Με μεγαλοπρέπεια τα εγκαίνια του ιδρύματος Θεομήτωρ στο Ρέθυμνο.

  • Σάββατο, 14 Δεκέμβριος 2019 20:07
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και επισήμων  τελέστηκαν τα εγκαίνια του ιδρύματος θεομήτωρ. Πρόκειται για ένα χώρο φιλοξενίας 23 δωματίων με σύγχρονες ανέσεις φιλοξενίας, καθώς και με δύο συνεδριακές αίθουσες οποίος στην ουσία ανακασκευάστηκε, με έμπνευση και πρωτοβουλία του μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιου, ο οποίος αξιοποίησε δωρέα εκλιπόντος Ρεθεμνιώτη. (Δωρεά Τσικόγια) 

Το κέντρο στον λόφο του Τιμίου Σταυρού κατακλύστηκε από κόσμο, οι δύο συνεδριακές αίθουσες, αλλά και οι χώροι του ιδρύματος «Θεομήτωρ» αποδείχθηκαν πολύ μικροί για να χωρέσουν όλους εκείνους, που βρέθηκαν εκεί για να συμμετέχουν στα εγκαίνια, τα οποία τελέστηκαν από τον Επίσκοπο Αμορίου, εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Νικηφόρο, ενώ παρόντες ήταν ιεράρχες της Κρήτης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης ο αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Χνάρης, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κόκκινος, αντιδήμαρχοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου και πλήθος ιερέων των ενοριών του Ρεθύμνου.

Παροντες ήταν επίσης και εκπρόσωποι των σταρτιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας του ρεθύμνου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον αγιασμό του κέντρου από τον Επίσκοπο Αμορίου, ενώ ακολούθησαν οι ομιλίες και τα εγκαίνια.

Εκπροσωπώντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Νικηφόρος ευχήθηκε μακροημέρευση στον εορτάζοντα χθες Μητροπολίτη Ρεθύμνης Ευγένιο και καλά έργα για το κέντρο, ενώ κάλεσε τον κ. Ευγένιο να αφήσει πίσω του τις δυσκολίες.

«Προοιωνίζεται μία νέα σημαντική περίοδος λειτουργίας του και διακονίας των εν ποικίλαις ανάγκες όντων συνανθρώπων μας στο χώρο πνευματικής δικαιοδοσίας. Απτό τεκμήριο αποτελεί όπως η χρήση του για την φιλοξενία 30 ατόμων με νοητική υστέρηση που περιθάλπτονται από το Κέντρο Διημέρευσης του Συλλόγου Αγάπη.

Εκφράζουμε τις ευχές για μακροημέρευση και καρποφόρο λειτουργία και των σήμερα εγκαινιαζομένου κέντρου, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα παράσχει καρπούς πλούσιους για την σξημερινή και τις επόμενες γενεές.

Κι αν κάποιοι, άγιε γέροντα, για ποικίλους λόγους εν γνώσει και αγνοία δημιούργησαν και δημιουργούν δυσκολίες, ταπεινώς καταθέτουμε στην αγάπη σας το: «Ευγένιε, συγχώρα και προχώρα», είπε ο κ. Νικηφόρος.

Ακολούθησε η παρουσίαση του ιστορικού του ιδρύματος από τον γραμματέα της επιτροπής διαχείρισης μοναστηριακής περιουσίας, Μάνο Γοργοράπτη, ο οποίος έκανε αναδρομή από την ίδρυση του ιδρύματος ως σήμερα.

 ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Για τους σκοπούς και τα μέσα με τα οποία θα επιτευχθούν, όπως περιγράφονται στο καταστατικό του Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας, μίλησε ο διευθυντής του κέντρου «Θεομήτωρ», π. Γεώργιος Γαλεράκης.

Οι σκοποί του κέντρου είναι:

· η κοινωνική μέριμνα και φροντίδα

· Η βραχεία Φιλοξενία ανθρώπων που την έχουν ανάγκη

· Ή βραχεία Φιλοξενία ανθρώπων που συνοδεύουν άτομα που νοσηλεύονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης

· Η δημιουργία δομών ανοιχτής φροντίδας κοινωνικών ομάδων

· Η εν γένει συμβολή στην πληρέστερη και αρτιότερη κοινωνική φιλανθρωπική πνευματική ποιμαντική κατηχητική ιεραποστολική και πολιτισμική διακονία της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

· Η συμβολή της εκκλησίας στην Ορθόδοξη χριστιανική αγωγή των νέων

Για την επίτευξη των σκοπών του κέντρου θα λειτουργούν

1. Γραφείο εκκλησιαστικής μέριμνας

2. Γραφείο συμβουλευτικής στήριξης προσώπου και οικογένειας

3. Γραφείο υποστήριξης γυναικών παιδιών θυμάτων κακοποίησης

4. Τομέας πρόληψης με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για θέματα που σχετίζονται με τις εξαρτησιογόνες ουσίες και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στήριξης σε άτομα με πρόβλημα χρήσης ουσιών και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για θέματα που αφορούν και προάγουν την υγεία

5. Παράλληλα δύναται να οργανώνει εκδηλώσεις και συνάξεις ημερίδες, συνέδρια, ποιμαντικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο π. Γεώργιος Γαλεράκης κλείνοντας ευχαρίστησε «από τα μύχια της καρδιά μου μετά υιικής αγάπης και αφοσιώσεως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης, κ. Ευγένιο για την πατρική αγάπη και εμπιστοσύνη του εις την ελαχιστότητά μου».

Ακολούθως στους  προσκεκλημένους, οι οποίοι κυριολεκτικά κατάκλυσαν όλους τους χώρους, προσφέρθηκε πλούσιος μπουφές.

Η συμμετοχή των Ρεθεμνιωτών απέδειξε την αγάπη τους για το έργο που επιτελεί η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμης και Αυλοποτάμου.

(με στοιχεία από το goodnet.gr)