Αλμυρή τάρτα με τραγανή βάση από πατάτα

  • Κυριακή, 8 Δεκέμβριος 2019 12:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Μια αλμυρή τάρτα διαφορετική από όσες συνταγές έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα.


Είναι πιο ελαφριά, αφού δεν έχει βούτυρο στη ζύμη του, έχει έξτρα γεύση από την τριμμένη πατάτα και μπορεί να γίνει γρήγορα και εύκολα. Το μυστικό της κρύβεται στην ιδιαίτερη βάση που βασικό υλικό έχει την πατάτα και το κρεμμύδι.

Όσο για την γέμιση, εκεί μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε. Μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος με γάλα, αλλά και το μπέικον με γαλοπούλα ή κάποιο άλλο πιο άπαχο αλλαντικό. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε φουντίτσες μπρόκολο και ελαφρύ τυρί κρέμα για έξτρα γεύση με λιγότερα λιπαρά.
Υλικά για μια τάρτα 20 εκατοστών περίπου
Για τη βάση από πατάτα: 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι
3/4 του φλιτζανιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
Για τη γέμιση: 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
4-5 φέτες μπέικον
1 μέτριο πράσο (το λευκό μέρος κυρίως)
2-3 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια
2 αυγά
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη και αφήνουμε σε σουρωτήρι, αφού το αλατίσουμε, για 10 λεπτά να στραγγίξει. Τρίβουμε και την πατάτα και στύβουμε καλά ανάμεσα στα χέρια μας να φύγουν τα πολλά νερά. Στύβουμε και το κρεμμύδι.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ κρεμμύδι, ρίγανη και αλεύρι και στη συνέχεια προσθέτουμε την πατάτα. Ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα. Απλώνουμε το μείγμα της πατάτας καλά να πάει παντού σε ίσο πάχος, αλλά να καλύψει και τα τοιχώματα.
Ψήνουμε την τάρτα σκέτη στους 180 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αφήνουμε για άλλα 10’ λεπτά να τραγανίσει
Για τη γέμιση, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο και το μπέικον. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι φρυγανίζουμε ελαφρώς το μπέικον. Αφαιρούμε το μπέικον και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο να μαλακώσουν. Αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν ελαφρά
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τέλος ρίχνουμε το μπέικον, το πράσο και το κρεμμύδι και αλατοπιπερώνουμε.
Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο, προσθέτουμε τη γέμιση και επιστρέφουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά ώστε να στερεοποιηθεί η γέμισή και να πάρει χρώμα.
Πηγή: iefimerida.gr