Πιθανότατα είναι αυτονόητο, αλλά όσο είναι δυνατόν, απόφυγε να πετάς τα ανεπιθύμητα ρούχα. Υπάρχουν τόσες πολλές πλατφόρμες και πρωτοβουλίες αυτές τις μέρες για να σε βοηθήσουν να τα διαχειριστείς, είτε πρόκειται για ανακύκλωση ενδυμάτων, για site μεταπώλησης όπως το Depop, για φιλανθρωπίες ή ακόμα και απλά για να κάνεις μια πώληση μέσω Whatsapp στους φίλους σου. Έτσι, δεν υπάρχει δικαιολογία, πραγματικά.

Σημείωσε τυχόν ελλείψεις

Η διαδικασία του ξεκαθαρίσματος, μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσεις μερικές σημειώσεις για το πού βρίσκονται τα κενά στην ντουλάπα σου. Μερικές φορές χρειάζεται να βάλεις ό, τι έχεις και δεν έχεις επάνω στο κρεβάτι για να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις στην κατοχή ένα δυσανάλογο αριθμό μαύρων φορεμάτων και ένα μόνο T-shirt για παράδειγμα. Χρησιμοποίησε αυτήν τη λίστα για να ενημερώσεις τις επόμενες αγορές σου και να βεβαιωθείς ότι αγοράζεις μόνο τα κομμάτια που πραγματικά χρειάζεσαι.

Δίπλωσε αλά Marie Kondo

Μία από τις πιο χρήσιμες συμβουλές αναδιοργάνωσης της ντουλάπας που έχουμε συναντήσει είναι το δίπλωμα με τη μέθοδο Marie Kondo. Ακόμη και αν δεν ασπάζεσαι τη φιλοσοφία ζωής της, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την πρακτική για να οργανώσεις τα πάντα, από τα τζιν μέχρι τα μπλουζάκια σου. Η μέθοδός της σου επιτρέπει να βλέπεις τα πάντα στα συρτάρια σου, και όχι να κάνεις απλά στίβες με αποτέλεσμα να ξεχνάς την ύπαρξη πολλών κομματιών που έχεις στην γκαρταρόμπα σου.

Επέκτεινε τη ζωή των κομματιών που ήδη έχεις

Τέλος, είναι σημαντική η επέκταση της ζωής των κομματιών που είναι ήδη κρεμασμένα στη ντουλάπα σου. Είτε πρόκειται για ένα προσιτό τοπ των 20 ευρώ είτε για μια τσάντα σχεδιαστή των 300, φρόντισε σωστά τα υπάρχοντά σου για να αντέξουν τη δοκιμασία του χρόνου. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο με το να αντικαταστήσεις τα κουμπιά και τα φερμουάρ, μέχρι με το να αποφεύγεις τα συχνά πλυσίματα στα ευαίσθητα κομμάτια. Τα ρούχα σου θα σε ευχαριστούν για αυτό.

marieclaire.gr