Κάθε πότε πρέπει να αντικαθιστούμε το σφουγγάρι της κουζίνας

  • Κυριακή, 15 Σεπτέμβριος 2019 08:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Πιθανώς να το χρησιμοποιείτε κάθε μέρα – πολλές φορές την ημέρα εάν δεν έχετε πλυντήριο πιάτων – αλλά είστε βέβαιοι ότι το σφουγγάρι κουζίνας που χρησιμοποιείτε για να σκουπίσετε βρώμικα πιάτα είναι ασφαλές; Μια μελέτη λέει πιθανότατα όχι.

Οι ερευνητές στη Γερμανία διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια που σχετίζονται με RG2 (το είδος που μπορεί να προκαλέσει τροφική νόσο) παραμένει στο σφουγγάρι σας, ακόμη και αν το καθαρίζετε με βραστό νερό.

«Από μακροπρόθεσμη σκοπιά, οι μέθοδοι καθαρισμού σφουγγαριών δεν φαίνονται επαρκείς για να μειώσουν αποτελεσματικά το βακτηριακό φορτίο των σφουγγαριών κουζίνας και ίσως ακόμη και να αυξήσουν τα μερίδια των βακτηρίων που σχετίζονται με RG2», ανέφεραν οι ερευνητές.

 
 

Συμβούλεψαν ότι πρέπει να αλλάζουμε τα σφουγγάρια μας κάθε εβδομάδα, προσθέτοντας ότι είναι μια προσιτή επιλογή για διατήρηση της υγιεινής.

Πώς να καθαρίσετε ένα σφουγγάρι

Ενώ η μελέτη δείχνει ότι ο καθαρισμός ενός σφουγγαριού δεν βοηθά με όλα τα βακτήρια, μπορεί να βοηθήσει να σκοτώσει κάποια μικρόβια μεταξύ των αντικαταστάσεων. Καθαρίστε το σφουγγάρι καθημερινά σε ζεστό σαπουνόνερο και στη συνέχεια βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων για δύο λεπτά.

Δεν έχετε φούρνο μικροκυμάτων; Απλώς πλύνετε το σφουγγάρι και στη συνέχεια βάλτε το μέσα στο πλυντήριο πιάτων (στο επάνω ράφι).

baby.gr