Τα 7 κριτήρια για να καταλάβεις αν χρειάζεται να πας σε ψυχολόγο ή σε ψυχίατρο

  • Τετάρτη, 15 Ιανουάριος 2020 09:41
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε τη ζωή μας προσπαθώντας να λύσουμε τα καθημερινά μας προβλήματα μόνοι μας, χωρίς να χρειαζόμαστε βοήθεια να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας. Κάποιες φορές όμως, τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Μια σοβαρή ασθένεια, ένα ατύχημα ή μια συναισθηματική κρίση μπορεί να μας καταβάλει, τουλάχιστον προσωρινά, και ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια.

Πώς καταλαβαίνουμε όμως ότι χρειαζόμαστε βοήθεια; Μερικές φορές η ανάγκη για στήριξη είναι προφανής και το να την πάρεις είναι τόσο απλό όσο η κλήση για ένα ασθενοφόρο ή στην πυροσβεστική. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι η βοήθεια είναι απαραίτητη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα συναισθήματα μας. Μερικοί από τους λόγους που μπορεί να αποφασίσετε ότι χρειάζεστε βοήθεια είναι οι εξής:

Βλέπετε ότι συντρίβεστε από συναισθήματα θυμού ή απελπισίας και δυσκολεύεστε να απολαύσετε πια τη ζωή σας.
Συνηθίζατε να νιώθετε υγιής, αλλά τώρα αισθάνεστε συνεχώς λίγο άρρωστος και χάνετε όλο και περισσότερο χρόνο από την εργασία σας.
Τα οικονομικά σας είναι εκτός ελέγχου και ανησυχείτε εάν θα είστε σε θέση να πληρώσετε το ενοίκιο του επόμενου μήνα ή τα δάνεια στις τράπεζες.
Δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τον θάνατο ενός πολυαγαπημένου σας προσώπου.
Υπάρχουν πολλές συγκρούσεις στο σπίτι σας. Φοβάστε ότι ο γάμος σας μπορεί να διαλυθεί.
Κάνετε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή έχετε άλλου είδους μπλεξίματα με ναρκωτικές ουσίες.
Έχετε τάσεις αυτοκτονίας.

Πώς όμως, μπορείτε να βρείτε τη βοήθεια που χρειάζεστε;

Εάν αισθάνεστε απελπισμένοι και χρειάζεστε άμεση βοήθεια, μπορείτε να καλέσετε ή να επισκεφτείτε το τμήμα επειγόντων περιστατικών του τοπικού νοσοκομείου σας. Ο τηλεφωνικός σας κατάλογος μπορεί να εμπεριέχει τον αριθμό μιας τηλεφωνικής γραμμής κατά της κρίσης όπου μπορείτε να καλέσετε.

Ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να σάς βοηθήσει να βρείτε την εξειδικευμένη βοήθεια που απαιτείται. Αρχικά αυτός/αυτή θα πρέπει να σας εξετάσει διεξοδικά για σωματικά προβλήματα: τα προβλήματά σας μπορεί να μην είναι όλα «στο κεφάλι σας». Ένας φορέας, στην περιοχή σας, που παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης μπορεί να είναι σε θέση να σας κατευθύνει σε μια κλινική ψυχικής υγείας στην περιοχή σας.

Τι είδους βοήθεια είναι διαθέσιμη;

Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά και διαφορετικά είδη βοήθειας. Το σωστότερο θα ήταν να βρείτε τη βοήθεια που χρειάζεστε στην περιοχή σας μέσω των παρακάτω πηγών:

Ψυχίατρος

Ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιο ψυχίατρο, ο οποίος είναι ιατρός εξειδικευμένος στη διάγνωση και τη θεραπεία των ψυχικών ασθενειών και μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σας είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με ψυχοθεραπεία -μερικές φορές ονομάζεται “θεραπεία συζήτησης”- είτε με ένα συνδυασμό και των δύο.

Ψυχολόγος

Μπορεί να αποφασίσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο ψυχολόγο χωρίς να χρειαστεί να σας παραπέμψει ο οικογενειακός σας γιατρός. Ένας ψυχολόγος θα διαθέτει πανεπιστημιακό πτυχίο αλλά όχι πτυχίο ιατρικής. Αυτός/ή θα χρησιμοποιήσει τη συμβουλευτική και άλλους μεθόδους θεραπείας που δε συμπεριλαμβάνουν τη χρήση φαρμάκων.

Άλλοι θεραπευτές

Ο οικογενειακός σας γιατρός ή ένας ψυχίατρος μπορεί να σας παραπέμψει σε ένα θεραπευτή όπως είναι ένας κοινωνικός λειτουργός με εξειδικευμένη εκπαίδευση.

boro.gr