Βραδιά ερευνητή 2019 - Η επιστήμη ανοίγει τις πόρτες της για όλους σε ΙΤΕ και Ενυδρείο

  • Παρασκευή, 27 Σεπτέμβριος 2019 08:57
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Στη μεγάλη γιορτή της επιστήμης συμμετέχει και φέτος το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας που ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχθεί το κοινό στη «Βραδιά Ερευνητή 2019» στις εγκαταστάσεις του στα Βασιλικά Βουτών, σήμερα από τις 5 το απόγευμα ως τις 11 τη νύχτα.

Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν από κοντά μια σειρά από διαδραστικά πληροφορικά συστήματα με πολλαπλές δραστηριότητες και εφαρμογές, προηγμένες τεχνολογίες laser και τεχνολογίες από τη βιοϊατρική έρευνα μέχρι τη βιοτεχνολογία, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά σε ερευνητικά πειράματα.

Επίσης, μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου Ηρακλείου θα παρουσιάσουν τα δικά τους επιστημονικά επιτεύγματα στους επισκέπτες της βραδιάς. Παράλληλα, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, για τρίτη χρονιά φέτος, θα διαθέσουν επιλεγμένα βιβλία τους στην ειδική τιμή των 5€, με στόχο την ενίσχυση φιλανθρωπικού οργανισμού.

Στο Ενυδρείο

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) υποδέχεται το κοινό στο Ενυδρείο Κρήτης (Cretaquarium) στην πρώην αμερικάνικη βάση Γουρνών για ένα ακόμη φεστιβάλ Βραδιάς Ερευνητή, σήμερα Παρασκευή 27 του Σεπτέμβρη, από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να βρούνε τις απαντήσεις για πολλές ερωτήσεις σχετικές με το θαλάσσιο περιβάλλον όπως:

Ποιές είναι οι ιδιότητες του νερού;

Η θάλασσα μετριέται;

Πώς προβλέπεται ο καιρός;

Τί ζει στη Θάλασσα;

Υπάρχει ζωή στο σκοτάδι;

Τι είναι βιοποικιλότητα;

Πού πηγαίνουν τα ψάρια και γιατί, πώς το ξέρουμε;

Πώς και γιατί μετράμε την ηλικία και το μέγεθος των ψαριών;

Η άμμος κατοικείται;

Τί είναι ρύπανση και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τη θάλασσα από αυτήν;

Ποιο είναι το «χόρτο του Ποσειδώνα» και τι ρόλο παίζει στη θάλασσα;

Ποιοι είναι Λεσσεψιανοί μετανάστες;

Τι κάνουνε οι θαλάσσιες χελώνες;

Τι μελετάει η γενετική στη θάλασσα;

Κατευθείαν από τους ανθρώπους της έρευνας, στα ειδικά θεματικά περίπτερα, κάνοντας περιήγηση στον θαυμαστό υδάτινο κόσμο, με κατάδυση χωρίς να βραχούν, μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, διαδραστικών παιχνιδιών και εφαρμογών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η είσοδος στο Ενυδρείο θα είναι ελεύθερη.

Βιβλία για το Παιδικό Χωριό SOS

Το Παιδικό Χωριό SOS στη Φοινικιά Ηρακλείου στηρίζουν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος, οι ΠΕΚ στη Βραδιά Ερευνητή θα διαθέσουν έναν μεγάλο αριθμό επιλεγμένων τίτλων τους στη συμβολική τιμή των 5 ευρώ, προκειμένου τα έσοδα να διατεθούν για την ενίσχυση του Παιδικού Χωριού SOS. Τα βιβλία που επιλέχθηκαν να διατεθούν έχουν εκδοθεί πριν το 2015: συγγράμματα μαθηματικών, φυσικής και χημείας, βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης και βιογραφίες μεγάλων επιστημόνων, φιλολογικές, ιστορικές και αρχαιολογικές μελέτες, λεξικά, περιηγητικά κείμενα, βιβλία για την εκπαίδευση αλλά και για κάθε αναγνώστη.

Το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης, που επέλεξαν να στηρίξουν φέτος οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού SOS Children’s Villages International, που λειτουργεί σε 134 χώρες. Είναι το τέταρτο Παιδικό Χωριό SOS που λειτουργεί στην Ελλάδα, με σκοπό την προστασία και περίθαλψη παιδιών τα οποία για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους στερούνται μόνιμα τη φροντίδα των φυσικών τους γονιών.

Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κρήτης έχει προσφέρει μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες του σε περισσότερες από 700 οικογένειες, ενώ από το 2014 λειτουργoύν Σπίτια Προσωρινής Φιλοξενίας για παιδιά, με στόχο την ενδυνάμωση οικογενειών που για διάφορους λόγους και λόγω της κρίσης χρειάζεται να υποστηριχθούν, να μην διασπαστούν και να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Η λειτουργία του Παιδικού Χωριού αποσκοπεί στο να καλύψει ένα κενό ανάλογων δομών στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, υποστηρίζοντας τις μαθησιακές ανάγκες παιδιών δημοτικού και γυμνασίου, και καλλιεργώντας παράλληλα τις δεξιότητές τους με δράσεις προσαρμοσμένες στα δεδομένα κάθε ηλικιακής ομάδας.

Τις προηγούμενες χρονιές, τα έσοδα από τις πωλήσεις βιβλίων στη Βραδιά Ερευνητή διατέθηκαν για τον εμπλουτισμό πέντε Σχολικών Βιβλιοθηκών του Νομού Ηρακλείου (το 2017), και για την ενίσχυση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τις πανεπιστημιακές Εστίες στις οποίες διέμεναν (το 2018). Μπορεί κανείς να δει τις εκδόσεις, από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ, στην αίθουσα «Αλκιβιάδη Παγιατάκη», στον 1ο όροφο του κεντρικού κτιρίου του ΙΤΕ. Παράλληλα, το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων στην είσοδο του ΙΤΕ θα παραμείνει ανοικτό έως τις 10 το βράδυ και θα προσφέρει τους νεότερους τίτλους με έκπτωση από 10 έως 50% για τους επισκέπτες της βραδιάς.

Η «Βραδιά Ερευνητή» είναι μια δράση που ξεκίνησε το 2005, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής επιτροπής, και πλέον υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο «HORIZON 2020» και συγκεκριμένα από τη δράση Marie Sklodowska-Curie. Διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, σε περισσότερες από 300 πόλεις στην Ευρώπη. Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί το επιστημονικό έργο που επιτελεί ο ερευνητής και η σπουδαία συνεισφορά του στην κοινωνία.

Στη χώρα μας φέτος, διοργανώνονται ταυτόχρονα εκδηλώσεις σε εννέα πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ξάνθη, Καλαμάτα, Κόρινθο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα. Από τις 5.30 ως τις 9.30 το βράδυ θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις, θα υπάρξει έκθεση επιτευγμάτων των ερευνητικών Ινστιτούτων του ΙΤΕ, θα γίνουν παρουσιάσεις Εταιριών Θερμοκοιτίδας Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση ερευνητικών εργασιών των Πειραματικού Γενικού Λυκείου και Γυμνασίου Ηρακλείου.

Ακόμα, θα υπάρχει Face painting και μπαλονοκατασκευές για τους μικρούς επισκέπτες από την Αθηνά Λειβαδάρα: «Ποιος είπε ότι οι ερευνητές δεν μεταμορφώνονται;» . Επίσης, θα γίνει η δράση Escape Room: Το κλειδί της επιστήμης, Παύλος Παυλίδης (B’ Κτήριο/STEP-C).

Από τις 6.30 ως τις 8 το βράδυ στο αμφιθέατρο ΙΤΕ «Γεώργιος Λιάνης» θα παρουσιαστεί «Η μικρή εξυπνοσκουφίτσα και το διαδίκτυο των πραγμάτων» (Δημήτρης Γραμμένος & Ανθή Στρατάκη).

Από τις 9.30 ως τις 11 τη νύχτα θα υπάρχει μουσική εκδήλωση και κέρασμα.

Η “Βραδιά Ερευνητή 2019” χρηματοδοτείται από την ΕΕ και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης.

Η εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο.