Η σκέψη που περιορίζει τις κρίσεις πανικού

  • Παρασκευή, 20 Δεκέμβριος 2019 10:35
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Οι κρίσεις άγχους είναι πολύ συχνότερες απ’ όσο νομίζουμε, καθώς τα στατιστικά υποδεικνύουν ότι ένας στους πέντε ανθρώπους βιώνει κάποιας μορφής τέτοια κρίση.

Οι μισοί μάλιστα δεν βρίσκουν ανακούφιση στις παραδοσιακές θεραπείες, όπως η ψυχοθεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά.

Και μια νέα μελέτη μάς λέει πως βρήκε έναν νέο τρόπο για τον περιορισμό της έντασης των κρίσεων άγχους και πανικού. Όταν οι εξωτερικές συνθήκες είναι να πυροδοτήσουν δηλαδή μια κρίση άγχους, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να στραφείς σε έναν άσχετο ήχο ή σύμβολο.

«Σήμα ασφαλείας» το λένε οι ψυχολόγοι και μπορεί πράγματι να αποφορτίσει το άγχος ενεργοποιώντας διαφορετικά εγκεφαλικά δίκτυα. Στα πειράματα των ερευνητών αυτό ακριβώς συνέβη και σε ποντίκια και σε ανθρώπους.

«Ένα σήμα ασφαλείας μπορεί να είναι ένα μουσικό κομμάτι, ένας άνθρωπος ή ακόμα και ένα αντικείμενο σαν ένα λούτρινο ζωάκι, τα οποία αντιπροσωπεύουν την απουσία της απειλής», λέει χαρακτηριστικά ο Dylan Gee, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας του Yale.

Όταν στρέφουμε την προσοχή μας σε τέτοια άσχετα ερεθίσματα, ισχυρίζονται πάντα οι επιστήμονες, ενεργοποιούνται διαφορετικά νευρωνικά δίκτυα, αποτραβώντας τη σκέψη μας από το αγχογόνο γεγονός.

Όπως μας λένε στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», αυτή η στρατηγική είναι μια πιθανή λύση για να αποφορτίζεται το υποκείμενο από το άγχος και τον πανικό που το κατακλύζει ξαφνικά…

newsbeast