Τα λουλούδια τρώγονται! - Πέντε άνθη που μπορούν να μπουν στο πιάτο σας

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, τα λουλούδια στη μαγειρική χρησιμοποιούνταν σε εστιατόρια που στόχευαν να πάρουν αστέρι Michelin.


Πλέον, όμως, στην εποχή του Instagram και των ριάλιτι μαγειρικής η τάση είναι ανοιχτή για όλους και οι διατροφολόγοι, μας παροτρύνουν να προσθέτουμε στα πιάτα μας βρώσιμα λουλούδια. Ποια είναι όμως τα λουλούδια που τρώγονται;

Τα πέταλα και τα άνθη από τα παρακάτω λουλούδια προσδίδουν μοναδική και ξεχωριστή γεύση σε σαλάτες, επιδόρπια, ποτά, σάλτσες και τσάγια. Τολμήστε το!

Βρώσιμα λουλούδια: Ιβίσκος
Ο ιβίσκος είναι γνωστός για τις μαγειρικές και φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, γλυκά, τσάι και μαρμελάδες.

 

Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και σύμφωνα με έκθεση της Αμερικάνικης Ένωσης για την καρδιά, που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2008, η κατανάλωση τσάι ιβίσκου μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Βρώσιμα λουλούδια: Τριαντάφυλλα
Το ξέρατε ότι στη φύση υπάρχουν περισσότερα από 150 είδη τριαντάφυλλων διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων; Το καλύτερο είναι ότι σχεδόν όλα είναι βρώσιμα, ωστόσο δεν έχουν όλα τα τριαντάφυλλα την ίδια γεύση.

Ένας απλός κανόνας που μπορείτε να ακολουθήσετε για την επιλογή του ιδανικού τριαντάφυλλου στην μαγειρική σας είναι να το μυρίσετε. Αν μυρίζει ευχάριστα το πιθανότερο είναι να είναι και …νόστιμο!


Σε κάθε περίπτωση τα ροζ πέταλα - που προτιμούνται στη μαγειρική - έχουν μια αρωματική και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Μπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά σε διάφορες σαλάτες, φρούτα, να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού, ζελέ, ποτά. Τα ψιλοκομμένα ροποπέταλα μπορούν επίσης να συνοδέψουν το γιαούρτι σας.

Βρώσιμα λουλούδια: Βιολέτες

Η βιολέτα με το άρωμα και το χρώμα της μπορεί να απογειώσει τη γεύση ενός κέικ, να αρωματίσει τα κουλουράκια σας και γενικότερα να δώσει μια άλλη διάσταση σε πολλά γλυκά.

Τα άνθη της βιολέτας έχουν και φαρμακευτικές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο που παράγεται από αυτά χρησιμοποιείται σε διάφορα φάρμακα και σιρόπια για την βρογχίτιδα, το συνάχι και έχει καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις και χαλαρωτικές ιδιότητες. Επίσης πίνεται στο ποτήρι! Δοκιμάστε να φτιάξετε λικέρ βιολέτας και θα μας θυμηθείτε! Προσδίδει στα κοκτέιλ ντελικάτο χαρακτήρα με το βιολετί χρώμα και μοναδικότητα στη γεύση.


Βρώσιμα λουλούδια: Γαρύφαλλα
Χάρη στη ζωντανή, πιπεράτη γεύση τους, τα γαρύφαλλα προσθέτουν γεύση και χρώμα σε ένα πιάτο. Πασπαλίστε ψιλοκομμένα πέταλα σε σαλάτες με μαρούλι ή χρησιμοποιήστε γαρύφαλλα ως γαρνίρισμα στα κέικ για να δώσουν μια ελαφρώς πικάντικη γεύση.


Βρώσιμα λουλούδια: Πανσές
Πλούσιος σε διάφορες αντιοξειδωτικές ενώσεις, ο πανσές βγαίνει σε διάφορα χρώματα και δίνει μια λεπτή, λουλουδένια γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γαρνιτούρα σε πράσινες σαλάτες. Λειτουργεί επίσης καλά με καλοκαιρινά κοκτέιλ και φρουτοσαλάτες. Για ένα γρήγορο και εύκολο ορεκτικό, δοκιμάστε να απλώσετε τυρί κρέμα σε ένα κράκερ και να το συνοδέψετε με πανσέ.


Πώς επιλέγουμε τα σωστά λουλούδια;
Τα σωστά λουλούδια είναι εκείνα που καλλιεργούνται γι´ αυτόν τον σκοπό, δηλαδή προς βρώση. Οπότε σε καμία περίπτωση μην αγοράσετε λουλούδια από το ανθοπωλείο για να τα χρησιμοποιήσετε στο φαγητό, γιατί αυτά τα λουλούδια δεν προορίζονται για κατανάλωση και το πιθανότερο είναι να έχουν ψεκαστεί. Προτιμήστε λοιπόν λουλούδια που έχετε καλλιεργήσει εσείς οι ίδιοι ή αναζητήστε τα σε ράφια με βιολογικά προϊόντα.


Γνωρίζατε ότι:
Η μαγειρική χρήση των λουλουδιών χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, με την πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στο 140 π.Χ.
Οι Γάλλοι, ιδιαίτερα στον νότο, τρώνε τηγανητά τα λουλούδια της ακακίας και της κουφοξυλιάς (σαμπούκος), ενώ αρωματίζουν με λουλούδια το ξίδι ή το ελαιόλαδο, όπως κάνουν και οι Ιταλοί.
Οι βόρειοι λαοί προσθέτουν λουλούδια στο βούτυρο για να γίνει πιο ευπαρουσίαστο στο πρωινό.
Οι Άγγλοι χρησιμοποιούν τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα, λουλούδια μέντας κ.α μέσα σε παγάκια, για να δώσουν χρώμα και άρωμα στα κοκτέιλ τους.
Πηγή: iefimerida.gr