Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος και τι μας δείχνει.

  • Τρίτη, 28 Ιανουάριος 2020 20:43
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Ο όρος Δείκτης Μάζας Σώματος αναπτύχθηκε από τον Adolphe Quetelet κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα με σκοπό να προσφέρει έναν πιο ακριβή υπολογισμό του σωματικού μας βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, είναι ένας ιατρικός δείκτης αξιολόγησης, ο οποίος συσχετίζει το βάρος και το ύψος ενός ατόμου σε μία συνάρτηση, υπολογίζοντας με αυτόν τον τρόπο, αν το βάρος μας είναι υγιές σε σχέση με το ύψος μας.

Αποτελεί έναν απλό και αξιόπιστο δείκτη του σωματικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους και χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει κατηγορίες βάρους που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, συμβάλλοντας έτσι στη πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και των παθήσεων που σχετίζονται με αυτή.

Πώς υπολογίζεται ο δείκτης μάζας σώματος;

Ο δείκτης μάζας σώματος, γνωστός και ως ΔΜΣ ή ΒΜΙ στα αγγλικά, ορίζεται ως το βάρος ενός ατόμου σε κιλά, διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα.

Ο φυσιλογικός δείκτης για τις γυναίκες θεωρείται εκείνος που είναι μεταξύ 18,5 και 23,5 και για τους άνδρες, 19,5 έως 24,5. Από εκεί και πα΄νω το άτομο θεωρείται παχύσαρκο με τρείς βαθμούς διαβάθμισης της παχυσαρκίας. 1η κατηγορίας παχυσαρκίας  με δείκτη μάζας σώματος έως 26 για τις γυναίκες και εως 29 για τους άνδρες ενώ ο δείκτης μάζα σώματος εώς 40 για άνδρες και 36 για γυναίκες είναι 2ης κατηγορίας παχυσαρκίας ενώ 3η2 κατηγορίας παχυσαρκίας είναι οι τιμές που είναι μεγαλύτερες .

Πιο συγκεκριμένα, το δείκτη μάζας του σώματός σας μπορείτε να τον βρείτε με τον παρακάτω τύπο:

ΔΜΣ = Βάρος (Kg) / Ύψος2 (m)  (βάρος δια ύψος στο τετράγωνο)