Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση

Τα Χριστούγεννα εκτός από πεδίο στολισμένο λαμπρό με χιλιάδες λαμπιόνια είναι και πεδίο «μάχης» λαμπρό… εσωτερικής και εξωτερικής.

Μερικά διλήμματα έχουν τη τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, τείνουν να είναι σταθερά στο χρόνο, κυρίως από την περίοδο της ενηλικίωσης και έπειτα.

Ένα από αυτά που θα το χρίζαμε διαχρονικό είναι «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;».

Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι σωστό; Πως ν’ αποφασίσω, κι αν πληγώσω τους δικούς μου, κι αν με κακολογήσουν κι αν με χρειάζονται οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαι εκεί; Και άλλες τόσες σκέψεις που γεννούν ανησυχία, άγχος, ενοχές και καμιά φορά και θυμό.

Τι κάνουμε συνήθως;

Θα γίνουμε σούπερ Άγιοι Βασίληδες, θα πάρουμε τους δρόμους και θα προσπαθήσουμε να τους ευχαριστήσουμε όλους οικογένεια, φίλους και γνωστούς.

Θα πάμε παντού, θα έρθουν όλοι στο σπίτι μας, θα ψάξουμε να βρούμε τρόπους και ώρες. Θα κάνουμε ολόκληρο πρόγραμμα, ίσως και να προβληματιστούμε ώστε όλοι να ικανοποιηθούν.

Στο τέλος βέβαια δεν θα είναι όλοι ικανοποιημένοι… κάποιος θα ήθελε να μας δει περισσότερο, κάποιος θα έχει παράπονο, κάποιος θα παρεξηγηθεί.

Και το πιθανότερο ίσως εμείς οι ίδιοι, να μην έχουμε χαρεί και χαλαρώσει πραγματικά, αυτές τις μέρες.

Ίσως, όλη αυτή η υπερπροσπάθεια να μας βρει εξουθενωμένους, απογοητευμένους με περισσότερο άγχος, πίεση και ενοχές.

Αν είναι το άγχος της καθημερινότητας με τα ραντεβού για δουλειά, τις πολλές υποχρεώσεις και τη χρονική βιάση να στολιστεί με λαμπιόνια και χριστουγεννιάτικα τραγούδια δώσουν τη θέση τους σε άγχος ευχαρίστησης των άλλων, διλήμματα και πιεστικές συναντήσεις, τότε μάλλον πρέπει να σταθούμε και να σκεφτούμε…

Τι πραγματικά είναι οι γιορτές; Οι γιορτές δεν είναι απλά  οι πιεστικές μας υποχρεώσεις στολισμένες με χριστουγεννιάτικη περιβολή, αλλά μια ευκαιρία επανακαθορισμού χαλάρωσης ζεστασιάς και ανταλλαγής αγάπης και όμορφων στιγμών.

Τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά;

Δεν υπάρχει μια τέλεια λύση σε αυτό το δίλημμα. Κι αυτό γιατί ό,τι και να επιλέξετε κανείς δεν σας εγγυάται την ικανοποίηση είτε της οικογένειας είτε των φίλων.

Αυτό όμως που σίγουρα μπορούμε να ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα είναι η δική μας ανάγκη.

Τι θα ήταν αυτό που θα μας έκανε να αισθανθούμε χαρά, ικανοποίηση, ζεστασιά, ηρεμία; Που θα θέλαμε να είμαστε, με ποιά άτομα νιώθουμε όμορφα;

Κάποιες φορές αυτό το βρίσκουμε στο σπίτι με την οικογένεια μας, κάποιες φορές με πολύ κοντινούς φίλους.

Βάλτε τις προτεραιότητες σας αξιολογήστε τι θα σας έκανε πιο χαρούμενους και θα σας έφερνε πιο κοντά με την ηρεμία και τη ζεστασιά των ημερών… τι θα φόρτιζε τις ψυχικές σας μπαταρίες.

Αν κρίνετε διαμοιράστε το χρόνο σας και συνδυάστε και τις δύο επιλογές. Θέστε τα όρια σας στην ανάγκη για ευχαρίστηση των άλλων με ευγενικό και σαφή τρόπο.

Κοιτάζουμε λοιπόν τις προτεραιότητες μας και τις ανάγκες μας. Κι αν αυτές μπορούν να συνδυαστούν κι αυτό μας ικανοποιεί, μας ηρεμεί και αφήνει το μοίρασμα μας με τους άλλους εκείνες τις μέρες να γίνει ουσιαστικό, όμορφο και ζεστό.

Η ζωή μας είναι καθημερινά γεμάτη με διλήμματα όμως τέλειες απαντήσεις δεν υπάρχουν, μόνο επιλογές. Η επιλογή μας σε αυτό το δίλημμα είναι αυτή που θα μας έκανε να νιώθουμε αληθινά όμορφα είτε είναι με την οικογένεια μας είτε με τους φίλους μας.

Γιορτές: «Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας»

Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία για παράταση του ποιοτικού μας χρόνου. Ποιοτικός χρόνος με ανθρώπους που αγαπάμε, που μοιραζόμαστε κοινές εμπειρίες, μυρωδιές γεύσεις συναισθήματα, που ερχόμαστε πιο κοντά, που απολαμβάνουμε μαζί τους.

Παράλληλα είναι ποιοτικός χρόνος με τον εαυτό μας να χαλαρώσουμε, να ανασυγκροτηθούμε να ξεχαστούμε και να ανανεώσουμε την ενέργεια μας.

Σε αυτό το χρόνο λοιπόν οι ενοχές η πίεση και το άγχος να ικανοποιήσουμε όλους τους άλλους δεν είναι ανάγκη να πιάσουν κεντρική θέση.

Άλλωστε οι φίλοι ή η οικογένεια σας, που σας αγαπούν πραγματικά θα χαρούν με όποια σας επιλογή αρκεί να σας δουν ευχαριστημένους με αυτή.

Αυτές τις γιορτές ας ανταλλάξουμε αγάπη, ευχές, ήρεμες στιγμές με ζεστασιά κατανόηση και σεβασμό στον εαυτό μας και τους γύρω μας. Ας αφήσουμε στην άκρη τις ενοχές, τις συγκρίσεις και το άγχος ευχαρίστησης.

*Η κ. Αλίκη Ελένη Πουλή είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dip, MSc Ψυχιατρική

ygeiamoy.gr