Κρεατόσουπα αβγολέμονο

  • Παρασκευή, 3 Ιανουάριος 2020 16:22
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Το βραστό της γιαγιάς, φτιαγμένο πάντοτε με στηθοπλευρά ή μοσχαρίσιο κότσι σε χοντρές φέτες και συνοδευμένο από πληθώρα λαχανικών. Η συνταγή δεν είναι περίπλοκη, το σερβίρισμα όμως είναι η μαγεία του φαγητού.

Μερίδες:6 Χρόνος προετοιμασίας:15′ Χρόνος μαγειρέματος:2:10 Έτοιμο σε:2:25′

του Ηλία Μαμαλάκη

Υλικά
1½ κιλό μοσχαρίσιο κρέας από στήθος ή κότσι μαζί με το κόκαλο
5 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες καλά
6 καρότα ολόκληρα, καθαρισμένα
3 μεγάλα κρεμμύδια καθαρισμένα
1 ρίζα σέλινο
2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος, καθαρισμένα
1 κομμάτι λάχανο

Για τη σούπα
1/3 νεροπότηρο ρύζι για σούπα
2 αβγά
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Για το λαδολέμονο
1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό από 1½ λεμόνι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα

Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 2,5 λίτρα νερό. Πλένετε καλά το κρέας και το βάζετε όσο το νερό είναι ακόμα κρύο. Ανάβετε το μάτι και το μαγειρεύετε για 45 λεπτά περίπου, ξαφρίζοντας καλά την επιφάνεια. Κατόπιν, βάζετε μέσα τα υπόλοιπα λαχανικά και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 45 λεπτά τουλάχιστον και μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας απλώνετε τα λαχανικά σε μεγάλη πιατέλα βάζοντας μαζί τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμύδια και τα πράσα. Το κρέας το βάζετε σε άλλη πιατέλα.

Σουρώνετε το ζωμό της κατσαρόλας για να φύγουν τα μικρά κομματάκια από τα λαχανικά που έμειναν μέσα. Τον ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα το ρύζι. Τον βράζετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις γίνει το ρύζι, ετοιμάζετε το αβγολέμονο. Χτυπάτε χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια μέχρι το ασπράδι να γίνει μαρέγκα και ο κρόκος να ασπρίσει. Τα ενώνετε και ρίχνετε το λεμόνι. Ρίχνετε μέσα στο μπολ λίγη σούπα για να αυξηθεί η θερμοκρασία και το αδειάζετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε, αφήνετε να πάρει μια βράση και διατηρείτε τη σούπα ζεστή.

Ετοιμάζετε και το λαδολέμονο για τα λαχανικά και το κρέας. Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένα πηχτό λαδολέμονο και περιχύνετε όλα τα λαχανικά.

Μοιράζετε τη σούπα σε πιάτα και σερβίρετε αμέσως στο τραπέζι μαζί με τις πιατέλες με τα λαχανικά και το κρέας. Οι φίλοι, μόλις τελειώσουν με τη σούπα, σερβίρονται κρέας και λαχανικά κατά βούληση.

Tips
Μπορείτε, αν θέλετε, να ετοιμάσετε και μια μαγιονέζα με ελαιόλαδο, η οποία συνοδεύει πολύ ωραία όλο το φαγητό.

olivemagazine.gr