Ο απρόσμενος λόγος για τον οποίο ξεραίνονται τα χείλη

Χειμώνα-καλοκαίρι θα έχεις παρατηρήσει πιθανότατα το ίδιο πρόβλημα: Τα χείλη αφυδατώνονται, ξεραίνονται, ξεφλουδίζουν, γεμίζουν ενίοτε πληγές που προκαλούν πόνο. Αυτή η φθορά προκύπτει καθώς τα χείλη είναι από τη φύση τους μια από τις πολύ ευαίσθητες και ευάλωτες περιοχές του προσώπου. Είναι μονίμως εκτεθειμένα σε συνήθειες, όπως το να τα δαγκώνεις από αμηχανία ή στρες, σε περιβαλλοντικές συνθήκες όπως το κρύο και ο αέρας, όμως αυτοί δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες που τα επηρεάζουν αρνητικά.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους και παρά τις προσπάθειες που ενδεχομένως να καταβάλλεις για να τα διατηρήσεις σε άψογη και υγιή κατάσταση (βλέπε απολέπιση και ενυδάτωση), τα σκασμένα χείλη είναι συχνά απόρροια και σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος, δηλαδή της ξηροδερμίας.

Το δέρμα των χειλιών δεν είναι το ίδιο με εκείνο του υπόλοιπου προσώπου. Είναι πιο λεπτό, περισσότερο ευαίσθητο, καθώς δεν έχουν την κεράτινη στοιβάδα, ενώ για αυτόν ακριβώς το λόγο αποτελούν το πιο κατάλληλο βαρόμετρο για την ξηρότητα στο υπόλοιπο δέρμα του προσώπου, όπως υποστηρίζει η δερματολόγος Rita Linkner.

Με βάση το παραπάνω, τα σκασμένα χείλη είναι ένα πρώτο «καμπανάκι» το οποίο σκοπό έχει να σου θυμίσει πως το δέρμα σου σε όλο το πρόσωπο χρειάζεται τακτική ενυδάτωση κάθε ημέρα και πως το lip balm δεν είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα.

«Λέω στους ασθενείς μου να «διαβάσουν» τα χείλη τους», αναφέρει η δερματολόγος στο Allure.

Τη θέση αυτή υποστηρίζει και ο δερματολόγος Bradley Bloom, ο οποίος συμπληρώνει πως όταν τα χείλη είναι σκασμένα συχνά μπορεί να προκαλούν την αίσθηση καψίματος, ενώ ένας από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την κατάσταση αρνητικά είναι η τάση κανείς να τα γλείφει από άγχος ή αμηχανία.

Για να καταπολεμήσεις το πρόβλημα αυτό, θα πρέπει, σύμφωνα με τη δερματολόγος Rita Linkner, να επενδύσεις σε προϊόντα ενυδάτωσης προσώπου που περιέχουν ceramides ή αλλιώς κηραμίδια. Πρόκειται για ελαιώδη, λιπόφιλα μόρια που βρίσκονται στην επιδερμίδα και κυρίως στην επιφάνειά της, την κεράτινη στιβάδα και βοηθούν τα κύτταρα του δέρματος να παραμένουν ενωμένα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούν ένα προστατευτικό στρώμα που αυξάνει το πάχος του δέρματος και διατηρεί την υγρασία του.

Άλλα στοιχεία που προτείνει να αναζητήσεις στις συνθέσεις των προϊόντων είναι η λανολίνη και η σκουαλένη, όμως αν τα χείλη εξακολουθούν να είναι σκασμένα, δοκίμασε να εφαρμόσεις λίγη ποσότητα βαζελίνης σε αυτά και μην ξεχνάς, πως πάντα πρέπει να συμβουλεύεσαι το δερματολόγο σου.

marieclaire.gr