Μουσειοπαιδαγωγικό μάθημα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

  • Σάββατο, 14 Σεπτέμβριος 2019 11:12
  • Συντακτική Ομάδα
  • Εκδηλώσεις

Τι κοινό μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στην πιο φημισμένη επιστήμων της εποχής, της τιμώμενης δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ και ανάμεσα στο εικονιζόμενο κορίτσι της Ιρανής ζωγράφου Saghayegh Shojaian (Σακχαγιέν Σοτζαϊάν) με τίτλο «Ο ερωτευμένος παλιάτσος» 2016 (ακρυλικό σε καμβά).

Πρόκειται για ένα μουσειοπαιδαγωγικό μάθημα για γονείς και παιδιά που σχεδιάστηκε από την την Δρ Μαρία Αμπαρτζάκη, Μόν. Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης με αφορμή την διπλή περιοδική έκθεση που πραγματοποιείται στην Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου και φέρει τον τίτλο: «Το εκπληκτικό φως της ίδιας σου της υπάρξεως!» και «Ταυτότητα: Γυναίκα».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της επιμελήτριας – εικαστικού της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου κ. Χρύσας Βαθιανάκη και της εκπαιδευτικού και υποψήφιας Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Βασιλικής Γιαννάκου, το οποίο εξελίχθηκε σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση οι επισκέπτες παρακολούθησαν την ανάλυση της σημειωτικής ενός από τους πίνακες από τη Δρ Αμπαρτζάκη και περιηγήθηκαν στις αίθουσες της έκθεσης υπό την καθοδήγηση της κ. Χρύσας Βαθιανάκη. Στη δεύτερη φάση συμμετείχαν σε ένα διερευνητικό παιχνίδι που στόχο είχε να βοηθήσει παιδιά και γονείς στο να συνειδητοποιήσουν τις δυσκολίες που συναντούν οι γυναίκες στη ζωή και τη σταδιοδρομία τους, όπως και τις προοπτικές που ανοίγονται για τα κορίτσια που ζουν σε μια πιο προοδευτική κοινωνία.

Πληροφορίες για τις εκθέσεις

Στην έκθεση σύγχρονης τέχνης: «Το Εκπληκτικό Φως της Ίδιας σου της Υπάρξεως! / 8+8 Γυναίκες Εξερευνούν την Έμφυλη Ταυτότητα» συμμετέχουν 8 Ιρανές γυναίκες ζωγράφοι και 8 Ελληνίδες ζωγράφοι σε επιμέλεια των Δρ Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου και Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη, που οργανώνεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον στο πλαίσιο της σειράς δράσεων πολιτισμού «Από την Τεχεράνη στην Κρήτη και από την Κρήτη στην Τεχεράνη» εορτάζοντας τα 10 χρόνια πολιτιστικής παρουσίας του Μουσείου και εντάσσεται στο εικαστικό πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2019».
Στην έκθεση συμμετέχουν οι 8 Ιρανές γυναίκες ζωγράφοι: Sahar Azizi, Azadeh Etebarian, Sepideh Fathi,Saeede Hatami, Azita Saremi, Shaghayegh Shojaian, Maryam Mousavi, Zeynab Movahed και οι 8 Ελληνίδες ζωγράφοι: Ειρήνη Βαζούκου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αντιγόνη Καββαθά, Ελένη Μανωλαράκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Μαρία-Σοφία Ξενάκη, Σύλβια Πετσούρα.

Παράλληλα, 8 καλλιτέχνιδες από το Ηράκλειο Κρήτης, η Μαρία Γρηγοριάδη, η Βίκυ Καμένου, η Ελένη Κανναβού, η Στέλλα Κουκουλάκη, η Τζένη Μπακαλούμα, η Ασπασία Παπαδοπεράκη, η Ελευθερία Πυτικάκη και η Χριστίνα Χατζηντεβέ με το εικαστικό τους έργο αρθρώνουν λόγο και θέση για τον Έμφυλο Προσδιορισμό και συγκροτούν την ενότητα της έκθεσης: «Ταυτότητα: Γυναίκα / 8 Καλλιτέχνιδες από το Ηράκλειο Κρήτης εξερευνούν τον Έμφυλο Προσδιορισμό» σε επιμέλεια της Χρύσας Βαθιανάκη, καλωσορίζοντας ταυτόχρονα σε διάλογο το έργο 8 Ιρανών και 8 Ελληνίδων γυναικών της Τέχνης.

Οι δύο παράλληλες εκθέσεις οργανώνονται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, την Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη, την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, το Δήμο Μαλεβιζίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον και τη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου βρίσκεται στην Τύλισο και είναι ανοικτή για το κοινό με ελεύθερη πάντα είσοδο κάθε Τετάρτη & Πέμπτη 9:00-13:00 & 18:00-20:30, Παρασκευή 9:00-13:00 και Σάββατο & Κυριακή 9:00-14:00.