όταν βήχει ο γείτονας στο παγκόσμιο χωριό...Του Γιώργου Παπακωνσταντή

  • Δευτέρα, 24 Φεβρουάριος 2020 22:59
  • Συντακτική Ομάδα
  • Editorial

Πάει λοιπόν ένας κινέζος εκεί γύρω στο Δεκέμβρη και τρώει κάποιο ζωντανό από την αγορά ζώων της Γουάν και επειδή έφαγε αυτός το...φίδι και πήρε έναν μεταλαγμένο ιό, έχασαν σήμερα οι Ελληνικές εταιρείες από την κεφαλαιοποίησή τους περίπου 4 δισεκατομμύρια, από την πτώση πάνω από 8% του χρηματιστηρίου. Και όχι μόνο αυτό. Έλληνες μαθητές έχασαν τις εκδρομές τους και κάποιοι άτυχοι στη Βόρεια Ιταλία και στο Ιραν ακόμη, έχασαν τη ζωή τους χωρίς να έχουν καμιά σχέση με ...Κίνα.

Ο περιβόητος κορονοϊός, εκτός από όλα τα κακά που φέρνει, ελπίζω να φέρει και ένα καλό. Τη συνειδητοποίησή μας, ότι τελικά ο πλανήτης είναι ένα μεγάλο χωριό, στο οποίο είμαστε όλοι αλληλοεξαρτημένοι με διάφορους τρόπους.

Αποδεικνύεται ότι η παγκόσμια οικονομία, εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες, ένας εκ των οποίων μπορεί να είναι μια παραδοσιακή αγορά-παζαρι- σε μια πόλη της Κίνας...

Αποδεικνύεται ότι το σύστημα αεροπορικών συνδέσεων και γενικότερα των μεταφορών και του παγκόσμιου εμπορίου, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ευμάρεια όλων.

Αποδεικνύεται ότι ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, ανάπτυξης κλπ, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και στις δυσκολίες έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο. Από τα μέτρα που θα πάρει το Α κράτος, εξαρτάται η καθημερινότητα στο Β κράτος...

Η ευκολία μετακίνησης κεφαλαίων, υπηρεσιών, προϊόντων και ανθρώπων, με αυτή τη σειρά ως προς τις προτεραιότητες, είναι το αποτέλεσμα αλλά και η αιτία ταυτόχρονα της παγκοσμιοποίησης.

Η ευκολία αυτή αμβλύνει τις πιθανότητες γενικευμένου πολέμου, αλλά δεν αποφεύγει τις περιφερειακές συγκρούσεις,αφού δεν εκλίπουν οι ιδεολογικές και οι θρησκευτικές διαφορές.

Γενικότερα όμως, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη παγκόσμια ανάπτυξη, μείωση της φτώχιας και μέσα από τις δυνατότητες της συνεργασίας και της τεχνολογίας, μπορεί να αντιμετωπίσει και την κλιματική αλλαγή. (Η εφεύρεση του stick μνήμης αλλά και του e mail, έχουν σώσει περισσότερα δένδρα από όλα τα οικολογικά κινήματα μαζί).

Όμως μπορεί να αντιμετωπίσει και κρίσεις όπως η παρούσα με τον κορονοϊό, η οποία θα επιβραδύνει σημαντικά την παγκόσμια οικονομία, αλλά θα δώσει την ευκαιρία να κατανοήσουμε ότι τελικά ζούμε όλοι στο παγκόσμιο χωριό μας και πρέπει να το σεβόμαστε.