Έτσι θα νικήσετε την κατάθλιψη του χειμώνα

  • Τετάρτη, 22 Ιανουάριος 2020 14:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Το SAD χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως καθημερινά συναισθήματα θλίψης ή στενοχώριας, έλλειψη ενέργειας, προβλήματα με τον ύπνο, αλλαγές στην όρεξη και απώλεια ενδιαφέροντος για συνήθεις δραστηριότητες. Περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες διαγιγνώσκονται με αυτή τη διαταραχή, η οποία εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 20 και 30 ετών.

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου δεν είναι γνωστή, αν και υπάρχουν τρεις πρωταρχικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται:

Το εσωτερικό βιολογικό ρολόι: Η εποχιακή μείωση του ηλιακού φωτός μπορεί να διαταράξει τους κιρκαδικούς ρυθμούς του σώματος, που μας λένε πότε πρέπει να κοιμηθούμε και να ξυπνήσουμε.

Επίπεδα σεροτονίνης: Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που επηρεάζει τη διάθεση και επηρεάζεται ευθέως από την έκθεση στον ήλιο. Η μειωμένη ή καθόλου έκθεση στο φως του ήλιου μπορεί να προκαλέσει πτώση της σεροτονίνης στο σώμα, κάτι που ρίχνει στα τάρταρα τη διάθεση.

Επίπεδα μελατονίνης: Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Οι σκοτεινοί και χωρίς ηλιοφάνεια μήνες τους χειμώνα, που έτσι κι αλλιώς νυχτώνει νωρίς, μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα της μελατονίνης που λαμβάνει ένας οργανισμός, με αποτέλεσμα την απορρύθμιση του ύπνου.

Αν πάσχετε από κάτι τέτοιο ή απλώς ο χειμώνας σας ρίχνει σε χειμερία νάρκη, ιδού μερικές -μη φαρμακευτικές- πρακτικές που θα σας βοηθήσουν:

-Δημιουργήστε ένα φωτεινότερο εσωτερικό περιβάλλον, ενεργοποιώντας τα φώτα, ανοίγοντας τα ρολά και κόβοντας τους θάμνους που εμποδίζουν τα παράθυρα.

-Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου, πηγαίνοντας στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε μέρα.

-Πηγαίνετε για προπόνηση περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο, είτε σε εσωτερικούς χώρους είτε έξω.

-Απολαύστε τον ήλιο όσο περισσότερο μπορείτε και τις μέρες ηλιοφάνειας επιλέξετε να περπατήσετε έξω.

-Κοιμηθείτε μόνο όσο χρειάζεται, ούτε παραπάνω ούτε λιγότερο.

-Υπάρχει επίσης η θεραπεία με φως, που είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την καταπολέμηση του SAD. Γίνεται με τη χρήση ενός ειδικού κουτιού που εκπέμπει φως πλήρους φάσματος, παρόμοιο σε σύνθεση με το φως του ήλιου. Το κουτί φωτός εκπέμπει φωτισμό περίπου 20 φορές ισχυρότερο από τον παραδοσιακό εσωτερικό φωτισμό.

Πηγή: ygeiamou.gr