Η βεβαιότητα είναι ότι θα τα καταφέρουμε. Του Γιώργου Παπακωνσταντή

  • Τρίτη, 17 Μάρτιος 2020 22:33
  • Συντακτική Ομάδα
  • Editorial

Λένε πως όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει. Το θυμήθηκα, τώρα που κάμποσες μέρες παραμένω στο σπίτι, όπως όλοι αιχμάλωτος του...κορονοιού...

Είναι απερίγραπτο, πως η πανδημία αυτή έχει ανατρέψει τα σχέδια και τα προγράμματα των περισσότερων ανθρώπων στη γη. Είναι βέβαια σαφές, ότι όσο περισσότερο κινητικότητα είχε κάποιος, όσο περισσότερες μετακινήσεις και επαφές υπολόγιζε, τόσο περισσότερο είδε τη ζωή του να ανατρέπεται. Αναγκαστικοί περιορισμοί που επιβάλλονται από τα κράτη, αυτοπεριορισμοί στους οποίους υποβάλλονται οι πολίτες από μόνοι τους, έχουν αλλάξει τα δεδομένα της καθημερινότητας.

Η οικονομία όλων των χωρών θα μπει και αυτή στην εντατική.

Το άγχος για το πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης αυτός μας διακατέχει όλους, πολιτικοί σε διάφορες χώρες αυτοσχεδιάζουν και οι πολίτες, παραζαλισμένοι, ακούν το καθημερινό δελτίο θανάτων και πανικοβάλλονται, αδειάζοντας τα σούπερ μάρκετ και πιστευοντας συχνά τις πιο παράλογες και απίθανες θεωρίες συνωμοσίας.

Από την άλλη, υπάρχουν κυβερνήσεις που εκπλήσσσουν με την επάρκειά τους, πολίτες που σκέφτονται και τους άλλους, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα.

Είναι σίγουρα πρωτόγνωρη αυτή η κατάσταση. Ανακαλύπτουμε ότι πολλές δραστηριότητες επαγγελματικές και ψυχαγωγικές μπορούν να γίνονται εξ αποστάσεως.

Ανακαλύπτουμε τη χαρά να περνάμε ώρες με την οικογένειά μας. Ανακαλύπτουμε ότι όλοι οι άνθρωποι στη γη, ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκείας περνούμε τα ίδια ζορια. Ανακαλύπτουμε ότι ακόμη και οι παγκόσμιες αγορές και οι πολυεθνικές μεγάλες εταιρείες, όσο και αν είναι πανίσχυρες, τα κράτη και οι θεσμοί τους, η οργανωμένη κοινωνία δηλαδή, είναι εκείνα που μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κρίση και να δώσουν έστω μια μικρή βεβαιότητα ασφάλειας.

Η κρίση κάποια στιγμή θα περάσει. Σε ένα, δύο, τρείς μήνες, η πανδημία θα ξεπεραστεί και τότε θα μετρήσουμε τις απώλειες. Όσο λιγότερες, τόσο καλύτερα για όλους. Θα μετρήσουμε επίσης τις οικονομικές ζημιές και θα δούμε ότι η παγκόσμια οικονομική συνεργασία στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα οικονομικά προβλήματα, μέσα από τα διεθνή και εθνικά εργαλεία, νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Όμως πέρα από τη διόρθωση των γενικότερων επιπτώσεων, πρέπει να μετρηθούμε ξανά, ένας ένας και να σταθούμε δίπλα ο ένας στον άλλο εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν περιτπώσεις που κάποιοι θα τη γλυτώσουν από την πανδημία, αλλά δεν θα τη γλυτώσουν από την οικονομική και κατ επέκταση, ανθρωπιστική τους καταστροφή

Θα έχουμε να λέμε ιστορίες διάφορες από την παγκόσμια αλλά και την ατομική μας καραντίνα. Καταφέραμε άλλωστε να γεμίσουμε με σαρκαστικά αλλά και χιουμοριστικά βιντεάκια το διαδίκτυο. Αυτό δείχνει ότι σαν είδος οι άνθρωποι είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε δυνατοί και μπορούμε άλλη μια φορά να τα καταφέρουμε. Να βγούμε από αυτή την κρίση πιο σοφοί, πιο υπεύθυνοι, και να χαιρόμαστε πιο ουσιαστικά τη ζωή.

Να κατανοήσουμε ότι κάπου, κάποιοι, ρισκάρουν τη ζωή τους για μας. Σήμερα είναι η βάρδια γιατρών και νοσηλευτών. Αύριο μπορεί να είναι πυροσβεστών ή αστυνομικών...Η δική μας βάρδια όμως ως πολίτες, είναι να προσέχουμε και να κάνουμε πράγματα για την κοινότητα. Να μην περιμένουμε μόνοι να κάνει η κοινότητα για μας. Έτσι, ένα είναι σίγουρο. Θα τα καταφέρουμε!