Συναισθηματικά όρια: Μήπως ήρθε η ώρα να βάλετε νέα όρια στη ζωή σας;

  • Τρίτη, 8 Οκτώβριος 2019 09:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

 

Συγκεντρώσαμε τα 3 πιο τρανταχτά σημάδια ότι χρειάζεται να βάλετε νέα όρια στη ζωή σας. Δείτε ποια είναι και τι πρέπει να κάνετε για να κερδίσετε μια ζωή γεμάτη αυτοπεποίθηση και ενέργεια!

Όλοι έχουμε «φυσικά» όρια στη ζωή μας. Αυτά μπορεί να είναι διαφόρων ειδών, όπως παραθυρόφυλλα, πόρτες και κλειδαριές… τα οποία μας βοηθάνε να επιτρέπουμε εμείς σε όσους θέλουμε να δουν τη ζωή μας και να μπουν στο σπίτι μας.

Υπάρχουν όμως και τα «συναισθηματικά» όρια, τα οποία δεν είναι και τόσο εύκολο να θέσουμε κάποιες φορές. Αλλά είναι εξίσου σημαντικά για την ψυχική μας ισορροπία…

Έχετε χάσει την ενέργειά σας
Το να είστε ανεξάρτητη είναι υπέροχο. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να ζείτε εντελώς μόνη. Αν δυσκολεύεστε να ζητήσετε βοήθεια από τους γύρω σας για μικρά ή μεγάλα πράγματα, τότε κάποια στιγμή η ενέργειά σας θα χαθεί.

Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Πολλοί δεν θέλουν να δείχνουν τις «τρωτές» πλευρές τους γιατί φοβούνται την εκμετάλλευση. Άλλοι δυσκολεύονται να δεχτούνε κομπλιμέντα ή ένα απλό «ευχαριστώ», γιατί είναι δύσπιστοι. Αν το σκεφτείτε καλύτερα ίσως διαπιστώσετε ότι επιλέγετε να μην εκφράζετε τα αληθινά συναισθήματά σας επειδή φοβάστε την απόρριψη.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το τείχος που έχετε σηκώσει είναι υπερβολικά ψηλό. Αυτοί με τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση άλλωστε γνωρίζουν ότι οι ευαισθησίες κάποιου είναι και τα μεγαλύτερα όπλα του. Μπορείτε να είστε ανεξάρτητη χωρίς να κάνετε τα πάντα μόνη σας!

Τι να κάνετε
Την επόμενη φορά που κάποιος σας προσφέρει κάτι, δεχτείτε το. Όσο σπουδαίο ή ασήμαντο κι αν είναι, στόχος σας είναι να επιτρέπετε στα καλά πράγματα να μπαίνουν στη ζωή σας και να εμπιστεύεστε τους ανθρώπους που νοιάζονται για εσάς.

Βάζετε ως προτεραιότητα τις ανάγκες των άλλων
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των πράξεών σας. Και μπορείτε να ισορροπείτε τις πράξεις σας με τις ανάγκες σας. Αν αφήνετε άλλους να κρατάνε το τιμόνι της ζωής σας, σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε πια ο εαυτός σας, δεν κάνετε πράγματα που σας αρέσουν και ίσως και να αρχίσετε να ενοχλείστε με τους ανθρώπους που αγαπάτε.

Ακόμα κι αν έχετε μια υγιή σχέση, είναι εύκολο να «χαθείτε» μέσα σε αυτή αν δεν βάζετε συναισθηματικά όρια. Συχνά νιώθουμε τύψεις όταν πρόκειται να πούμε «όχι» σε κάποιον. Γι΄αυτό και καταλήγουμε να υποχωρούμε διαρκώς.

Μπορεί να είναι κάτι μικρό, όπως το να αφήνετε τους άλλους να διαλέγουν πάντα το φαγητό σε ένα εστιατόριο, ή να σας νοιάζει τόσο το να περάσουν καλά τα παιδιά σας που ξεχνάτε να περνάτε κι εσείς καλά κάποιες φορές.

Αλλά, αν βάζετε πάντα τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας, τότε είναι σαν να λέτε συνέχεια «όχι» στον ίδιο σας τον εαυτό. Το να ξέρετε πότε να λέτε «ναι» είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ψυχική σας υγεία και δεν πρέπει να το παραβλέπετε. Και μην ξεχνάτε! Οι άνθρωποι που σας αγαπάνε θέλουν να κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε και εσείς.

Τι να κάνετε
Αρχίστε να εκφράζετε τις προτιμήσεις σας. Αν, για παράδειγμα, κάποιος σας ρωτήσει τι θέλετε να παραγγείλετε για φαγητό, πείτε πραγματικά αυτό που σκέφτεστε. Σιγά σιγά θα μάθετε να λέτε «ναι» και «όχι» ζυγίζοντας πραγματικά τις ανάγκες σας χωρίς να συμβιβάζεστε.

Κατακρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας
Όλοι αμφισβητούμε τις ικανότητές μας καμιά φορά. Όταν όμως το να κριτικάρετε τον εαυτό σας γίνεται συνήθεια, τότε σημαίνει ότι πρέπει να βάλετε κάποια συναισθηματικά όρια.

Πρέπει να σκέφτεστε ότι όταν είστε το πρόβλημα, τότε είστε και η λύση. Γι’ αυτό θα πρέπει να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας και όχι να κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας για το κάθε τι.

Τι να κάνετε
«Εκπαιδεύστε» τον εαυτό σας να αναγνωρίζει σε ποιες περιπτώσεις γίνεται επικριτικός και δώστε ιδιαίτερη σημασία όταν συμβαίνει αυτό. Αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους γύρω σας και να σας παίρνει από κάτω, θα πρέπει να σκέφτεστε ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ακολουθεί το δικό του μονοπάτι.

Για παράδειγμα, αν όταν βλέπετε κάποια επιτυχημένη και γοητευτική γυναίκα νιώθετε υποδεέστερη, θα πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας πως το γεγονός ότι έχει κάποια χαρακτηριστικά δεν την κάνει ανώτερη ή κατώτερη από εσάς, αλλά απλά διαφορετική! Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση που μπορεί να σας οδηγήσει να υιοθετήσετε μια νέα στάση ζωής.

Από τη Σοφία Κροκιδά

womaniadol