Πέντε μεγάλες αλήθειες για τις μακροχρόνιες σχέσεις

Ζευγάρια που αντέχουν στον χρόνο; Όνειρο ζωής ή μία κατάσταση ψυχαναγκαστική με προβλήματα που καταχωνιάζονται επιμελώς κάτω από το χαλί στο όνομα μιας κανονικότητας την οποία επιβάλλει η ίδια η συνύπαρξη; Όπως κι αν ορίζει γενικά ή ειδικά ο καθένας από εμάς μια μακροχρόνια σχέση, πάνω απ όλα καθοριστικές για το πώς αισθάνεται ο καθένας γι’ αυτό που λέμε “συντροφικότητα”. Το νόμισμα της μεγάλης σε διάρκεια σχέσης έχει δύο όψεις, όπως σχεδόν τα πάντα. Ας πούμε μερικές αλήθειες που βολεύουν και ξεβολεύουν γύρω από το σχεσικό φαινόμενο που στοχεύει στο “για πάντα”:

Μια μακροχρόνια σχέση μπορεί να έχει βαρετές στιγμές
Στιγμές, ώρες, ακόμα και μέρες,που δεν θες να βλέπεις τον/την σύντροφό σου ούτε ζωγραφιστό/ή, όπως γίνεται άλλωστε κατά καιρούς με τους περισσότερους ανθρώπους που έχεις κοντά σου. Τι θέλω να πω με αυτό; Το να βαριέσαι πού και πού στη σχέση σου δεν είναι λόγος να χωρίσεις. Αν το αίσθημα αυτό γίνει μόνιμο, τότε ναι, υπάρχει θέμα. Αλλά το να παίρνετε τον χρόνο και τον χώρο σας σε μία ψύχραιμη απόσταση κι όχι ως απόρριψη όταν το “μαζί” δεν βιώνεται τόσο ειδυλλιακά, ίσως αποτελεί το μυστικό για να παραμείνετε μαζί.

Η επιθυμία για σεξ φθίνει
Το “συμβαίνει πάντα” είναι απόλυτο. Ας πούμε ότι μπορεί να συμβεί, ότι είναι αναμενόμενο. Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες ο έρωτας ως χημική διεργασία στο μυαλό κρατάει μάξιμουμ 2 χρόνια, κάτι που προφανώς έχει αντίκτυπο στη συχνότητα που κάνει σεξ ένα ζευγάρι. Το ζήτημα είναι κυρίως η ποιότητα στον έρωτα. Και η επικοινωνία. Το πάθος μπορεί να διατηρηθεί ζωντανό, αρκεί να είναι μέλημα για το ζευγάρι.

Πειρασμοί υπάρχουν για όλους
Το να είσαι σε μία σχέση και δη μακροχρόνια δεν αρκεί από μόνο του ώστε να μη νιώσεις έλξη για άλλα άτομα. Βασικά, αυτό θα συμβεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κάποια στιγμή. Η σχέση δεν πρέπει να νεκρώνει το συναίσθημα, αν όμως αυτή δεν αρκεί ώστε να μην προχωρήσεις έμπρακτα στην απιστία, τότε γιατί να υπάρχει; Η μονογαμία είναι το “τίμημα” εδώ και κανείς δεν είπε ποτέ πως είναι μία συνθήκη που λειτουργεί απαραίτητα για όλους ανεξαιρέτως. Φρόντισε να είσαι ειλικρινής πρώτα με τον εαυτό σου και μετά με τον σύντροφό σου. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα, ζύγισέ τα λοιπόν.

Δεν θα ταιριάξετε ποτέ στα πάντα
Και δεν υπάρχει λόγος. Το ζήτημα είναι να σέβεστε ο ένας την διαφορετικότητα του άλλου και αυτά που σας χωρίζουν να μην τα βιώνετε σαν χάσμα ή σαν πίεση. Δεν είναι απαραίτητο να σας αρέσουν τα ίδια πράγματα σε όλους τους τομείς, ούτε και να κάνετε τα πάντα μαζί. Ο προσωπικός χώρος έχει περισσότερη σημασία απ’ όσο νομίζουν μερικοί, ειδικά σε μία μακροχρόνια σχέση.

Πρέπει να υπάρχει ένας κοινός σκοπός
Η ταύτιση στον τρόπο που βλέπουν τη ζωή και το πώς σκοπεύουν να την περάσουν σαν οντότητες είναι αρκετά απαραίτητη ώστε να παραμείνουν μαζί 2 άνθρωποι για μεγάλο διάστημα. Αν ο ένας πάντα θέλει “βουνό” κι ο άλλος πάντα “θάλασσα” κάποια στιγμή αυτή η αντίθεση θα κουράσει και θα φέρει τη ρήξη. Ο έρωτας αποτελεί βασική προϋπόθεση για να στεριώσει μια μακροχρόνια σχέση, αλλά όχι τη μοναδική. Θέλει κοινό πλάνο το “για πάντα”, όσο κι αν κρατάει στην πραγματικότητα.

ladylike.gr