Πίτα με μελιτζάνα και κιμά

  • Σάββατο, 5 Οκτώβριος 2019 09:58
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 μελιτζάνες φλάσκες σε κυβάκια
600γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
½ φλιτζάνι κρασί λευκό
1 ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
2-3 κλαδάκια δυόσμο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
350γρ. φέτα χοντοτριμμένη με το χέρι
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
3 αβγά
1 ξυλάκι κανέλα
αλάτι, πιπέρι


ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΥΛΙΚΑ

Διαδικασία

Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τις μελιτζάνες σε κύβους. Τις μεταφέρετε σε σουρωτήρι και τις αλατίζετε γενναία. Τις αφήνετε να ξεπικρίσουν για 20 λεπτά, τις ξεπλένετε, τις στεγνώνετε και τις απλώνετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Περιχύνετε τις μελιτζάνες με ελάχιστο ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Στο μεταξύ ζεσταίνετε ένα φλιτζανάκι από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο μαζί με το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μη σβολιάσει.

Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνετε την ντομάτα και το ξυλάκι της κανέλας. Συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να στεγνώσει και να μαγειρευτεί ο κιμάς. Αφαιρείτε τότε την κανέλα και, εκτός φωτιάς, προσθέτετε το δυόσμο και το μαϊντανό. Αφήνετε τον κιμά να κρυώσει.

Λαδώνετε ένα μακρόστενο μέτριο ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας λαδώνοντάς τα ένα ένα με πινέλο και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν έξω από το ταψί. Απλώνετε τότε μέσα στο ταψί το χλιαρό κιμά και από πάνω μοιράζετε ομοιόμορφα τις ψημένες μελιτζάνες. Πασπαλίζετε με τη φέτα και χτυπάτε τα αβγά με το γάλα. Περιχύνετε όλη τη γέμιση με το μίγμα, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με μια κουτάλα να πάει παντού.

Φέρνετε τα φύλλα της πίτας που εξέχουν πάνω από τη γέμιση, λαδώνοντας τις άκρες τους. Σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνετε επίσης ένα ένα και κόβετε όσα φύλλα εξέχουν.

Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, τη ραντίζετε με λίγο νεράκι και την ψήνετε στο ζεστό φούρνο για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά τα φύλλα της. Τη σερβίρετε χλιαρή ή κρύα.

olivemagazine.gr