Ο Έλληνας λογοτέχνης που άλλαξε το επίθετο της Τζένης Καρέζη - Δείτε πώς προέκυψε και το .. όνομα

  • Τρίτη, 29 Οκτώβριος 2019 08:10
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Είναι μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου. Υπήρξε το αντίπαλο δέος της Αλίκης Βουγιουκλάκη και για χάρη τους το κοινό για δεκαετίες είχε χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Ο λόγος, βεβαίως, για την Τζένη Καρέζη.

 

Η ηθοποιός με τα ωραιότερα μάτια του ελληνικού κινηματογράφου και το άπλετο υποκριτικό ταλέντο, που σε αυτό υποκλίθηκαν σπουδαίοι άνθρωποι των Τεχνών. Η Καρέζη λοιπόν είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του παλιού καλού κινηματογράφου και λίγα είναι μάλλον τα πράγματα που δεν γνωρίζουμε για εκείνη.

Για παράδειγμα, είναι γνωστό πως το πραγματικό της όνομα δεν είναι Τζένη Καρέζη, αλλά Ευγενία Καρπούζη. Αυτό, που ίσως να μην γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι πώς προέκυψε το καλλιτεχνικό της όνομα και κυρίως ποιος είναι ο «νονός» της στο επίθετο.

Η Ευγενία Καρπούζη, λοιπόν, ήταν κόρη του Κωνσταντίνου και της Θεώνης. Ο πατέρας της ήταν πολύ αυστηρός και οι σχέσεις τους δεν ήταν ποτέ καλές. Η μικρή Ευγενία πέρασε τα σχολικά της χρόνια πρώτα στη Θεσσαλονίκη ως εσωτερική στην «Ελληνογαλλική σχολή Καλογραιών Καλαμαρί» και κατόπιν στην Αθήνα, στην Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ».

Εκεί, η δασκάλα των γαλλικών τη ρώτησε πώς τη λένε και εκείνη της απάντησε: «Ευγενούλα». Τότε, η δασκάλα τής ανακοίνωσε πως θα την φωνάζει «Ευζενί» στα γαλλικά, που στη συνέχεια έγινε «Τζένη». Αν και ο πατέρας της ποτέ δε σταμάτησε να τη φωνάζει «Ευγενούλα». Αλλά και η ίδια πάντα γιόρταζε την ονομαστική της εορτή, την παραμονή των Χριστουγέννων, με τη μητέρα της Θεώνη να ετοιμάζει με τις υπέροχες σπεσιαλιτέ της το γιορτινό τραπέζι.

Λίγα χρόνια αργότερα και η Τζένη Καρπούζη βρέθηκε να φοιτά στη δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου. Εκεί, δάσκαλοί της ήταν σημαντικοί άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο Άγγελος Τερζάκης. Ο σπουδαίος λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας θεώρησε πως το «Καρπούζη» δεν ταίριαζε με το όλο παρουσιαστικό και στυλ της νεαρής μαθήτριάς του και έτσι το μετέτρεψε σε «Καρέζη», χωρίς να γνωρίζουμε αν στο μυαλό του σήμαινε κάτι.

Η νεαρή Τζένη δέχτηκε την αλλαγή και κάπως έτσι γεννήθηκε η μετέπειτα Ελληνίδα σταρ, Τζένη Καρέζη.

newsbeast