Ένα μουσικό οδοιπορικό για την ξενιτιά των Ελλήνων στο Ηράκλειο

  • Κυριακή, 6 Οκτώβριος 2019 07:12
  • Συντακτική Ομάδα
  • Εκδηλώσεις

«Αχ, η Ξενιτιά…», η μουσική – θεατρική παράσταση του Καλλιτεχνικού Σχή- ματος «ΩΔΗπόρος», που ενθουσίασε και συγκίνησε το κοινό του Ηρακλείου το καλοκαίρι,  παρουσιάζεται ξανά,στο κινηματοθέατρο «Αστόρια» την Τετάρτη 6 και την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019 στις 9 το βράδυ.

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στην ελληνική μετανάστευση από το 1900 έως σήμερα, με 33 γνωστά τραγούδια, με μια εκπληκτική  ερμηνεία κειμένων που συνοδεύεται  από αυθεντικά οπτικά ντοκουμέντα. Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία αλλά και Γερμανία, Βέλγιο, Νότιος Αφρική, οι βασικοί σταθμοί των Ελλήνων μεταναστών, χωρίς να ξεχνάμε τις απέραντες θάλασσες και τα λιμάνια των ναυτικών.

Το οδοιπορικό φτάνει στις μέρες μας, στην μετανάστευση των νέων πτυχιούχων μας στην Ευρώπη και την Αμερική, γνωστή και ως brain drain.

Τα κείμενα έχει γράψει η Ηρακλειώτισσα  λογοτέχνις Νίκη Τρουλλινού ενώ τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Γιώργος Αντωνάκης.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε και κατασκεύασε η Άννα Χιλετζάκη,  το video επιμελήθηκαν οι Δευκαλίων Μανιδάκης  με βοηθό τον Αλέξανδρο Κιαγιαδάκη ενώ την αφίσα φιλοτέχνησε ο Χρυσόστομος Σπετσίδης (mosquito A&D).

Τα κείμενα ερμηνεύει η ηθοποιός Ανδριανή Κυλάφη.

Τραγουδούν: Γιώργος Κριτσωτάκης, Μαρία Ιερωνυμάκη.

Παίζουν οι μουσικοί: Κώστας Σφακιανάκης, μπουζούκι.

Ζαχάρης Δραμουντάνης: μπάσο, μουσική επιμέλεια.

Άρης Κουτεντάκης: κιθάρα, μπαγλαμάς, τραγούδι.

Αντώνης Νικολιδάκης: ακορντεόν, κλαρινέτο.

Γιάννης Κιαγιαδάκης: πιάνο, φυσαρμόνικα.

Το «ΑΧ… Η Ξενιτιά», είναι το 4Ο έργο που παρουσιάζει ο  «ΩΔΗπόρος», μετά τον «Τσιτσάνη», την «ΜΠΟΥΑΤ» και τις «Μουσικές Σκηνογραφίες»,  όλες με μεγάλη επιτυχία.

Είσοδος: 12 ευρώ – προπώληση, μειωμένο 10 ευρώ (κινηματοθέατρο «Αστόρια» και βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκη» οδός 1821).

Το έργο θα παρουσιαστεί επίσης στις 8 Νοεμβρίου στο κινηματοθέατρο «ΡΕΧ» στον Άγ. Νικόλαο Λασιθίου, και 9 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο στα Χανιά με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης.