Oι πέντε γυναίκες που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση μιας χώρας - Μόλις 34 ετών η πρωθυπουργός

  • Τετάρτη, 11 Δεκέμβριος 2019 09:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κόσμος

Η Φινλανδία απέκτησε και επίσημα τη νεαρότερη πρωθυπουργό στον κόσμο: την Σάνα Μαρίν. Και η κυβέρνησή της σπάει πολλά ρεκόρ.


Μια ματιά στις φωτογραφίες από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης της Φινλανδίας αρκεί για να μπερδευτεί ίσως κάποιος και να πιστέψει πως κάνει λάθος. Οχι όμως. Η 34χρονη Σάνα Μαρίν είναι η νέα πρωθυπουργός. Και στο πλευρό της είναι άλλες τέσσερις γυναίκες.

Πέρα από τη Μαρίν, η οποία εξελέγη επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, η Κάτρι Κουλμούνι είναι ηγέτης των Κεντρώων, η Λι Αντερσον της Αριστερής Συμμαχίας, η Μαρία Οχισάλο των Πρασίνων και η Ανα Μάγια Χένρικσον του Σουηδικού Κόμματος του Λαού. Και από τις πέντε τους, μόνο μία δεν είναι 30άρα.

Η Σάνα Μαρίν, έως τώρα υπουργός Μεταφορών της Φινλανδίας, αναλαμβάνει πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του Αντι Ρίνε. Την Τρίτη, το κοινοβούλιο ενέκρινε τον διορισμό της. Στην ψηφοφορία, 99 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ, 70 κατά και 30 βουλευτές απουσίαζαν.


Μαζί της, στον πεντακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό έχει την Κάτρι Κουλμούνι, η οποία μόλις στα 32 της αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών. Εως τώρα η επικεφαλής των Κεντρώων ήταν υπουργός Οικονομικών υποθέσεων.


Η συνομήλική της Λι Αντερσον, αρχηγός της Αριστερής Συμμαχίας, παραμένει υπουργός Παιδείας, ενώ στο πόστο της μένει και η 34χρονη υπουργός Εσωτερικών Μαρία Οχισάλο των Πρασίνων. Από τις πέντε ηγέτιδες των κομμάτων που είναι στην κυβέρνηση, μόνο μία είναι άνω των 34.


Πρόκειται για την Ανα Μάγια Χένρικσον, η 55χρονη υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία απουσίαζε από την ορκωμοσία καθώς βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

 

Το νεαρό της ηλικίας της πρωθυπουργού αλλά και των κυβερνητικών εταίρων της δεν είναι το μοναδικό αξιοσημείωτο της νέας κυβέρνησης της Φινλανδίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 18 υπουργούς της Σάνα Μαρίν, μόνο οι 8 είναι άνδρες! Το ποσοστό της εκπροσώπησης των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο είναι ιδιαίτερα υψηλό ακόμη και για τη Φινλανδία, μια χώρα που εξέλεξε την πρώτη γυναίκα στη Βουλή το 1907, σημειώνει το BBC.

Η Σάνα Μαρίν αναλαμβάνει την εξουσία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη Φινλανδία, εξαιτίας των απεργιών που ανάγκασαν σε παραίτηση τον προκάτοχό της, αλλά και της ανόδου του εθνικισμού. Η νέα πρωθυπουργός πάντως θα πέσει γρήγορα στα… βαθιά. Την Πέμπτη θα πάει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες.


Πηγή: iefimerida.gr