Πότε πρέπει να θέσω κανόνες στο παιδί; - Οδηγός ανάλογα με την ηλικία

  • Σάββατο, 15 Φεβρουάριος 2020 11:37
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, λατρεύουν τις σκανταλιές, ωστόσο είναι σημαντικό να θέσετε κανόνες και όρια όχι μόνο για να υιοθετήσει μια ευγενική συμπεριφορά αλλά κυρίως για να είστε σίγουροι ότι παραμένει ασφαλές. Πολλοί είναι οι γονείς, όμως, που δυσκολεύονται να θέσουν κανόνες που θα το προστατέψουν, καθώς φοβούνται ότι ενδέχεται να το καταπιέσουν ή ότι μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά στην ψυχολογία τους. Ειδικά στην νηπιακή ηλικία, η παραδοσιακή θέσπιση κανόνων με τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν αν δεν τηρηθούν, δεν λειτουργεί μιας και τα παιδιά δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ακόμα την στέρηση προνομίων.

Πότε μπορώ να ξεκινήσω;

Ο καθορισμός των ορίων, η ενθάρρυνση για καλή συμπεριφορά και η αποθάρρυνση μιας λιγότερο επιθυμητής συμπεριφοράς μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την βρεφική ηλικία, καθώς υπάρχουν πράγματα που ακόμα και τα μωράκια πρέπει να μάθουν να μην κάνουν, όπως το τράβηγμα των μαλλιών. Επειδή όμως τα βρέφη δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τις λέξεις, έχουν περιορισμένη μνήμη όπως και προσοχή, θα ήταν καλό να ξεκινήσετε από ζητήματα που αφορούν ενδεχόμενες ζημιές. Η καλύτερη στρατηγική που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε σε αυτήν την φάση είναι ο αντιπερισπασμός με κάτι άλλο ώστε να σταματήσει  μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Πρέπει παράλληλα να διατηρείτε την ψυχραιμία σας, μιας και τα μωράκια προκαλούν χάος ακριβώς γιατί μαθαίνουν πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω τους κι όχι επειδή δοκιμάζουν τα όρια σας.

Ορια από τον όγδοο μήνα

Όταν το μωράκι σας ξεκινήσει να μπουσουλά, γύρω δηλαδή στους οκτώ μήνες είναι η κατάλληλη στιγμή για να καθορίσετε τα πρώτα όρια, μιας και στην εξερεύνησή τους θα θέλουν να αγγίξουν διάφορα αντικείμενα, δίχως να γνωρίζουν αν πρέπει ή όχι. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος λοιπόν για να το προστατεύσετε είναι να τοποθετήσετε μακριά και σε σημεία που δεν φτάνει βαριά ή κοφτερά αντικείμενα. Αν παρατηρήσετε ότι επιμένει για κάποιο αντικείμενο που δεν φτάνει, μην του φωνάξετε «όχι» μιας και δεν μπορεί να καταλάβει ακόμα την λειτουργία της λέξης. Αντίθετα βγάζοντας ένα αρνητικό «ήχο», αποσπάστε του την προσοχή ώστε να σας κοιτάξει και να σταματήσει να προσπαθεί να το πιάσει.

Κανόνες από τον πρώτο χρόνο

Γύρω σε αυτήν την ηλικία, οι επικοινωνιακές δεξιότητες του παιδιού ανθίζουν και έτσι μπορείτε να θέσετε ορισμένους βασικούς κανόνες, όπως το να μην σπρώχνει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την λέξη «όχι» αλλά φροντίστε να μην την χρησιμοποιείται συχνά, μόνο όταν πρόκειται για ζητήματα ασφάλειας, διότι ενδέχεται να την συνηθίσει και να χάσει την δύναμή της.Οι φυσικές δεξιότητες του παιδιού αναπτύσσονται παράλληλα, γεγονός που σηματοδοτεί ένα νέο είδος ανεξαρτησίας και πιθανότατα απογοήτευσης για όλα όσα δεν μπορεί ακόμα να κάνει. Τα ξεσπάσματα θυμού σε αυτήν την ηλικία αποτελούν ένα φυσιολογικό στάδιο, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσετε με υπομονή, μιας και ακόμα μαθαίνει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και όλα όσα βιώνει.

imommy.gr