Πέντε τρόποι για να κάνετε το σπίτι να μυρίσει Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με φωτάκια, δώρα, οικογενειακές στιγμές, γλυκά και φυσικά υπέροχες μυρωδιές.


Οι περισσότεροι από εμάς, θυμόμαστε να «πλημμυρίζει» το σπίτι μας με μοναδικά αρώματα, όπως για παράδειγμα αυτά που προέρχονταν από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που ετοίμαζε η μαμά ή η γιαγιά, από το αναμμένο τζάκι, ή από τα αρωματικά κεριά που υπήρχαν στο σπίτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση: Πώς να φτιάξετε χριστουγεννιάτικα κεριά εύκολα και οικονομικά [εικόνες]
DESIGN 12|12|2019 | 09:47

Συνταγή για μελομακάρονα -Κλασικά, μελωμένα και αφράτα
GASTRONOMIE 09|12|2019 | 12:49
Οι μυρωδιές δημιουργούν τις ωραιότερες αναμνήσεις, γι’ αυτό και τα Χριστούγεννα είναι μία από τις πιο αγαπημένες γιορτές μικρών και μεγάλων. Αν θέλετε να νιώσετε από τώρα τη θαλπωρή και τη ζεστασιά της μεγάλης αυτής γιορτής, υπάρχει τρόπος να κάνετε το σπίτι σας να μυρίζει Χριστούγεννα.

Πώς μπορείτε να νιώσετε τη μυρωδιά των Χριστουγέννων:

1.Ανάψτε κεριά
Ο απλούστερος τρόπος για να νιώσετε πως καταφθάνει η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, είναι να ανάψετε αρωματικά κεριά. Μάλιστα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και για τον στολισμό του σπιτιού σας, καθώς και να τα διακοσμήσετε με το δικό σας γούστο, απλά και οικονομικά.


2.Φτιάξτε ένα ποτ πουρί
Βάλτε μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό φρέσκα φρούτα, κατά προτίμηση μήλα και πορτοκάλια με κανέλα και βράστε τα όλα μαζί. Οι μυρωδιές που θα αναβλύσουν, θα δημιουργήσουν υπέροχες αναμνήσεις στα παιδιά σας και θα θυμίσουν σε σας τα παιδικά σας χρόνια. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κομματάκια από πεύκο και γαρίφαλο. Αυτός ο παραδοσιακός συνδυασμός είναι απίστευτα γιορτινός. Παράλληλα, οι μυρωδιές θα δώσουν και μια αίσθηση φρεσκάδας στον χώρο.

3.Φτιάξτε κουραμπιέδες και μελομακάρονα

Χριστούγεννα στην Ελλάδα χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα, δεν υπάρχουν! Αυτά τα παραδοσιακά γλυκίσματα τα συναντά κανείς άφθονα, σε κάθε ελληνικό σπίτι. Κι αν δεν είστε εξπέρ στη ζαχαροπλαστική, υπάρχουν πολλές συνταγές και μυστικά για να σας βοηθήσουν. Αν έχετε παιδιά, βάλτε τα κι αυτά στη διαδικασία, θα τη λατρέψουν.



4.Αλλάξτε το σαπούνι των χεριών σας
Γεμίστε το δοχείο του σαπουνιού σας, με ένα υγρό σαπούνι που έχει το αγαπημένο σας χριστουγεννιάτικο άρωμα, είτε αυτό είναι πεύκο, είτε γαρίφαλο ή κανέλα. Η καθημερινή συνήθεια του πλυσίματος των χεριών, θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν και θα σας φτιάξει τη διάθεση.


5. Φτιάξτε σπιτικό ψωμί
Τα Χριστούγεννα, οι νοικοκυρές ζυμώνουν σπιτικό ψωμί, το λεγόμενο «Χριστόψωμο». Η μόνη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιος του στολισμός με διάφορα κεντήματα (κεντίδια) ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται. Είναι συνήθως στρογγυλό και στην επάνω επιφάνεια του έχει σταυρό από ζυμάρι ή σφραγίδα και είναι πασπαλισμένο με σουσάμι.

Σε πολλά μέρη βάζουν επίσης και καρύδια με το τσόφλι, ξερά σύκα, σταφίδες και αμύγδαλα, με τα οποία κάνουν διάφορα σχήματα. Η μυρωδιά και η γεύση του φρεσκοψημένου ζυμωτού ψωμιού μόνο όμορφες αναμνήσεις μας προκαλεί.
Πηγή: iefimerida.gr