Οι 10 πλουσιότερες βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης -Και δεν είναι της Αγγλίας

  • Τετάρτη, 22 Ιανουάριος 2020 10:46
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κόσμος

Η περιουσία των 500 εκατομμυρίων δολαρίων της βασίλισσας Ελισάβετ δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την περιουσία άλλων εκπροσώπων βασιλικών οίκων της Ευρώπης.

Ετσι, αν και η βασίλισσα Ελισάβετ είναι το πιο γνωστό μέλος βασιλικής οικογένειας της Ευρώπης, δεν είναι και το πιο πλούσιο. Τον τίτλο των πλουσιότερων γαλαζοαίματων φέρει ο Μεγάλος Δούκας Χένρι, του Λουξεμβούργου. 

Δείτε παρακάτω τα 10 πιο πλούσια μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης και το ασύλληπτο μέγεθος της περιουσίας τους. Οπως σημειώνει και το Business Insider είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς το ύψος της περιουσίας τους, στην οποία ενδέχεται να περιλαμβάνονται και κρατικά επιδόματα τα οποία και την ενισχύουν.

10. Βασιλιάς Φελίπε, Βέλγιο

Καθαρή αξία: 14 εκατομμύρια δολάρια

Λίγα στοιχεία υπάρχουν για την καθαρή περιουσία του βασιλιά Φελίπε, αλλά το 2013, η μοναρχία ισχυρίστηκε ότι εκτιμάται σε 14 εκατ. δολάρια.

Το κράτος του Βελγίου καλύπτει όλες τις δαπάνες που πραγματοποιούνται άμεσα από τον βασιλιά Φελίπε. Το 2013 έλαβε χρηματοδότηση 13,8 εκατ. δολαρίων ενώ υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση από την κυβέρνηση. 

Τα βελγικά βασιλικά ακίνητα ανήκουν είτε στο κράτος είτε στο The Royal Trust, ένα οικονομικά ανεξάρτητο και αυτόνομο δημόσιο ίδρυμα. 

9. Βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας

Καθαρή αξία: 20 εκατομμύρια δολάρια

Ο βασιλιάς της Ισπανίας, σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, περιέκοψε το μισθό του κατά 20% στα 267.447 δολάρια το 2015. Η βασιλική οικογένεια έχει οκτώ βασιλικά ανάκτορα, πέντε βασιλικές κομητείες και δέκα μοναστήρια. Το 2015, το βασιλικό lifestyle κόστισε στην Ισπανία 8,9 εκατ. δολάρια.

8. Βασιλιάς Χαράλντ, Νορβηγία

Καθαρή αξία: 30 εκατομμύρια δολάρια

Ο βασιλιάς Χαράλντ δεν πληρώνει φόρους για την περιουσία του, ενώ έχει και βασιλικό γιοτ. Η νορβηγική μοναρχία φέρεται να κοστίζει στο κράτος 72 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Το 2017, η νορβηγική κυβέρνηση διέθεσε περίπου 32.214.394 δολάρια στον βασιλικό οίκο  και 14.88.900 δολάρια στον βασιλιά και τη βασίλισσα για προσωπικά έξοδα.

7. Βασίλισσα Μαργκέτ, Δανία

Καθαρή αξία: 40 εκατομμύρια δολάρια

Η βασίλισσα Μαργκέτ βασιλεύει στη Δανία από το 1972. Το κράτος της Δανίας δίνει στη βασιλική οικογένεια 12,8 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, μέσω των οποίων καλύπτονται οι δραστηριότητες της Βασίλισσας, οι λειτουργίες του βασιλικού νοικοκυριού και τα ιδιωτικά έξοδα.

6. Ο βασιλιάς Καρλ Γκουστάβ, Σουηδία

Καθαρή αξία: 70 εκατομμύρια δολάρια

Ο βασιλιάς Καρλ Γκουστάβ έλαβε κεφάλαια ύψους 7,6 εκατομμυρίων δολαρίων για τα επίσημα καθήκοντά του το 2015 και η διοίκηση του παλατιού έλαβε περίπου 7,4 εκατομμύρια δολάρια από το κράτος την ίδια χρονιά. Η καθαρή αξία της βασιλικής οικογένειας περιλαμβάνει και την ιδιωτική ιδιοκτησία του Solliden Palace, ενός εξοχικού στη Βαλτική.

5. Βασίλισσα Βεατρίκη, Ολλανδία

Καθαρή θέση: 200 εκατομμύρια δολάρια

Η Βασίλισσα Βεατρίκη μπορεί να παραιτήθηκε από το θρόνο το 2013, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να παραμείνει η πιο εξέχουσα προσωπικότητα στα ολανδική βασιλική οικογένεια. Ο σημερινός βασιλιάς της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Γουίλιεμ-Αλεξάντερ, έλαβε 47 εκατομμύρια δολάρια, με τα οποία καλύπτει επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό. Έχει επίσης μια προσωπική περιουσία που αποτελείται από ακίνητα, επενδύσεις και συμμετοχή στην Shell Oil.

4. Βασίλισσα Ελισάβετ, Αγγλία

Καθαρή αξία: 530 έως 600 εκατομμύρια δολάρια

Η καθαρή αξία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας περιλαμβάνει ακίνητα, έργα τέχνης και επενδύσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της βασιλικής περιουσίας περιλαμβάνεται στο The Crown Estate, το οποίο περιλαμβάνει το παλάτι του Μπάκιγχαμ και τα βασιλικά κοσμήματα. Αν και ανήκει στο βρετανικό κράτος και όχι στη βασίλισσα, σε αυτό περιλαμβάνονται ακόμη το κάστρο του Μπαλμόραλ και το κτήμα του Σάντριγχαμ. Η Βασίλισσα Ελισάβετ εκτιμάται ότι έχει προσωπική περιουσία αξίας 530 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016, σύμφωνα με το Forbes. Από το 2016 έως το 2017, η κρατική επιχορήγηση, υπολογιζόμενη ως ποσοστό των κερδών του Crown Estate, ήταν περίπου 57.931.768 δολάρια. Η βασίλισσα έλαβε περίπου 20.167.835 δολάρια που προέκυψαν από μίσθωση ακινήτων.

3. Πρίγκιπας Αλβέρτος , Μονακό

Καθαρή αξία: 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό κατέχει  σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το ένα τέταρτο του Μονακό. Eχει επίσης στην ιδιοκτησία του το σπίτι της μητέρας του στη Φιλαδέλφεια, της Γκρέις Κέλι, το οποίο αγόρασε το 2016 αντί 754.000 δολαρίων, μια συλλογή από αντίκες αυτοκινήτων, μετοχές στο θέρετρο του Monte Carlo Societe des Bains de Mer και μια ακριβή συλλογή γραμματοσήμων, τα οποία συνεισφέρουν στην καθαρή αξία του Οίκο των Γκριμάλντι. 

Το Μονακό δαπάνησε 52.788.294 δολάρια για τους βασιλείς του το  2015.

 2. Πρίγκιπας Χανς Αδάμ, Λιχτενστάιν

Καθαρή αξία: 3,5 δισ. δολάρια

Ο πρίγκιπας Χανς Αδάμ του Λιχτενστάιν λαμβάνει ένα αφορολόγητο επίδομα  ύψους 270.709 δολαρίων αντί μισθού.

Το επίδομα εξόδων μπορεί να φαίνεται μικρό σε σύγκριση με άλλα βασιλικά επιδόματα, αλλά το Princely House του Λιχτενστάιν εκτιμάται ότι αξίζει περί τα  3,5 δισ. δολάρια λόγω της ιδιωτικής τράπεζάς του, του LGT Group, και των επενδύσεων που πραγματοποιούνται μέσω του Ιδρύματος Prince of Liechtenstein που εποπτεύει ακίνητα,  δάση και οινοποιία. 

1. Μεγάλος δούκας Χένρι, Λουξεμβούργο

Καθαρή αξία: 4 δισ. δολάρια

Η οικογένεια του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου δεν λαμβάνει μισθό, αλλά  επιχορηγείται με 324.851 δολάρια ετησίως από το 1948. 

Στον προϋπολογισμό του 2017 αναγράφηκαν 12.181.914 δολάρια για το κόστος του σπιτιού του Μεγάλου Δούκα.  Η κυριότητα, η διοίκηση, ο έλεγχος και το εισόδημα της ιδιωτικής περιουσίας του Μεγάλου Δούκα ανήκουν αποκλειστικά στον ίδιο. 

economistas.gr