Το Καπετανάκειο γυρίζει στο παρελθόν και κάνει τέχνη μαζί με Γάλλους μαθητές

  • Κυριακή, 3 Νοέμβριος 2019 08:50
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

«Το παρελθόν είναι τέχνη» είναι ο τίτλος του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+ KΑ29- 048021, η τρίτη συνάντηση του οποίου έγινε στο Ηράκλειο το χρονικό διάστημα 21 ως 27 Σεπτεμβρίου.

Στο πρόγραμμα λαμβάνουν μέρος το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης και το  Collège  Albert Camus της Γαλλίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή με την τέχνη του παρελθόντος τους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές αλλά και την ευρύτερη κοινότητα, μέσω ομαδοσυνεργατικής εργασίας, βιωματικών δράσεων και επισκέψεων σε χώρους μοναδικής καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Η ομάδα της Γαλλίας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την πόλη του Ηρακλείου μέσα από ένα εκπαιδευτικό  διαδραστικό project, δίνοντας έμφαση στην Ενετική περίοδο.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης  και γνώρισαν δείγματα της Ενετικής περιόδου στο Ηράκλειο. Εκτός από τη μακέτα του Ενετικού Κάστρου και την Ενετική συλλογή του Μουσείου, επισκέφτηκαν την αίθουσα με  τα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Ακολούθησε επίσκεψη στην έκθεση σύγχρονης τεχνολογίας «Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου» στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Μοναδική βιωματική εμπειρία αποτέλεσε η επίσκεψη των μαθητών στο εργαστήρι πηλού στο Θραψανό, η ξενάγηση τους σε παλιές βυζαντινές εκκλησιές του χωριού καθώς και η γνωριμία τους με παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής.

Στο πλαίσιο των εργασιών του προγράμματος οι ομάδες μαθητών της Γαλλίας και της Ελλάδας παρουσίασαν την επιρροή  του Ελληνικού πολιτισμού στον πολιτισμό της Γαλλίας και αντίστροφα, τόσο στη λογοτεχνία όσο και στη μουσική  αλλά και στη ζωγραφική. Έπαιξαν επίσης δημιουργικά διαδραστικά παιχνίδια σχετικά με το θέμα του προγράμματος.  Επόμενος σταθμός τους το αρχαιολογικό μουσείο του Αγίου Νικολάου η έκθεση φωτογραφίας  «New Ruins» και η επίσκεψη τους σε ένα μοναδικό ενετικό μνημείο της Κρήτης: το κάστρο της Σπιναλόγκα.

Με την ίδια δημιουργική πνοή και διάθεση η ομάδα επισκέφτηκε το Οροπέδιο Λασιθίου και ξεναγήθηκε στο Δικταίο Άντρο. Οι Ευρωπαίοι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν μαθαίνοντας το μύθο της Ευρώπης και της γέννησης του Δία. Παράλληλα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου παρακολούθησαν ταινία μικρού μήκους αναφορικά με τη συμβολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στη μετεξέλιξη του νησιού της Σπιναλόγκας, στο πλαίσιο προώθησης της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε., από το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης.

Όλο αυτό το ταξίδι στο παρελθόν και στο     παρόν της τέχνης ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό κρητικό φαγητό και μουσική από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου.

«Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την ένθερμη υποστήριξη τους για την υλοποίηση του προγράμματος: την Περιφερειακή Διεύθυνση και ιδιαίτερα την κ. Βουράκη Εριέττα, υπεύθυνη προώθησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΠΔΕ Κρήτης, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και ιδιαίτερα την κ. Φανή Καμπάνη, την κ. Δάφνη Κρέμα, ξεναγό της Έκθεσης σύγχρονης τεχνολογίας «Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου», την επικεφαλής του Europe Direct κ. Βασιλική Μαδούλκα και τον κ. Νικόλαο Μωραΐτάκη, το Δήμαρχο Αγ. Νικολάου κ. Ζερβό Αντώνιο, και το Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Στεφανάκη Ιωάννη», αναφέρει η  παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος

patris.gr