Λαμπερή, χαρούμενη και απίστευτα δημιουργική - Αυτή ήταν η Σοφία Κοκοσαλάκη

  • Τρίτη, 15 Οκτώβριος 2019 10:46
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Η Σοφία Κοκοσαλάκη υπήρξε μια από τους πιο λαμπερούς ανθρώπους της μόδας, που όμως έβαζε πάνω από την δόξα και την πασαρέλα την οικογένειά της.

Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε σοκ και έκπληξη στον χώρο της υψηλής ραπτικής. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει το τραγικό γεγονός, καθώς η Σοφία Κοκοσαλάκη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 47 ετών.

Η Σοφία Κοκοσαλάκη αν και γεννήθηκε στην Αθήνα είχε Κρητική καταγωγή και από τους δύο γονείς της, από τον Κρουσώνα Ηρακλείου και τα Ρούστικα Ρεθύμνου.

Σε παλιότερη συνέντευξή της στο elle.com η Σοφία Κοκοσαλάκη δήλωνε πως θεωρεί επιτομή της ευτυχίας, να περιστοιχίζεται από την οικογένειά της. Όπως έλεγε μάλιστα χαρακτηριστικά, για εκείνην πολυτέλεια ήταν να έχει «ελεύθερο χρόνο».

Το περιοδικό μόδας κάνει μια σύντομη αναδρομή στην πορεία της, από την περίοδο που υπήρξε creative director στην Diesel Black Gold και εκθείαζε την θηλυκή, καλλιτεχνική αύρα των φορεμάτων της, αλλά και τα μυστικιστικά της κοσμήματα, εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία.

Όταν η δημοσιογράφος του Elle.com την κάλεσε να περιγράψει τον εαυτό της με πέντε λέξεις, εκείνη απάντησε: «Χαρούμενη, δυνατή, αστεία, θετική, Ελληνίδα». Η Σοφία Κοκοσαλάκη μπορεί να γνώρισε την επιτυχία στον κόσμο της μόδας, αλλά από όλα της τα υπάρχοντα, θα κρατούσε μόνο τις φωτογραφίες της κόρης της με το πρώτο της φόρεμα.


«Η γέννησή της (κόρης της) με πήγε μπροστά, γιατί με έκανε πιο ευτυχισμένη. Τι θα είχα στα 70 μου χρόνια να κοιτάζω; Φωτογραφίες με συλλογές μόδας;» έλεγε σε παλιότερη συνέντευξή της για τον τρόπο που της άλλαξε τη ζωή η κόρη της. Αυτή ήταν ίσως και ο λόγος που αποτραβήχτηκε κάπως από την πρώτη γραμμή.

 

Η Σοφία Κοκοσαλάκη λάτρευε τη μόδα, υπήρξε όμως επικριτική με τον τρόπο που οι άνθρωποί της αντιμετώπιζαν τα μοντέλα. «Οι άνθρωποι μιλούν για εκείνα σαν να μην είναι καν εκεί: Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό» έλεγε.


Η συμμετοχή της Σοφίας Κοκοσαλάκη στην Ολυμπιάδα του 2004
Το 2004, πριν ακόμη αποχωρήσει από τον οίκο Vionnet, κέρδισε το βραβείο New Generation Designer Award, ενώ σχεδίασε τις στολές για την τελετή έναρξης και λήξης στην Ολυμπιάδα της Αθήνας.

Επίσης, επιμελήθηκε το εντυπωσιακό φόρεμα της Μπιόρκ στην τελετή έναρξης. Καθώς τραγουδούσε το φόρεμα της ξετυλιγόταν σε έκταση 900 τ.μ. καλύπτοντας όλους τους αθλητές.

Η σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη σημείωνε πως παρότι στον χώρο της μόδας, ήθελε πάντα να ενημερώνεται για όσα συμβαίνουν γύρω της. «Δεν μπορώ να ξεκινήσω την ημέρα μου χωρίς να έχω διαβάσει 3 ή 4 εφημερίδες» έλεγε, ενώ ήθελε συνεργάτες και όχι βοηθούς. Στην ίσια συνέντευξη στο Vogue Ιταλίας, σημείωνε: «Δεν μου αρέσει να ζητάω από ανθρώπους κάτι που μπορώ να κάνω και μόνη μου».


Η Σοφία Κοκοσαλάκη είχε αναλάβει να σχεδιάσει και τις στολές των αεροσυνοδών της Aegean Airlines. Τα σχέδια των νέων στολών που παρουσιάστηκαν το 2015, συνδύαζαν την ελληνικότητα που προάγει η Aegean, καθώς και την αγάπη της σχεδιάστριας για την Ελλάδα, που αποτελούσε σημείο αναφοράς για την ίδια σε κάθε της δημιουργία.
Πηγή: iefimerida.gr