Τι να προσέχετε με τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Σε κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, πολύχρωμα ή μη, τρεμάμενα ή σταθερά καταφέρνουν και κλέβουν τις εντυπώσεις.

Ωστόσο, πέραν της αισθητικής τους ελλοχεύουν και κινδύνους για τους καταναλωτές, οι οποίοι τόσο κατά την επιλογή, όσο και κατά την χρησιμοποίησή τους αγνοούν βασικές αρχές, όπως λέει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων. «Το ρεύμα δεν προειδοποιεί, δεν είναι ορατό και δεν οσφρίζεται», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Θεόδωρος Αγγουράκης ο οποίος παρουσιάζει έναν συνοπτικό οδηγό σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν λαμπάκια την περίοδο των Χριστουγέννων.

powered by Rubicon Project

Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια: Προσοχή στο σήμα καταλληλότητας
Οπως αναφέρει αρχικά ο κ. Αγγουράκης «η πρώτη κίνηση ενός καταναλωτή κατά την αγορά χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων θα πρέπει να είναι ο εντοπισμός του σήματος καταλληλότητας (CE) πάνω στην συσκευασία του προϊόντος». Ουσιαστικά το συγκεκριμένο σήμα (γαλλ. Communauté Europèenne=Ευρωπαϊκή Συμμόρφωση) αποτελεί το «διαβατήριο» που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων μέσα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
«Τα λαμπάκια με το σήμα καταλληλότητας προσθέτουν αυτόματα εγγύηση και αξιοπιστία στο προϊόν, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και προϊόντα που ενώ φέρουν το σήμα καταλληλότητας δεν προκαλούν προβλήματα. Ωστόσο εκεί μιλάμε κυρίως για μαζικές παραγωγές που έχουν πολύ χαμηλό κοστολόγιο. Σε κάθε περίπτωση τα λαμπάκια είναι μια πολύ λεπτή ευαίσθητη κατασκευή που απαιτεί και την απαραίτητη προσοχή», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Η προσθέτει πως μείζονος σημασίας είναι και ο διαχωρισμός σε λαμπάκια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Οπως επισημαίνει «οι χριστουγεννιάτικοι λαμπτήρες πρέπει να έχουν βαθμό στεγανότητας πάνω από IP64 προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικό χώρο, σε αντίθεση με τα λαμπάκια εσωτερικού χώρου όπου η στεγανότητα κυμαίνεται σε χαμηλότερες μονάδες, IP54». Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν οι καταναλωτές αγνοούν αυτή τη βασική αρχή τότε εγκυμονούν αρκετοί κίνδυνοι, ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή (πχ. ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά).

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει ο κ. Αγγουράκης, «θα πρέπει τα λαμπάκια, εσωτερικού & εξωτερικού χώρου να τίθενται εκτός λειτουργίας όταν δεν υπάρχει ανθρώπινη εποπτεία. Τα καλώδια αποτελούνται από μια ύλη η οποία όταν υπάρχει βλάβη βγάζει μια χαρακτηριστική οσμή που κατά κάποιο τρόπο μας προειδοποιεί και μας αναγκάζει να ψαχτούμε. Εαν πάλι απουσιάζουμε ή ξεχνάμε τα λαμπάκια στην πρίζα, τότε απαραίτητη είναι η χρήση ενός χρονοδιακόπτη. Η τιμή του δεν είναι απαγορευτική για ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση και παρέχει αυτόματα την προστασία που χρειαζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να δώσουμε λίγα χρήματα παραπάνω για να είμαστε σίγουροι για το τι βάζουμε σπίτι μας, ενώ απαραίτητη είναι και μια ερώτηση σε αδειούχο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη».

Προσοχή θα πρέπει να δίνεται ωστόσο και στα επεκτεινόμενα λαμπάκια εξωτερικού χώρου, όπου αρκετοί καταναλωτές ενώνουν περισσότερες από πέντε συστάδες που είναι το επιτρεπόμενο όριο. «Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να προκληθεί βλάβη αφού οι καλωδιώσεις βρίσκονται σε πολύ μικρή διατομή», λέει στο iefimerida.gr ο κ. Αγγουράκης προσθέτοντας ότι «η χρησιμοποίηση νάιλον, χαρτοταινιών κλπ για την κάλυψη των συνδεσμολογιών είναι απαγορευτική. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ειδική μονωτική ταινία (M3)».

Τι λαμπάκια πρέπει να επιλέγουμε -Τα πλεονεκτήματα των LED
Οπως λέει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Η σημαντικό είναι επίσης τα λαμπάκια να αγοράζονται από επιλεγμένα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρολογικό υλικό. «Πρέπει να αποφεύγονται οι αγορές από πολυκαταστήματα ή από πλανόδιους, όπου δεν δύναται να παρέχουν εγγύηση ότι το προϊόν είναι ποιοτικό». Προτιμότερο, σύμφωνα με τον ίδιο είναι να επιλέγονται πλέον λαμπτήρες LED και όχι πυρακτώσεως. «Τα LED έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, άρα και εγγύηση και έχουν μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τους πυρακτώσεως. Ναι μεν είναι ακριβότερα, ωστόσο τα οφέλη σε βάθος χρόνου είναι πολλά περισσότερα. Ωστόσο δεν είναι απλησίαστα για ένα μέσο νοικοκυριό», σημειώνει ο κ. Αγγουράκης. Το ίδιο ισχύει και για τους ξεπερασμένους, ευαίσθητους σωλήνες που μοιάζουν με διαφανή λάστιχο, αφού οι καταναλωτές πλέον στρέφονται στη νέα γενιά με λυχνίες LED, γνωστές και ως λεγόμενες «λεντοτενίες».

«Να ενημερωθεί ο κόσμος»
Κλείνοντας, ο κ. Αγγουράκης τονίζει τη μέγιστη σημασία που έχει η ενημέρωση των καταναλωτών καλώντας το κοινό να συμμετάσχει στην έκθεση της ELEC.TEC 2020 που θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 24 Φεβρουαρίου στο MEC Παιανίας, ταυτόχρονα με το 1ο Πανελλαδικό φόρουμ της Π.Ο.Σ.Ε.Η στο οποίο θα συμμετάσχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Την τελευταία ημέρα μάλιστα θα υπάρξει ημερίδα προκειμένου να πληροφορήσουμε το καταναλωτικό κοινό -κυρίως τα παιδιά- σχετικά με τους τρόπους προστασίας από το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην καθημερινότητα, αλλά μπορεί να προκαλέσει ζημιές στην περιουσία μας, αλλά και θανατηφόρα ατυχήματα. Πριν μερικά χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη θέση στην ΕΕ με τους θανάτους από ηλεκτροπληξία», καταλήγει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Πηγή: iefimerida.gr