Τα έξοδα των γιορτών: 5 έξυπνα βήματα για να αποφύγεις την σπατάλη χρημάτων

Μπορεί να αφήσαμε πίσω μας τα Χριστούγεννα, ωστόσο έχουμε μπροστά την Πρωτοχρονια καθώς και αρκετές ονομαστικές γιορτές και καλέσματα που σίγουρα απαιτούν την αγορά δώρων.

Αν η περίοδος των γιορτών τελειώνει με οικονομικό hangover, έχουμε τους τρόπους να περιορίσετε τα έξοδα αισθητά χωρίς να νιώσετε αίσθημα έλλειψης. Να θυμάστε ότι η αίσθηση της αφθονίας ή της στέρησης είναι στο μυαλό: έχει να κάνει κυρίως με τα συναισθήματα που βιώνουμε και όχι τόσο με τα αγαθά που αγοράζουμε ή δεχόμαστε.

Με τα παρακάτω βήματα μπορείτε να έχετε τον πλήρη έλεγχο στα έξοδα των γιορτών και να τα περιορίσετε αισθητά:

«Μaking a list and checking it twice» -Η αξία του bugdet και της λίστας εξόδων: Συντάξτε από νωρίς μια λίστα με όλα τα έξοδα που θα χρειαστεί να κάνετε για δώρα και άλλες υποχρεώσεις και προσδιορίστε το ποσό -που σας επιτρέπουν τα οικονομικά σας αυτή την εποχή- να ξοδέψετε. Ο στόχος θα είναι να μην ξεφύγετε από αυτό.

Καταγράψτε τα έξοδά σας σε καθημερινή βάση: Αυτή η κίνηση θα σας βοηθήσει να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στα οικονομικά σας όχι μόνο την περίοδο των γιορτών αλλά και όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να μην ξεφύγετε από το budget σας.

O σωστός προγραμματισμός θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα έξοδα της τελευταίας στιγμής: Οι αγορές της τελευταίας στιγμής γίνονται κατά κανόνα με άγχος και οδηγούν σε επιλογές που μπορούν να σας κοστίσουν ακριβά. Αν δεν διαθέσετε χρόνο για να κάνετε από νωρίς έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών, τότε πιθανότατα θα ξεφύγετε από το budget σας.

Η σπατάλη του φαγητού: Το γιορτινό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, είναι από μόνο του ένα σημαντικό κεφάλαιο στα έξοδα των γιορτών. Θα έχετε διαπιστώσει ότι σχεδόν κάθε χρόνο, περισσεύουν μεγάλες ποσότητες φαγητού γιατί φτιάχνετε περισσότερα πιάτα από όσα μπορούν να καταναλωθούν. Αυτό μπορεί να αλλάξει φέτος: δοκιμάστε να μειώσετε την ποσότητα φαγητού που θα μαγειρέψετε κι έτσι θα μειωθούν και τα υλικά που θα χρειαστείτε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περάσετε όλη την ημέρα στην κουζίνα φτιάχνοντας φαγητά που στο τέλος θα περισσέψουν. Μειώστε τα ορεκτικά, σκεφτείτε ένα κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

Αποφύγετε τα δώρα από υποχρέωση/ Τα δώρα μπορούν να είναι φτιαγμένα από τα χέρια σας: Εχετε σκεφτεί σε ποιους πραγματικά έχετε την ανάγκη να χαρίσετε ένα δώρο αυτές τις γιορτές και σε ποιους θα χαρίσετε ένα δώρο από υποχρέωση; Η ανάγκη για την έγκριση των άλλων οδηγεί σε δυσβάσταχτα έξοδα που θα μπορείτε κάλλιστα να αποφύγετε αν πάψετε να την έχετε. Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να κάνετε ακριβά δώρα, είναι απλό: δεν θα τα κάνετε! Στους ανθρώπους που αγαπάτε χαρίστε ένα χειροποίητο δώρο: να είστε σίγουρες ότι θα το εκτιμήσουν.

bovary.gr