Η τέλεια γαλλική κρεμμυδόσουπα

  • Παρασκευή, 14 Φεβρουάριος 2020 12:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για να μην διαλυθούν, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της σούπας με ψωμί και τριμμένο τυρί και σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστή.

Υλικά (για 4-6 μερίδες)

900 γρ. κρεμμύδια

100 γρ. βούτυρο, σε κυβάκια – εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 80 γρ. ελαιόλαδο (με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)

1½ λίτρο σπιτικός ζωμός κότας (ή από βιολογικό κύβο) – για πιο δυνατό αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε μοσχαρίσιο σπιτικό ζωμό

400 γρ. τυρί χοντροτριμμένο – gruyère ή comté (ή πικάντικη γραβιέρα )*

20 γρ. αλεύρι

4-6 φέτες χωριάτικο ψωμί

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες (περίπου 0,5 εκ.). Στην κατσαρόλα που θα φτιάξουμε τη σούπα, λιώνουμε το βούτυρο (ή ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο) και ψήνουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κολλήσουν. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Θέλει προσοχή στο αλάτι αν ο ζωμός είναι αλατισμένος ήδη – επίσης πρέπει να συνυπολογίσουμε τα τυριά.

Οταν είναι έτοιμα τα κρεμμύδια πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ώστε να πάει παντού και να «δέσει» το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον ζωμό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Διορθώνουμε σε αλατοπίπερο.

Κόβουμε σε φέτες το ψωμί και το φρυγανίζουμε.

Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ ή πιάτα (ανάλογα με τον αν θα είναι πρώτο ή κυρίως πιάτο), τα οποία μπορούν να μπουν σε φούρνο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Σε κάθε μπολ ή πιάτο βάζουμε μία ή δύο φέτες (πρέπει να σκεπάζεται η σούπα), τις καλύπτουμε με 50-70 γρ. τυρί για κάθε σούπα. Γκρατινάρουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά. Σερβίρουμε.

*Στη γαλλική εκδοχή χρησιμοποιούν gruyère (σκληρό, ιδιαίτερα πλούσιο κίτρινο τυρί από μη παστεριωμένο γάλα αγελάδας, από την ομώνυμη περιοχή) ή comté (πολύ παλιό γαλλικό τυρί με μεταξένια ελαστική υφή που φτιάχνεται στο οροπέδιο της περιοχής Massif du Jura από μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα). Για να φέρουμε στα δικά μας τη συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια πικάντικη γραβιέρα, ή ένα σκληρό κατσικίσιο ή και μετσοβόνε – που θα δώσει καπνιστή γεύση στη σούπα μας.