5+1 Τρόποι να Καθαρίσεις τα σώματα του Καλοριφέρ!

  • Παρασκευή, 8 Νοέμβριος 2019 09:46
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Το καλοριφέρ είναι το μοναδικό έπιπλο στο σπίτι που καθαρίζεται δύσκολα. Πολλές φορές μάλιστα ξεχνάμε να το καθαρίζουμε για πολύ καιρό, πιστεύοντας πως δεν χρειάζεται. Η αλήθεια είναι πως μπορεί οπτικά το καλοριφέρ σου να φαίνεται καθαρό. Αν το κοιτάξεις λίγο πιο προσεκτικά όμως θα διαπιστώσεις πως το εσωτερικό του κρύβει αρκετή σκόνη. Η σκόνη που σωρεύει μέσα στο καλοριφέρ μπορεί να δημιουργεί πολλά προβλήματα. Όσο περισσότερη είναι η σκόνη που υπάρχει μέσα στο καλοριφέρ σου, τόσο χειρότερα αποδίδει το καλοριφέρ σου.

Μια καλή προσπάθεια να καθαρίσεις τα καλοριφέρ του σπιτιού σου μπορεί να σε βοηθήσει να γλιτώσεις λίγα έξοδα για θέρμανση. Θα βελτιώσει την απόδοση των σωμάτων καλοριφέρ και ο χώρος σου θα ζεσταίνεται καλύτερα. Βέβαια, γνωρίζουμε πως το καθάρισμα του καλοριφέρ δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ειδικά αν δεν το έχεις ξανακάνει. Συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο και θα δώσουμε τη λύση στο ερώτημά “πώς να καθαρίσω το καλοριφέρ” μια για πάντα.

Πώς να καθαρίσω το καλοριφέρ;
1. Πανί και σφουγγάρι
Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να να καθαρίσεις το εξωτερικό κομμάτι των καλοριφέρ είναι να χρησιμοποιήσεις πανί και σφουγγάρι. Αρχικά με ένα καθαρό και απαλό πανί προσπάθησε να αφαιρέσεις την περισσότερη σκόνη. Έπειτα, χρησιμοποίησε ένα νωπό σφουγγάρι και πέρασε με αυτό όλη την επιφάνεια. Αυτό ήταν! Το καλοριφέρ σου εξωτερικά λάμπει! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την τεχνική συνδυαστικά με τις άλλες για να έχεις ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Για το εσωτερικό του καλοριφέρ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Για να καθαρίσεις το εσωτερικό ενός καλορφιφέρ αρκεί να ξεκουμπώσεις το καπάκι του. Αν το καλοριφέρ σου δεν έχει έχει καπάκι, ή είναι παλιου τύπου (φέτες), η διαδικασία είναι πιο εύκολη, καθώς δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις κάτι συγκεκριμένο.

2. Αέρας με πίεση
Η τεχνική του αέρα με πίεση είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία. Μπορείς να προμηθευτείς spray αέρα και να ψεκάσεις το εσωτερικό του καλοριφέρ σου, σε όλα του τα σημεία. Ο αέρας θα διώξει την σκόνη από τα σημεία που συσσωρεύεται και θα σου χαρίσει ξανά την αρχική του λάμψη. Με αυτό τον τρόπο, θα γλιτώσεις κόπο και χρόνο, ενώ παράλληλα αποτελεί μια οικονομική λύση.

3. Ηλεκτρική Σκούπα
Άλλη μια χρήση της ηλεκτρικής σκούπας που μπορεί να φανεί σωτήρια είναι αυτή του καθαρισμού των καλοριφέρ. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ηλεκτρική σκούπα, τοποθετώντας το βουρτσάκι στο στόμιό της. Ακούμπησε το κοντάρι της ηλεκτρικής σου σκούπας στο πανω και το κάτω μέρος των εσωτερικών ραβδώσεων του καλοριφέρ. Μπορεί να μην καθαρίσει όλο το εσωτερικό του, καθώς η σκούπα μπορεί να εισχωρήσει, όμως θα έχεις καταφέρει να αφαιρέσεις το μεγαλύτερο κομμάτι της. Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο βέβαια αν διαθέτεις την ειδική λεπτή απόληξη της ηλεκτρικής σκούπας, που μπορεί να σε σώσει σε τέτοιες περιστάσεις.

4. Βούρτσα καλοριφέρ
Μια πολύ καλή λύση που μπορεί να σε γλιτώσει από περιττό κόπο είναι η βούρτσα καθαρισμού καλοριφέρ. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά είδη που καλύπτουν όλες τις ανάγκες για καθαρισμό καλοριφέρ. Απλή βούρτσα καθαρισμού, περιστρεφόμενη βούρτσα καθαρισμού καλοριφέρ κλπ. Η χρήση του είναι πολύ απλή και ιδιαίτερα χρήσιμη για καλοριφέρ με καπάκια. Απλά αφαιρείς το καπάκι και πιέζεις την βούρτσα καθαρισμού προς το εσωτερικό του καλοριφέρ.

5. Χάρακας και πανί
Μια τεχνική που μπορεί να σε σώσει αν το καλοριφέρ σου είναι παλιού στυλ (φέτες) είναι η χρήση χάρακα. Σίγουρα θα σκέφτεσαι: “πώς να καθαρίσω το καλοριφέρ με χάρακα;” Η απάντηση είναι απλή. Πάρε έναν χάρακα που έχεις στο σπίτι σου και τύλιξέ τον με ένα απλό πανί. Χρησιμοποίησε την άκρη του χάρακα για να διεισδύσεις στις μικρές εσοχές που κάνουν οι φέτες του καλοριφέρ μεταξύ τους και απαλλάξου από την σκόνη σε αυτά τα σημεία. Για το υπόλοιπο καλοριφέρ μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τεχνική με το πανί και το σφουγγάρι, με τον τρόπο που σου δείξαμε παραπάνω.

5 Δημιουργικοί Τρόποι να καλύψεις τους σωλήνες στο Σπίτι σου!
6. Ατμοκαθαριστής
Η τελευταία λύση που έχουμε να σου προτείνουμε είναι η χρήση ατμοκαθαριστή. Ο ατμοκαθαριστής χρησιμοποιείται για πολλές δουλειές μέσα στο σπίτι και αποτελεί μια εύκολη επιλογή για να καθαρίζεις. Συνεπώς, αν δεν έχεις θα μπορούσες να προμηθευτείς έναν και να το χρησιμοποιείς καθημερινά και σε άλλες περιπτώσεις. Με τον ατμοκαθαριστή μπορείς να καθαρίσεις το εσωτερικό του καλοριφέρ, εύκολα, γρήγορα και απλά, χωρίς πολλές αλλαγές ή μετακινήσεις.

Tips:
#1. Σου προτείνουμε να καθαρίζεις το καλοριφέρ πριν το ανάψεις για χειμώνα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεις πως η σκόνη του καλοκαιριού έχει εξαφανιστεί και έτσι το σύστημα της θέρμανσής σου θα δουλεύει πιο αποδοτικά.

#2. Μπορείς να καθαρίζεις πιο συχνά τα καλοριφέρ με κάποιον από τους τρόπους που σου μάθαμε. Έτσι, θα αντιμετωπίζεις λιγότερη σκόνη κατά το καθάρισμα και κατά συνέπεια η διαδικασία θα είναι πιο σύντομη και απλή.

iatropedia.gr