Κρήτη με κλίμα υποτροπικής περιοχής. Του Γιώργου Παπακωνσταντή

  • Παρασκευή, 8 Νοέμβριος 2019 22:27
  • Συντακτική Ομάδα
  • Editorial

Σήμερα λοιπόν μας χτύπησε η πρώτη χειμωνιάτικη μπόρα. Περίπου μια ώρα διάρκεια, μας προέκυψε από νοτιοδυτικά και συνοδέυτηκε από κάποια μπουμπουνητά. Την ίδια ώρα οι ηλεκτρονικές σελίδες πρόβλεψης καιρού, έδειχναν για την πόλη μας το Ρέθυμνο "καθαρός". Η μπόρα ενέσκυψε απότομα, ήταν δυνατή τόσο ώστε να αναβληθεί η καθιερωμένη παρέλαση για την επέτειο της θυσίας του Αρκαδίου. Αμέσως μετά, σε λιγότερο από μια ώρα, ένας δυνατό ήλιος φανερώθηκε, που έμοιαζε περισσότερο ανοιξιάτικος.  Τραπεζάκια έξω πάλι, θερμοκρασία γύρω στους 24-25, θερμοκρασία θάλασσας 23-24.

Νοέμβρης  και ακόμη να χειμωνιάσει ο καιρός.

Όλο αυτό το σκηνικό θυμίζει κλίμα τροπικών περιοχών, ή έστω υποτροπικών. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Επηρεάζει τα πάντα. Από την εμφάνιση νεών ειδών στις Ελληνικές θάλασσες, όπως λαγόψαρα και λεονταρόψαρα, μέχρι τις αγροτικές καλιέργειες, όπως  την ελαιοπαραγωγή, αφού αυξάνει κατακόρυφα τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του δάκου, Επηρεάζει τον τρόπο που εκδηλώνεται το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Επηρεάζει ακόμη επί το θετικότερο ίσως, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου...

Όμως το απροσδόκητο του καιρού, οι δυσκολίες πρόβλεψης της εξέλιξης του κλίματος, οι απότομες εξάρσεις και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, πρέπει να μας κάνουν να ανησυχούμε. Ακόμη και σίφωνες στη θάλασσα και στη στεριά, με καταστροφές σε καλιέργειες και θερμοκήπια είχαμε, για να μη μιλήσουμε για τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Φεβρουαρίου και τις καταστροφές στις υποδομές ή και τους κινδύνους για ανθρώπινες απώλειες...

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Με αγνωστη εξέλιξη ως προς τις λεπτομέρειες της, αλλά με σίγουρους κινδύνους και αλλαγές σε πολλά επίπεδα. Ένα μακρύτερο καλοκαίρι μπορεί να ακούγεται καλό, αλλά η μείωση των βροχών, η αύξηση των θερμοκρασιών και η συχνότερη έξαρση καιρικών φαινομένων τροπικού χαρακτήρα, αλλάζουν τη ζωή μας.

Φυσικά πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα. Να προετοιμαστούμε ως κοινωνία και κράτος και να είμαστε ευαισθητοποιημένοι για ότιδήποτε έρχεται. Το κακό είναι ότι μόνο σε γενικές γραμμές μπορούμε να προβλέψουμε τι έρχεται... Ας ελπίσουμε επιστήμονες και κρατικοί φορείς να είναι σε εγρήγορση!