Φοβάστε τον οδοντίατρο: Τρία βήματα για να το ξεπεράσετε

  • Τετάρτη, 15 Ιανουάριος 2020 10:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Είτε ανήκετε στην κατηγορία αυτών που θεωρούν την επίσκεψη στον οδοντίατρο μια δυσάρεστη αλλά διαχειρίσιμη εμπειρία, είτε σε εκείνη που ακόμα και το ενδεχόμενο του οδοντιατρικού ραντεβού τους προκαλεί έντονο άγχος σε σημείο που τους κάνει τελικά να αποφεύγουν την απαραίτητη για την στοματική, και όχι μόνο, υγεία διαδικασία, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε όπως αποκαλύπτουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Πρόληψη και σύνδεση του στόματος με το σώμα
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις πολύπλοκες οδοντιατρικές διαδικασίες και τον πόνο που μπορεί να επιφέρουν, είναι να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας, καθώς είναι ο άνθρωπος που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη στοματική σας υγεία ως τμήμα της γενικής υγείας, καθώς το στόμα είναι η πύλη του σώματος. Για παράδειγμα, οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 είναι πιο πιθανό να έχουν περιοδοντίτιδα, με τις επιστημονικές μελέτες να δείχνουν ότι ο καλός έλεγχος του διαβήτη μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη υγεία των ούλων και των οστών, αλλά και το αντίστροφο.

Διαχείριση του πόνου
Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τον οδοντίατρο λόγω του πόνου που πιστεύουν ότι θα νιώσουν. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι διαχείρισης μιας τέτοιας κατάστασης τόσο κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας όσο και μετά, με τους περισσότερους οδοντιάτρους να χρησιμοποιούν τοπικά αναισθητικά για τον περιορισμό ή ακόμα και την εξάλειψη του πόνου. Όσον αφορά στην κατάσταση μετά, και ανάλογα με τον τύπο της οδοντιατρικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε, ο ειδικός συστήνει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω επιλογές για να ελαχιστοποιήσει τον πόνο και το πρήξιμο: πάγο, στοματικές πλύσεις με ειδικά διαλύματα, φάρμακα για την αντιμετώπιση του άλγους (π.χ. ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη) ή ειδική φαρμακευτική αγωγή (π.χ. αντιβιοτικά). Οι οδηγίες αυτές έχουν μεγάλη σημασία για το χρόνο και την καλή πορεία της ανάρρωσης.

Διαχείριση του άγχους
Πριν καταφύγετε στα φάρμακα για τη μείωση του άγχους πριν από τον οδοντίατρο, καλό θα είναι να εξερευνήσετε τις διαθέσιμες φυσικές επιλογές. Οι ασκήσεις χαλάρωσης, όπως η συγκέντρωση στην αναπνοή και ο διαλογισμός, μπορούν να χαμηλώσουν τους παλμούς της καρδιάς και να σας χαλαρώσουν. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να φέρνουν μαζί τους διάφορα πράγματα για να τους αποσπούν την προσοχή όση ώρα βρίσκονται στην οδοντιατρική καρέκλα, όπως τα ακουστικά για μουσική και βίντεο ή μια μπάλα αντιστρές. Επίσης, κάποιοι προτιμούν να συνοδεύονται από ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας και άλλοι χρησιμοποιούν τις συμβουλές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας για να αλλάξουν τις αρνητικές σκέψεις τους.

Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις, κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν τη λύση των αγχολυτικών φαρμάκων πριν το ραντεβού στον οδοντίατρο. Πρόκειται, ωστόσο, για τελευταία και –τις περισσότερες φορές- μη συνιστώμενη επιλογή, που θα πρέπει να γίνεται πάντα υπό τη γνώση και την επίβλεψη τόσο του οδοντιάτρου όσο και του γενικού γιατρού.

Συμπερασματικά, καλό θα είναι να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας για ό,τι σας προβληματίζει σχετικά με τη διαδικασία και εκείνος, αφού εξετάσει προσεκτικά το ιατρικό ιστορικό σας, θα σας κάνει μερικές ασφαλείς προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψιν και τη γενική σας υγεία. Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο, ακόμα κι αν δεν έχετε κάποια ενόχληση, προκειμένου να αποφύγετε επώδυνες εμπειρίες και πολύπλοκες και πολυέξοδες διαδικασίες.

ygeiamou.gr