Οι έξι συνήθειες που πρέπει να αποχαιρετήσουμε το 2020 για να γίνουμε ευτυχισμένοι

  • Παρασκευή, 10 Ιανουάριος 2020 12:32
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Η αρχή κάθε νέας χρονιάς μας βρίσκει -σχεδόν κατά κανόνα- με ενθουσιασμό και θέληση. Βάζουμε στόχους σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο και προσπαθούμε να αλλάξουμε όσο μπορούμε αυτά που μας ενοχλούν.

Η έναρξη της νέας χρονιάς για τους περισσότερους από εμάς συνδυάζεται με έναν μικρό ή μεγάλο απολογισμό, ενώ παράλληλα συνηθίζουμε μέσα στο πνεύμα της γενικής αισιοδοξίας που επικρατεί να θέτουμε τους στόχους μας για το νέο έτος. Αλλοι θέλουν να κόψουν το τσιγάρο, άλλοι να γυμνάζονται περισσότερο και να τρώνε πιο σωστά, άλλοι να ξεκινήσουν ένα χόμπι και κάποιοι να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους. Ολοι όμως έχουν ένα κοινό παρανομαστή: Να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους.

Ο Ιανουάριος είναι ιδανικός μήνας για να θέσουμε νέους στόχους και να προσπαθήσουμε να τους πραγματοποιήσουμε. Μετά από μια κουραστική χρονιά, καλό είναι να αποκτήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες και έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα μας χαρίσει περισσότερη ευεξία, ενέργεια και θετική διάθεση.

Οι ειδικοί της επιστήμης της ψυχολογίας, είναι σαφείς και ξεκάθαροι: μπορεί η ευτυχία μας να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό της οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στις δικές μας επιλογές και στον τρόπο που χειριζόμαστε τα πράγματα και αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα. 

Ας δούμε τις 6 συνήθειες που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας για να νιώσουμε καλύτερα τη νέα χρονιά που ήρθε.

Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

«Κάθε λεπτό που ξοδεύεις ευχόμενος να είχες τη ζωή κάποιου άλλου» λέει ένα ρητό, «είναι ένα λεπτό που σπαταλάς από τη δική σου ζωή». Μην μπαίνεις λοιπόν στη διαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους που βλέπεις στο Instagram. Στην εποχή των social media όπου ο καθένας διαφημίζει δημόσια τα επιτεύγματα του, το να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους είναι αναπόφευκτο. Όμως δεν μπορείς να γίνεις η καλύτερη αντιγραφή κάποιου. Αυτό που μπορείς είναι να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Μην έχεις την ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο σε κάποια διαφωνία

Μία από τις πιο ύπουλες αιτίες που δημιουργεί προστριβές με τους άλλους είναι η ανάγκη μας για έλεγχο στα γεγονότα που μας αφορούν. Θέλουμε να έχουμε δίκιο σε κάθε προστριβή και διαφωνία και πολλές φορές απαιτούμε από τους άλλους να συμφωνήσουν ότι εμείς είμαστε που έχουμε δίκιο. Το να αναγκάζεις τους άλλους να επιβεβαιώνουν την δική σου οπτική είναι απίστευτα ψυχοφθόρο. Προσπάθησε να βάζεις τον εγωισμό σου στην άκρη και μάθε να ακούς περισσότερο μια γνώμη, διαφορετική από τη δική σου. Αν βρίσκεις συχνά τον εαυτό σου να τσακώνεται ή να ασχολείται με το πόσο δίκιο έχεις ή αν αναστατώνεσαι όταν οι άλλοι «αρνούνται» να δουν ή να αναγνωρίσουν τον κόσμο με ακριβώς τον ίδιο τρόπο με εσένα, είναι καιρό να ρωτήσεις τον εαυτό σου, γιατί είναι τόσο σημαντικό να συμφωνούν όλοι μαζί σου;

 

Μην δίνεις σημασία στο τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα

Πόσο σημαντική είναι για εσένα η γνώμη των άλλων; Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι ότι τείνουμε να ξεχνάμε πως οι άνθρωποι μας κρίνουν σύμφωνα με τις επιρροές της δικής τους ζωής, που δεν έχουν καμία σχέση με τη δική μας. Το να συνδέεις την πραγματική σου αξία με τις απόψεις των άλλων σου δίνει μια λανθασμένη αίσθηση της πραγματικότητας.
 Το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι σημαντικότερο από αυτό που πιστεύουμε εμείς για τον εαυτό μας. 

Μην προβληματίζεσαι για πράγματα που δεν έχεις τον έλεγχο

Μην προβληματίζεσαι για πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις στη ζωή σου. Εστίασε σε αυτά που εξαρτώνται από σένα και κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς. 

Μην αφήνεις τον φόβο να στέκεται εμπόδια στα όνειρά σου

Μην φοβάσαι την αλλαγή στη ζωή σου. Οι αλλαγές προκαλούν φόβο και ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους. Το γνώριμο και η ρουτίνα μάς κάνουν να νιώθουμε ασφάλεια και σταθερότητα. Πρέπει όμως να μην φοβάσαι το καινούργιο και να «αγκαλιάσεις» την αλλαγή που βαθιά μέσα σου επιθυμείς.

Συμφιλιώσου με το παρελθόν και κοίτα μπροστά

Οποιος κοιτάζει πίσω στο παρελθόν, δεν βλέπει μπροστά του και σκοντάφτει. Οσο εστιάζεις στο παρελθόν χάνεις το παρόν και το μέλλον. Δυστυχώς πολλές φορές θέλεις να προχωρήσεις μπροστά, αλλά για κάποιο λόγο μένεις προσκολλημένη στο παρελθόν. Είναι σημαντικό να συμφιλιωθείς με το παρελθόν σου και να εστιάσεις στο σήμερα γιατί μόνο τότε θα μπορέσει να υπάρξει ένα ευτυχισμένο μέλλον.

bovary.gr