Ποιες τροφές μπορείς να φας ακόμη και αν έχουν αρχίσει να μουχλιάζουν;

Στη λογική της μείωσης της σπατάλης τροφίμων και του περιορισμού των περιττών εξόδων, ξεχωρίζουμε ποια τρόφιμα είναι ασφαλή προς κατανάλωση ακόμη και αν έχουν αρχίσει να μουχλιάζουν.

Μπορεί γενικά να αποφεύγουμε τα μουχλιασμένα φαγητά, ωστόσο κάποια από αυτά μπορούν να καταναλωθούν αν απλά αφαιρέσουμε το κομμάτι που έχει εμφανίσει μούχλα. Άλλα πάλι, καλό θα είναι να πεταχτούν για να μην θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Αναρωτιέστε σε ποια μουχλιασμένα φαγητά λέμε ναι και σε ποια όχι; Δείτε παρακάτω τη λίστα που δημοσίευσε ο Independent.

Τα τρόφιμα που μπορείς να φας ακόμη και αν έχουν μουχλιάσει:

Αλλαντικά
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, είναι απολύτως φυσιολογικό τα τρόφιμα που φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, όπως το σκληρό σαλάμι και το χοιρομέρι που έχει υποστεί ξήρανση να εμφανίσουν κάποιες φορές μούχλα στην επιφάνεια τους. Μπορείς απλά να αφαιρέσεις τη μούχλα από την επιφάνεια του αλλαντικού και να καταναλώσεις το υπόλοιπο.

Σκληρά τυριά
Όταν σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα, αναπτύσσουν μούχλα στην επιφάνεια τους είναι απίθανο οι μύκητες να διεισδύσουν βαθιά κάτω από την επιφάνεια του τυριού, εξηγεί το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Όταν καταναλώνεις σκληρό τυρί που έχει μουχλιάσει, θα πρέπει να κόβεις και να αφαιρείς τουλάχιστον 2,5εκ. τυρί γύρω από το σημείο που έχει μουχλιάσει, φροντίζοντας το μαχαίρι που χρησιμοποιείς να μην έρχεται σε επαφή με τη μούχλα. Αφού αφαιρεθεί το μουχλιασμένο κομμάτι, τυλίγεις το υπόλοιπο τυρί με πλαστική μεμβράνη και το αποθηκεύεις κανονικά στο ψυγείο. Η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης των τυριών είναι μεταξύ 1-7οC, στα χαμηλά συρτάρια του ψυγείου.

Μπλε τυριά
Τυριά όπως το ροκφόρ, η γκοργκοντζόλα και το stilton είναι μπολιασμένα με μπλε μούχλα και αυτή είναι που τους δίνει και τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά τους. Και μιας και η μούχλα εισάγεται σε αυτά κατά την παραγωγή τους, είναι απολύτως ασφαλή προς κατανάλωση.

Σκληρά φρούτα και λαχανικά
Αν και δεν συνιστάται να καταναλώνουμε τα μαλακά φρούτα και λαχανικά όταν αυτά έχουν αρχίσει να μουχλιάζουν, φαίνεται ότι το ίδιο δεν ισχύει και για τα σκληρά, όπως τα καρότα, οι πιπεριές και το λάχανο. Αν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σκληρά, όπως η κολοκύθα, και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό, τότε είναι ασφαλές να καταναλωθούν μόλις αφαιρεθεί το κομμάτι εκείνο που έχει πιάσει μούχλα συν ένα εκατοστό ακόμη γύρω από το μουχλιασμένο μέρος.

Σημειώνεται ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν ωριμάσει πάρα πολύ -για παράδειγμα τα ρυτιδωμένα μήλα και καρότα, οι καφέ μπανάνες και οι υπερβολικά μαλακές φράουλες (που λιώνουν στα χέρια)- ακόμη και αν δεν είναι πολύ θελκτικά για να καταναλωθούν ως έχουν, μπορούν άνετα να προστεθούν σε γλυκά, smoothies και σε φαγητά.

Τα τρόφιμα που θα πρέπει να προσέχεις:
Κρέας από κονσέρβα ή μαγειρεμένο κρέας που έχει περισσέψει
Τα φαγητά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα αλλαντικά σε κονσέρβα ή το μαγειρεμένο κρέας που έχει περισσέψει, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα αν καταναλωθούν αφού έχουν αρχίσει να μουχλιάζουν, καθώς μπορεί να έχουν μολυνθεί και κάτω από τη μουχλιασμένη επιφάνεια.

Μαγειρεμένοι σπόροι ή ζυμαρικά
Μπορεί οι σπόροι, όπως η κινόα αλλά και τα ζυμαρικά να μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και την επόμενη μέρα που έχουν μαγειρευτεί, δεν ισχύει όμως το ίδιο αν έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν μούχλα. Όπως και με το μαγειρεμένο κρέας που αναφέραμε πριν, έτσι και με αυτή την κατηγορία φαγητών, η μούχλα μπορεί να έχει εισχωρήσει βαθύτερα στο φαγητό, θέτοντας σε κίνδυνο όποιον το καταναλώσει.