Γενική καθαριότητα στην κουζίνα - Οι βασικές κινήσεις που κάνουμε

  • Κυριακή, 17 Νοέμβριος 2019 12:11
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Όταν έρχεται η ώρα της «γενικής» το πρώτο που σκέφτεστε είναι μάλλον το πώς θα προλάβετε να κάνετε τα πάντα και από που να ξεκινήσετε. Για να μην ξαναβρεθείτε σε αυτή τη θέση και να χρειάζεται να κάνετε απλά ένα φρεσκάρισμα στην κουζίνα σας κάθε φορά, σάς έχουμε μερικά απλά tips που θα σάς λύσουν τα χέρια.

Η ηλεκτρική κουζίνα
Είτε έχετε ηλεκτρική είτε επαγωγική είτε εστία γκαζιού ένας είναι ο χρυσός κανόνας για να μην ταλαιπωρηθείτε στο καθάρισμά τους. Κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από το μαγείρεμα, φροντίζετε με ένα σφουγγαράκι ή μαλακό βρεγμένο πανί με μικροΐνες να κάνετε ένα καλό πέρασμα. Η κεραμική εστία χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα οπότε όταν τη «φρεσκάρετε» μην χρησιμοποιείτε σύρμα ή τη σκληρή πλευρά από το σφουγγάρι. Θα γρατζουνιστεί. Για να καθαρίσετε τυχόν υπολείμματα φαγητού, όταν η εστία κρυώσει, ψεκάστε με λίγο λευκό ξίδι, πασπαλίστε και λίγη μπέικιν σόδα, αφήστε για 10-15 λεπτά και σκουπίστε με ένα μαλακό πανί που έχετε βυθίσει σε ζεστό νερό και έχετε στύψει καλά.

Ο φούρνος
Είναι από τα σημεία στην κουζίνα που θέλουν ίσως το περισσότερο καθάρισμα. Προτείνουμε να προτιμήσετε φυσικά και όχι χημικά καθαριστικά για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά και υγείας. Αφού αφαιρέσετε οτιδήποτε υπάρχει στο φούρνο σας (σκεύη, ταψάκια, σχάρες), φτιάξτε μια πάστα καθαρίσματος με ½ φλιτζάνι μπέικιν σόδα και μερικές κουταλιές της σούπας νερό (8-10 περίπου, θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι πηχτό). Απλώστε την πάστα στην επιφάνεια του φούρνου φορώντας γάντια και αφήστε το μίγμα να δράσει για 10-12 ώρες. Στο μεταξύ καθαρίστε και τις σχάρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο μίγμα και να τις τρίψετε με συρματάκι . Θα λάμψουν! Μετά την πολύωρη αναμονή, καθαρίστε το φούρνο με ένα μαλακό πανί που έχετε πρώτα βυθίσει σε ζεστό νερό και έχετε στύψει καλά. Ψεκάζετε με λευκό κατά προτίμηση ξίδι και κάντε μερικά ακόμα περάσματα.

Το φίλτρο του απορροφητήρα
Καθαρίσατε την εστία και το φούρνο. Σειρά έχει ο απορροφητήρας. Το φίλτρο του απορροφητήρα είναι από τα σημεία που συχνά αμελούμε να αντικαταστήσουμε με αποτέλεσμα να το θυμόμαστε πια όταν οι μυρωδιές στο μαγείρεμα (ειδικά από ψάρια και θαλασσινά) αναβλύζουν στο σπίτι. Ένα ωραίο φρεσκάρισμα και τακτική ανανέωση του φίλτρου θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του απορροφητήρα σας αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο φούρνος μικροκυμάτων
Όσοι έχετε στην κουζίνα σας φουρνάκι μικροκυμάτων προφανώς και δεν αποτελεί για εσάς διακοσμητικό στοιχείο. Το καθάρισμά του δεν είναι απαιτητικό ωστόσο, θέλει και αυτό το φρεσκάρισμά του. Βγάζετε το γυάλινο πιάτο, το πλένετε και στο στεγνώνετε καλά όπως τα απλά πιάτα. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε ζεστό νερό με λευκό ξίδι και καθαρίζετε προσεκτικά το εσωτερικό με μαλακό πανάκι που έχετε βυθίσει στο μίγμα σας και έχετε στύψει καλά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μετά από κάθε χρήση του φούρνου.

Τα ράφια
Ο τακτικός έλεγχος και καθάρισμα στα ράφια των ντουλαπιών της κουζίνας είναι πολύ βασικός. Ελέγχετε σε εβδομαδιαία βάση τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων που έχετε στα ντουλάπια σας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες για να αποφύγετε την αλλοίωσή τους. Σάς συμβουλεύουμε να προμηθεύεστε μόνον ότι χρειάζεστε αποφεύγοντας να αγοράζετε ποσότητες, ειδικά μπαχαρικών. Μαζί με τον εβδομαδιαίο έλεγχο, κάνετε και ένα γρήγορο καθάρισμα με ένα πανάκι με μικροΐνες. Αντίστοιχα κάνετε και ένα εβδομαδιαίο φρεσκάρισμα στους αποθηκευτικούς χώρους κάτω από το νιπτήρα.

Το ψυγείο
Το ψυγείο είναι από τις συσκευές της κουζίνας που δεν «ησυχάζουν» ποτέ. Αυτό λοιπόν συνεπάγεται ότι χρειάζονται τακτικό και σωστό καθάρισμα. Αυτό φυσικά δεν είναι απαραίτητα κάτι που θα σάς δυσκολέψει και επίσης, μπορείτε να το κάνετε αποτελεσματικά χωρίς να χρησιμοποιήσετε χημικά. Για παράδειγμα, αν έχετε ψυγείο με μεταλλική εξωτερική επιφάνεια, μπορείτε να καθαρίσετε τις δαχτυλιές πολύ εύκολα χρησιμοποιώντας ξίδι, νερό και baby oil. Σε ένα δοχείο ρίχνετε νερό και ξίδι σε αναλογία 2:1 και βυθίζετε στο μίγμα ένα πανί μικροϊνών. Καθαρίζετε με αυτό το ψυγείο εξωτερικά και το στεγνώνετε. Στη συνέχεια το περνάτε με ένα άλλο πανάκι μικροϊνών στο οποίο έχετε ρίξει μερικές σταγόνες baby oil. Ακολουθήστε τη διαδικασία δύο φορές την εβδομάδα και το ψυγείο σας θα λάμπει πάντα σαν καινούριο. Όσο για το εσωτερικό του, ένα γενικό καθάρισμα με μίγμα από νερό, ξύδι και 1 κουταλιά του γλυκού baking soda μία φορά την εβδομάδα κρίνεται απαραίτητο. Και εδώ, τα πανάκια μικροϊνών κάνουν θαύματα. Ιδανικά βρέχετε ένα πανάκι με νερό και λίγο λεμόνι και κάνετε ένα καθημερινό πέρασμα στα ράφια του ψυγείου για να διατηρούνται καθαρά.

olivemagazine