Κρίση πανικού ή καρδιά; Πώς ξεχωρίζουν – Τι να κάνετε

  • Παρασκευή, 15 Νοέμβριος 2019 14:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία


Μια κρίση πανικού συνήθως διαρκεί από 5 έως 20 λεπτά, και παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε σαν να έχετε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, δεν είναι επικίνδυνη και δεν προκαλεί σωματικές βλάβες. Είναι πολύ σπάνιο να χρειαστεί να εισαχθείτε σε νοσοκομείο, αν έχετε μια κρίση πανικού.

Η κρίση πανικού μπορεί να είναι μια έντονη και δύσκολη εμπειρία για το άτομο. Όταν συμβαίνουν κρίσεις πανικού, ίσως να νομίζετε ότι χάνετε τον έλεγχο, ότι παθαίνετε μια καρδιακή προσβολή ή ακόμα και ότι πεθαίνετε.

Αν κάποιος γνωστός σας παθαίνει μια κρίση πανικού, αυτός ή αυτή μπορεί να βιώσει υπερβολικό άγχος και να μην μπορεί να σκεφτεί καθαρά.

Μια κρίση πανικού και ένα καρδιακό επεισόδιο έχουν παρόμοια συμπτώματα:

δύσπνοια
ταχυπαλμία
πόνος στο στήθος
ζάλη
ίλιγγος
μούδιασμα των χεριών και των ποδιών
εφίδρωση
λιποθυμία και
τρέμουλο

Μερικοί άνθρωποι περιγράφουν την εμπειρία αυτή σαν “να χάνουν τον έλεγχο” ή σαν “να πρόκειται να πεθάνουν”.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για το Άγχος και την Κατάθλιψη (Anxiety and Depression Association of America – ADAA), αν κάποιος που έχει υποστεί στο παρελθόν καρδιακή προσβολή και έχει, επίσης, κρίσεις πανικού, δεν παίρνουμε ρίσκο και τον μεταφέρουμε άμεσα στο νοσοκομείο.

Είτε προκύψει ότι πρόκειται για μια ακόμα κρίση πανικού ή όχι, το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζει αυτά τα συμπτώματα πάντα ως πιθανή καρδιακή προσβολή.

Εκείνοι που δεν έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, αλλά έχουν διαγνωστεί με διαταραχή πανικού και φοβούνται μια πιθανή καρδιακή προσβολή, θα πρέπει να κάνουν τακτικά λεπτομερή φυσική αξιολόγηση για να καθορίσουν την υγεία της καρδιάς τους. Αν δεν διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής, τότε θα πρέπει να εστιάσουν στην ψυχολογική θεραπεία: Θα πρέπει να μην αγχώνονται υπερβολικά τη στιγμή μιας κρίσης πανικού και να βγάλουν από το μυαλό τους την σκέψη ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή.

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με τακτικές κρίσεις πανικού ή διαταραχή πανικού και είναι κάτω των 50 ετών, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου ή εμφράγματος. Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης δεν είναι οριστικά και δεν έχουν καθοριστεί οι λόγοι για την αύξηση των καρδιακών παθήσεων και εμφραγμάτων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περισσότερες έρευνες είναι απαραίτητες για να διαπιστωθεί αν η διαταραχή πανικού είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου.

Κρίση πανικού: Βασικά συμπτώματα

οξύς πόνος στο κέντρο του στήθους
έρχεται ξαφνικά, συνήθως λόγω αύξησης του στρες
ο πόνος μειώνεται όσο περνάει η ώρα
υποχωρεί μέσα σε 20-30 λεπτά
αυξημένος καρδιακός ρυθμός
δυσκολία στην αναπνοή
εφίδρωση
τρέμουλο
αίσθημα ότι "σας τρώνε τα χέρια σας"

Καρδιακό επεισόδιο: Βασικά συμπτώματα

"πιεστικός"πόνος και σύσφιξη στο στήθος
έρχεται ξαφνικά, συνήθως μετά από σωματική άσκηση/καταπόνηση
πόνος που "αντανακλά" σε χέρι, σαγόνι και ωμοπλάτη
ο πόνος αυξάνεται όσο περνάει η ώρα
διαρκούν περισσότερο
δυσκολία στην αναπνοή
εφίδρωση
ναυτία και έμετος

Πηγές: http://www.adaa.org, https://www.medicalnewstoday.com