Μήπως χρειάζεστε γυαλιά; Όλα τα ύποπτα συμπτώματα

  • Τετάρτη, 18 Δεκέμβριος 2019 07:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Η μυωπία είναι η πιο συχνή διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 ο μισός πληθυσμός της γης θα έχει κάποιο βαθμό μυωπίας. Στην μυωπία δεν μπορούμε να δούμε τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά, ενώ στο διάβασμα ή στην κοντινή εργασία βλέπουμε καθαρά. Συμπτώματα είναι κούραση των οφθαλμών, στην οδήγηση ή κάνοντας σπορ, πονοκέφαλος και «σφίξιμο» των βλεφάρων για να εστιάσουμε μακριά.

Θεραπεύεται με γυαλιά, φακούς επαφής ή με λέιζερ. Η αύξηση της μυωπίας σε μεγάλες ηλικίες συνήθως οφείλεται στην παρουσία καταρράκτη. Πολλές φορές η μυωπία αυξάνεται και μετά την ηλικία των 20 ετών λόγω συνθηκών εργασίας, φωτισμού κλπ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μυωπία εκτός από το ότι μπορεί να είναι κληρονομική, παρουσιάζεται και σε παιδιά που περνούν πολλές ώρες μέσα στο σπίτι. Η περιορισμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη μυωπίας, όπως και το συνεχές διάβασμα σε βιβλίο ή Η/Υ.

Χρήσιμες συστάσεις:

Αλλάξτε την οθόνη του Η/Υ σας με υψηλής ανάλυσης οθόνη ή και μεγαλύτερης διαμέτρου.
Κάθε 20 λεπτά εστιάστε σε ένα αντικείμενο 20 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα.
Αλλάξτε τους φακούς επαφής σας τακτικά.
Διατηρείτε τα γυαλιά σας σε καλή κατάσταση.
Τρώτε υγιεινά.

Υπερμετρωπία

Παρατηρείται περίπου στο 25% του γενικού πληθυσμού. Παρουσιάζεται με δυσκολία στην μακρινή και ιδιαίτερα κοντινή όραση με αποτέλεσμα κούραση των οφθαλμών ειδικά μετά από διάβασμα ή κοντινή εργασία, πονοκεφάλους κλπ.

Θεραπεύεται με γυαλιά, φακούς επαφής ή με επέμβαση λέιζερ. Η μείωση της υπερμετρωπίας σε μεγάλες ηλικίες συνήθως οφείλεται στην παρουσία καταρράκτη.

Αστιγματισμός

Παρουσιάζεται με θολή ή διαταραγμένη όραση σε όλες τις αποστάσεις και ειδικά στην οδήγηση το βράδυ. Μπορεί να συνυπάρχουν πονοκέφαλοι, καταπόνηση των οφθαλμών κλπ.

Θεραπεύεται με γυαλιά, αστιγματικούς ενδοφακούς επαφής ή επέμβαση λέιζερ.

Πρεσβυωπία

Παρουσιάζεται μετά την ηλικία των 40 ετών με δυσκολία στο διάβασμα, πονοκεφάλους, καταπόνηση των οφθαλμών και θεραπεύεται με γυαλιά ή φακούς επαφής (πολυεστιακούς).

Όλες οι διαθλαστικές ανωμαλίες μπορούν υπό προϋποθέσεις να αντιμετωπιστούν και με χειρουργικές επεμβάσεις, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες.

ygeiamou.gr