Χριστουγεννιάτικες κάρτες του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης

Θέματα παρμένα από δυο σπουδαίες μεταβυζαντινές εικόνες παρουσιάζουν οι χριστουγεννιάτικες κάρτες του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης "Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών"!
Και οι δυο εικόνες φυλάσσονται στις συλλογές του Μουσείου και αποτελούν πολύτιμες μαρτυρίες για την ποιότητα της κρητικής αγιογραφικής τέχνης του 16ου και του 18ου αιώνα.

Η πρώτη οφείλεται στον χρωστήρα ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Κρητικής Σχολής, του Μιχαήλ Δαμασκηνού, έχει τίτλο "Η Προσκύνηση των Μάγων" και φιλοτεχνήθηκε γύρω στο 1590. Αφηγείται την έλευση των Μάγων στη Βηθλεέμ και την προσκύνηση του Θείου Βρέφους. Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη εικόνα που συνδυάζει στοιχεία της βυζαντινής αγιογραφίας και της ζωγραφικής της αναγέννησης, με τον μοναδικό τρόπο που κατάφερε να τα συνδυάσει ο κορυφαίος Κρητικός ζωγράφος. Με ευλάβεια που αποτυπώνεται τόσο στις μορφές όσο και στις εκφράσεις τους οι τρεις μάγοι προσκυνούν τον νεογέννητο Χριστό που απλώνει το χέρι και τους ευλογεί.

Η δεύτερη είναι έργο της περιόδου 1700-1750 και έχει τον τίτλο "Τι σοι προσενέγκωμεν, Χριστέ". Ο άγνωστος ζωγράφος εικονοποίησε το θαυμάσιο ιδιόμελο που ψάλλεται στον Εσπερινό των Χριστουγέννων, σύμφωνα με το οποίο όλα τα δημιουργήματα του Θεού, έμψυχα και άψυχα, συμμετέχουν στο μέγα γεγονός της Γέννησης προσφέροντας δώρα:

Οι Άγγελοι τον ύμνο,
οι ουρανοί τον αστέρα,
οι Μάγοι τα δώρα,
οι ποιμένες το θαύμα,
η γη το σπήλαιον,
η έρημος την φάτνη
και το ανθρώπινο γένος την Μητέρα, την Παναγία.

Στην εντυπωσιακή αυτή εικόνα προσωποποιούνται ακόμη και η γη και η έρημος: η γη εμφανίζεται σαν νεαρή γυναίκα ντυμένη με μανδύα και κρατεί στα χέρια της τον βράχο με το σπήλαιο. Η έρημος, που κρατά και προσφέρει τη φάτνη, παριστάνεται ως ηλικιωμένη, με φτωχά ενδύματα, ημίγυμνη και αδύνατη. Είναι κι αυτή μια πολυπρόσωπη εικόνα που μεταφέρει ένα κλίμα χαράς και αγαλλίασης.

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης είναι τυπωμένες με ιδιαίτερη φροντίδα που τις καθιστά σχεδόν συλλεκτικές και διατίθενται στο πωλητήριο του Μουσείου, στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, κάτω από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.